5 milyar dolarlık ticarette harekat endişesi yaşayan yok

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
5 milyar dolarlık ticarette harekat endişesi yaşayan yok
Türkiye’nin PKK’ya yönelik kara harekatının Güneydoğu’daki ticari hayatı etkileyeceği ancak geçici olacağı belirtildi.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, "Harekat Irak’la ticaretin güvenliğinin bundan sonra sağlanması açısından yeni gelişme olabilir. Terörün bitirilmesi ve Kuzey Irak’ta güvenliğin sağlanması ticareti daha rahatlatacak. Şu anda bir endişe yaşamıyoruz" dedi.

TÜRKİYE’nin; Kuzey Irak’a başlattığı 10 bin askerlik kara harekatının, bölgedeki ticareti bir süre olumsuz etkileyebileceği ancak terörün azaltılmasıyla operasyon sonrasında Kuzey Irak’a olan ticareti artırabileceği vurgulandı. Bölgedeki ticaret odaları, bir süre Habur Sınır Kapısı’ndan giriş çıkışların yavaşlamasından olumsuz etkilenseler de, Türkiye’nin güvenliği için ekonominin ön plana çıkarılamayacağı görüşünde birleşti. Türkiye’nin Irak’la 5 milyar dolara yakın ticareti bulunuyor.

ÖNCE GÜVENLİK, GERİSİ TEFERRUAT: Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, ülke güvenliğinin öncelikli olduğunu belirterek, "Türkiye’nin terörden kurtulması öncelik olduğu sürece geriye kalan teferruattır. Son on beş yıldır bu tür olayları yaşıyoruz. Habur Sınır Kapısı’nda giriş çıkışlarda bir ağırlaşma olabilir. Buna da razı olacağız, bir süre insanlar buna katlanacak. Kısa bir süre sonra normale döndükten sonra ticaretimizde çok büyük sıkıntı yaratmaz" dedi.

GÜVENLİ TİCARET: Irak’ın bölgenin ihracatında birinci sırada yer aldığını hatırlatan Koçer, "Operasyon, beş gün ya da bir hafta askeri giriş çıkışlarda kapıda sıkıntı yaratır. Irak’la iş yapanlarda büyük sıkıntı yaratacağı konusunda bir tedirginlik yok. Aksine bu operasyon Irak’la ticaretin güvenliğinin bundan sonra sağlanması açısından yeni bir gelişme olabilir. Terörün bitirilmesi ve Kuzey Irak’ta güvenliğin sağlanması ticareti daha rahatlatacaktır. Şu anda bir endişe yaşamıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

OLUMSUZ ETKİLER: Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya da, ülkenin güvenliği sözkonusu olduğunda ekonomik düşüncelerin ön plana çıkarılmaması gerektiğini dile getirerek, ancak bölge ekonomisi için en önemli gelir kaynağı olan Irak’a ihracatın kesilmesinin bölgeyi olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Olayın Türkiye’nin çıkarlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini de ifade eden Kaya, "Bölgede bir milyon insan Irak pazarından ekmek kazanıyor. Irak’la ihracat 5 milyar dolar. Türkiye’nin ihracat ve ithalat yaptığı ülkeler arasında dış ticaret fazlası verdiği en büyük ülke Irak. Sorunların diyalogla çözülmesi Türkiye ekonomisi açısından daha iyi olurdu" diye konuştu.

10 MİLYAR DOLARAÇIKAR: Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy da Irak’la ticaretin geçen yıl 5 milyar dolar olduğunu söyledi ve "Irak politikamız tek parça ve Bağdat merkezli. Son dört ayda ciddi projeler var. 2008’de olmaz ama ondan sonra 10 milyar dolara çıkarız. Asıl işler Bağdat’ta" dedi.

Rakamlarıa Türkiye-Irak ticareti

Türkiye, Irak’ta 4 milyar dolarlık müteahhitlik işi yapıyor.

İki ülke arasında 3 milyar dolarlık ticaret var.

Transit ticaretin boyutu 3.5 milyar doları buluyor.

3 milyar dolarlık ticaretin 2.7 milyar dolarını Türkiye’den Irak’a satış oluşturuyor.

Irak’tan 300 milyon dolar ithalat yapılıyor.

1200 şirket Irak’a ihracat yapıyor.

Hürriyet
 
Geri
Üst