2012 2013 Babalık izni hakkında bilmeniz gerekenler

SadmiN

♥ Evli Mutlu Çocuklu ♥
Yönetici
2012 2013 Babalık izni hakkında bilmeniz gerekenler
Babalık izni kaç gün oldu 2012 Torba yasası babalık izni Babalık izni 10 gün oldumu?

İş Kanununda (Çalışma Kanunu) babalık izni düzenlenmemiş olduğundan SGK lı çalışanlara ait kanunen düzenlenmiş bir babalık izni uygulaması bulunmuyor. Çalışılan işyerinin düzenlemeleri bu durumdan dolayı farklılık gösterebiliyor. Yani bazı işyerleri 3 bazı işyerleri ise 2 gün babalık izni verebiliyor. Devlet memurlarının babalık izni ise kanunen 3 gün olarak belirlenmişti ve son düzenlemeyle (torba yasası) bu süre isteğe bağlı olarak 10 güne kadar çıkarılabilmektedir.
DOĞUMDA ANNENİN ÖLMESİ HALİNDE BABAYA İZİN
657 sayılı Kanunun 104. maddesinin (A) bendine eklenen yeni cümle şu şekildedir:
“Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.”
Kadın memur için, doğum sonrasında 8 haftalık bir analık izni öngörülmüştür. Eğer anne, doğumda veya doğum sonrasındaki analık iznini kullanırken ölürse, bu izni, baba kullanacaktır. Hali hazırdaki olaylarda, eğer ölüm tarihinden itibaren 8 hafta geçmemiş ise, doğumdan sonraki 8 haftalık süreyi geçmemek kaydıyla, babaya izin kullandırılmalıdır.
10 GÜNLÜK BABALIK İZNİ
657 sayılı Kanunun 104. maddesinin (B) bendine eklenen yeni cümle şu şekildedir:
“B) Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.”
3 gün olarak verilen izin 10 güne çıkarılmıştır. Hali hazırdaki olaylarda ,eğer memurun durumu, doğumdan sonraki 10 günlük süre içindeyse, kalan sürece izin verilmelidir. Eğer doğumdan sonraki 10 gün geçmiş ise artık memurra bir daha kalan 7 günlük izin verilmemelidir.
babal%C4%B1k-izni-ka%C3%A7-g%C3%BCn.jpg

[h=2]2012 yılı için babalık izni ile alakalı son durum şu şekildedir.[/h] Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
MADDE 106- 657 sayılı Kanunun 104 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 104- A) Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir.
B) Memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hâllerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir.
[h=3]Yani torba yasası ile 3 günden 10 güne çıkartılmıştır.[/h]Kaynak: Babalık izni hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir ? | Sgk Ssk Sorgulama Şifresiz Hizmet Dökümü Emeklilik 2022 Maaşı
 
Geri
Üst