30 lu ve 40 lı yaşlarda anne olmak

Young bride

Banned
30 lu ve 40 lı yaşlarda anne olmak
gebelik,gebelikte yaş sorunu,gevelikte yaşanan sorunlar,30 lu yaşlarda hamilelik,40 lı yaşlarda hamilelik


Hamileliğinizin planlı veya plansız olması neden bu kadar önemli?
Şundan: Hamilelik surecinin bitirilmesinde (yanı ilk 3 aylık döneminde) fetus, dış etkenlere en fazla açık olduğu donemi yaşar. Bu da onun gelişimim olumlu veya olumsuz olarak etkileyebilecek çeşitli sonuçlar doğurabilir. Sız, unutmayı...n ki, 30'lu ya da 40'lı yaşlarında bir kadınsınız. Ve hamile kalmayı planlıyorsunuz. Hamilelik döneminizde karşılaşabileceğiniz riskli durumlarla ilgili olarak önceden bilgi sahibi olmalısınız. Ve bu sureci bilinçli bir şekilde izleyerek kendinizin ve bebeğinizin sağlık durumunu en iyi şekilde sürdürebilmeniz için doktorunuzla mutlaka hep temas halinde olmalısınız. Hatta bunu ciddi bir sorun haline getirmeniz gerekir bizce. Çünkü önceden teşhisi konulmamış bir şeker hastalığınız, kansızlığınız veya sinsice seyreden yüksek tansiyonunuz veya henüz herhangi bir belirtisi görülmeyen ama ileride sorun oluşturma ihtimali bulunan başka bir sağlık sorununuz olabilir (dileriz şu anda bunların hiçbirine sahip değılsinizdir). Yani siz kendi kendinize her türlü önlemi bilinçli bir şekilde alın ısrarla sorun, soruşturun. Sonrasını doktorunuza ve tıbba bırakın.
Eğer belirgin sağlık sorunlarınız varsa, kadın hastalıkları ve doğum doktorunuzla yetinmeyip sağlık sorununuz konusunda uzmanlaşmış bir başka doktor ile de görüşmeniz gerekebilir. Ayrıca meme kontrolü, gerekirse mamogram, Pap smear gibi testleri daha gebe kalmadan evvel yaptırmanız da onemli. Bu testlerin hamile kalmanız ile ilgisi yok, ama gebe kalmadan evvel sağlık durumunuzu bilmeniz açısından önemliler. Üstelik gebelik, doğum derken bu testleri yaptırmaya bir müddet daha fırsatınız olmayabilir.
30'lu 40'lı yaşlarda bebek sahibi olmanın ne gibi sıkıntıları olabilir
Tabii ki 30'lu 40'lı yaşlarda bir kadın için bebek sahibi olmanın duygusal, toplumsal ve tıbbı açılardan birtakım avantajları kadar dezavantajları da var, yanı olabilir. Her hamilede görülebilen tıbbı sorunların bazıları “ileri yaşlarda” kabul ettiğimiz gebelerde daha fazla nsk oluşturabilir. Bu durum aynı zamanda bebeğinizin gelişimi ve doğumu açısından da büyük riskler anlamına gelir. Hepimiz doğal olarak, yaşımız ilerledikçe fiziki ve tıbbı açılardan hayatın çeşitli zorluklarına uyum sağlamada daha fazla güçlük çekeriz, öyle değil mı?

Bunca zorlukla mücadele etmekteyken, bir de yaşamımıza yeni bir misafir girmek üzeredir. “Ben bu kadar zorlukla nasıl baş edeceğim” diye hayıflanabilirsiniz, doğal olarak. Evet, bunları da açıkça konuşmamızda yarar var; ama öyle hemen moralinizi de bozmayın. Çünkü tüm bu dezavantaj gibi görünen tatsız noktaların yanı sıra, 30'lu 40'lı yaşlarda bir anne adayı hiçbir zorlukla karşılaşmayabilir de. Diğer deyişle, yaşınıza ve içinde bulunduğunuz fiziksel koşullara karşın, normal bir vajinal doğum yapmanız da mümkün elbette. Ama şu tıbbi ve biyolojik gerçeği de açıkça belirtelim ve siz de lütfen kabul edin ki, “ileri yaş” gebeleri, hamilelikleri boyunca diğer yaş gruplanna göre daha fazla sorun yaşar, daha fazla riskle karşı karşıyadır “ileri yaş” anne adaylarının bu yüzden bebeklerini sezaryenle dünyaya getirmeye daha eğilimli oldukları bir gerçek. Siz de böyle bir yolu seçme olasılığıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Yanlış anlaşılma olmaması için hemen belirtelim, bizler şayet tıbbi bir sakınca teşkil etmiyorsa gebelerin mümkün olduğunca doğal yöntemlerle, yani vajnal yolla doğurmaları gerektiğine inanıyoruz.
 
Geri
Üst