80 Yaşında da ısırarak elma yiyebilirsiniz

ms_enemy

Yeni Üye
Üye
80 Yaşında da ısırarak elma yiyebilirsiniz
Hastalıkların tedavilerinde her geçen gün yeni bir teknik ve teknoloji ortaya çıkarken, diş hekimliği de boş durmuyor. Bu yıl diş hekimliği eğitimin 100. yılı kutlanıyor.
36343.jpg

Hastalıkların tedavilerinde her geçen gün yeni bir teknik ve teknoloji ortaya çıkarken, diş hekimliği de boş durmuyor. Bu yıl diş hekimliği eğitimin 100. yılı kutlanıyor. Diş hekimliğinde teknolojik devrim olarak nitelendirilen implant yani diş ekimi tedavisiyle artık 80 yaşında bile insanlar elmayı ısırarak yiyebiliyor...

İstanbul Üniversitesi Dişhekimliği Fakültesi`nden Prof. Dr. Hakan Özyuvacı, implant tedavisinde Türkiye`nin dünyayla aynı düzeyde olduğunu söylüyor.

Geleneksel köprü ve protezlere göre daha doğal bir görünüm ve çiğneme fonksiyonu sağlayan implant tedavisi diş hekimliğinde teknolojik devrim olarak tanımlanıyor. Ergenlik döneminden sonra çene yapısı uygun herkeste sonuç alınabilecek bir tedavi yöntemi olduğunu söyleyen İstanbul Üniversitesi

Dişhekimliği Fakültesi Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilimdalı Prof. Dr.Hakan Özyuvacı, Yaşın ilerlemesine paralel olarak diş kayıpları ve sonucunda fonksiyonsuzluğa bağlı çene kemiği erimeleri geleneksel yöntemler ile tedavileri olanaksız hale geliyor.

83 yaşındaki bir hastaya implant uygulaması yaptım. Hayatından çok memnun. Tıpkı ana dişi, gibi protez dişlerini kullanabiliyor diyor...

Hangi durumlarda implant uygulanabilir?

Diş eksikliklerinin olduğu tüm kişilerde uygulanabilir. İster tek diş isterse birden fazla diş eksikliğinin tedavisinde kullanılan bir yöntem. Bu eksiklikleri; tam dişzislikler, bölgesel dişsizlikler, tek diş eksikliklerinin giderilmesi, çene ve yüz bölgesinde herhangi bir sebeple (kaza, doğumsal sebepler, kanser tedavisi sonrası) eksiklik meydana gelmiş hastalar olarak sınıflandırabiliriz. Ayrıca implant ile tam bir protezi yerleştirmek de mümkün.

Peki hangi durumlarda diş ekimi yani implant yapılamaz?

Kontrolsüz sistemik hastalığı olanlarda örneğin diyabet (şeker) hastalarında, son bir yıl içerisinde yoğun kortizon tedavisi görenlerde implant uygulamak sakıncalı olabilir.

Çene kemikleri çok ince ise implant uygulanabilir mi?

Çene kemiklerinin ince olduğu durumlarda kemiklerin implanta destek olabilir hale gelmesi için insanın kendisinden ya da dışarıdan yapay yollarla elde edilen kemik materyalleri kullanılabilir. Kemik kalınlaştıktan sonra veya bu kalınlaştırma işlemi esnasında implant uygulanabilir.

Sigara içenlerde implant uygulanabilir mi?

Amerikan Dişhekimleri birliği günde 5-8 adet sigara içiminin implantlara zarar vermeyeceği kanaatindedir. Cerrahi uygulamadan sonraki ilk haftalarda iyileşmeyi olumsuz yönde etkilememesi açısından sigara kullanmamak gerekir. Sigara implantın başarısılık nedenlerinden sayılmaktadır.

İmplant uygulaması ne şekilde yapılmaktadır?

İyi bir klinik ve röntgen muayenesinden sonra tedaviye başlanır. Cerrahi uygulama da ise yapılacak işin boyutuna ve hastanın korku durumuna göre lokal veya genel anestezi gerçekleştirilir. İmplant çene kemiğine vida yerleştirilmesi işlemidir.

Titanyum metalinden yapılan vida şeklindeki parçalar, diş eti açılarak içine yerleştirilir. Hazırlanan implant çenede açılan yuvaya hiçbir yere temas etmeden direkt kemikle temas edecek şekilde bırakılır.

Tedavi ne kadar sürüyor?

Normal şartlarda alt çene için bir buçuk ay üst çene için de üç aylık bir süre çene kemiğine yerleştirilen implantın kaynaması için yeterli. Bu süre sonunda yapılacak proteze bağlı olarak bir hafta ile bir ay arasında değişen süreçte protez uygulanabilir.

Toplam olarak 3-5 ay sonunda tedavi tamamlanmış olur. Çene kemiği uygun değil ise çene kemiğinin uygun hale getirilmesi ve implant tedavisinin sonuçlanması bir yılı bulabilir.

İmplant tedavisi sonrasında sert şeyleri de çiğneyebilir miyiz?

Vidanın kemikle kaynaşması için bir süre geçmesi gerekilyor. Alt çene için 1.5 yıl, üst çene için ise en fazla 3 ay bekleniyor. Kemik içerisinde iyileşen implant kemikle kaynama sürecinden sonra üzeri açılarak protez uygulamasına başlanır. İmplant tedavisinden sonra elma gibi kabuklu ve sert yiyecekleri de rahatça yiyebilirsiniz.

Ama tedavi sonrasında temizlik implantın ömrü için çok önemlidir. İlk dönemde yani ilk altı ay ile 3 ay ara ile kontrol gereklidir daha sonra 6 ayda 1 kez kontrol yeterli olur. İmplant üstü protezler ile her türlü yiyecek çiğnenebilir önemli olan çiğneme esnasında kuvvetlerin dengeli bir şekilde çene kemiğine iletilmesidir. Bu denge hekiminiz tarafından ayarlanır ancak protezler kullanıldıkça zaman içerisinde aşınmalar meydana geleceğinden denge bozulabilir.

İmplant tedavisinin avantajları

Daha iyi çiğneyebilme
Her istediğini yiyebilme
Daha iyi estetik görünüm
Özgüvenin geri kazanılması ile daha mutlu bir sosyal hayat
Herşeyi yiyebilmeye bağli olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme

Tedavinin mümkün olmadığı durumlar

İleri derecede kemik erimesi
Önemli kalp rahatsızlıkları
Kan pıhtılaşma sorunları
Romatizmal hastalıklar
Aşırı düşkün olmak ve benzeri durumlar.
Diyabet (şeker hastalığı) olan hastalarda; kontrol altında olmayan ve diabetin düzenli seyretmediği durumlarda
Çenedeki kemik yapısının uygun olmaması, yetersiz veya anatomik olarak riskli olması .
Hastanın cerrahi işlemlere yatkın olmaması ( aşırı korku , endişe )
Hastanın maddi durumunun iyi olmaması ( Pahalı bir işlem olması)
Hastanın implant sonrası oral hijyenini ( ağız temizliğini ) tam olarak sağlayamayacağı durumlar
 
Geri
Üst