3.Selim'in Müzik Hayatı ve müzik anlayışı hakkında bilgiler

M

Misafir

Forum Okuru
3.Selim'in Müzik Hayatı ve müzik anlayışı hakkında bilgiler
3.Selim Devrinde Müzik


3. Selimin Müzk Anlayışı


Muhteşem Yüzyıl dizisinden de bildiğimiz gibi 3. Selim, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğludur. Osmanlı hükümdarları içersinden müziğe en meraklı olan 3. Selim müzik hayatı hakkında bilgiler bu yazımızda Melek'ler.



3._selim-67.jpg



3. Selim Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın oğludur. Osmanlı padişahları içerisinde musikiye düşkünlüğüyle tanınan 3. Selim müzik alanında da pek çok yeniliğe önayak olmuştur.

III. Selim’ in sanatkârlığının, özellikle musikîşinaslığının Devlet adamlığını oldukça gölgede bıraktığı gözlenir.O kadar ki Sûz-i Dilârâ, Evcârâ ve Şevkefzâ başta olmak üzere bulduğu bir çok makam ve bestelediği dinî ve dindışı eserlerle, klâsik ile romantik dönem arasında" III. Selim ekolü” olarak yeni bir devir açar.

Bu ekol bir yerde klâsik dönemden neo -klâsik döneme geçişte köprü görevini yapmıştır. Bir önceki yüzyılda elit ve halk musıkileri yakınlığı tekrar bir ayrışma safhasına girmiştir.

Hayatı boyunca Nev’eser , Sultanîyegâh ,Arabânkürdî, Hicazbûselik, Sabâbûselik makamlarını bulmuş, bestelediği Mevlevî Âyini, Tevşih, İlâhi Beste, Kâr, Kârçe, Ağır ve Yürük semâi, köçekce, Peşrev, saz semâisi gibi formlar olarak 300’ e yakın eseri günümüze gelmiştir. En fazla Rast, Hicâz, Beyâti, Hüzzâm ve Ferahfezâ makamlarını kullanmıştır.

3. Selim, geleneksel musıkîmizi Saray ve konakların dar mekânlarından alıp, şehrin bütün kesimlerine yaymıştı.

III. Selim Osmanlı’ nın Avrupa’ daki elçilerinden her konuda olduğu gibi müzik konusunda da bilgilendirici raporlar ister. 1797’ de Topkapı Sarayı’nda opera temsilleri verilmektedir.

Tanbur, kudüm ve ney’ in yanına, keman gibi yaylı sazlar ve klârnetin de bu yıllarda girdiği sanılmaktadır.III.Selim devri, Mevlevî dergâhlarıyla Saray’ ın musiki konusunda birbiriyle âdeta kenetlendiği bir devirdir.
 
Geri
Üst