ABD'de Türk kirazı yorumu

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
ABD'de Türk kirazı yorumu
Dünyanın en kaliteli kirazının yetiştiği Türkiye, geçen yıl 54 bin tonluk ihracatla ABD'nin ardından sonra 2. sıraya yerleşti. Artık, Napolyon olarak da bilinen ''Ziraat 900'' cinsi kiraza artık dünyada ''Türk kirazı'' denilmeye başlandı.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, dünya kiraz üretimi ve ihracatında başı çeken ülkelerden biri olan Türkiye'de, yılda yaklaşık 250 bin ton kiraz üretiliyor. Geçen yıl bu kirazın 54 bin tonu ihraç edildi.

İhracat miktarı açısından geçen yıl ABD'nin ardından dünyada 2. sırada yer alan Türkiye, coğrafi özellikleri, güneşlenme süresi gibi iklim şartları nedeniyle dünyada en kaliteli kirazını üreten ülke durumunda.
Türkiye'de pek çok yerde kiraz üretilirken, özelikle Konya'nın Ereğli, Hadim ve Akşehir ilçeleri, ihracata giden kirazın büyük bölümünü karşılıyor. Bu 3 ilçe arasında en fazla üretim yapan Ereğli, Türkiye'nin beyaz kiraz üretiminin tamamına yakınını karşılarken, Türkiye'deki en kaliteli Napolyon (Ziraat 900-kırmızı) kirazı ise Hadim ilçesinde üretiliyor.

HADİM'DE ÜRETİLEN KİRAZ EN DAYANIKLISI

Hadim'de üretilen kirazlar, ihracatta en önemli kriter olarak gösterilen uzun süre dayanıklılık özelliğine sahip oluyor. Kirazda dayanıklılık, yetiştiği yerin gece-gündüz sıcaklık farkına bağlı olarak değişiyor. Torosların üzerinde yer alması nedeniyle gece-gündüz sıcaklık farkı, kiraz üretilen yerler içinde en fazla olan Hadim, sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en kaliteli kirazını üretiyor.
Türkiye'de en fazla kiraz fidanına sahip olan Hadim'in, genç fidanların da meyveye durmasıyla, sadece stratejik üstünlükleri açısından değil rakamsal olarak da liderliği ele geçirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

BU YIL SONU 5 AVRODAN SATILDI

Hadim ilçesini kiraz üretiminde ön plana çıkaran bir başka özellik ise Türkiye'de hiç bir yerde olmayan, kirazın çok daha yüksek fiyattan satılmasını sağlayan uzun hasat dönemine sahip olması. Diğer bölgelerle birlikte Haziran başında hasada başlanan Hadim'de, yüksek yerlerindeki kirazlar ise Ağustos ayının 15'ine kadar hasat edilmeye devam ediyor. Bu yıl kilosu ortalama 2,5 YTL'den alıcı bulan Hadim kirazının geç olgunlaşanları, 5 avrodan satın alındı.
Konya Tarım İl Müdürlüğünde görevli, Hadim ilçe başta olmak üzere Konyalı kiraz üreticisi ve çiftçi kuruluşlarına danışmanlık yapan Ziraat Mühendisi Abdurrahman Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de Napolyon olarak da bilinen ''Ziraat 900'' cinsi kiraza dünyada ''Türk kirazı'' denilmeye başlandığını söyledi.

ABD, FARK ETTİ

Türkiye'nin kiraz üretimindeki dev potansiyelinin ABD'ler tarafından da fark edildiğini anlatan Ayan, şunları kaydetti:
''Türk kirazı, aroma, kalite, yola dayanım gibi kriterlerle çok önde, dünyanın da en kaliteli kirazı durumunda. Bunu biz değil ABD'liler söylüyor. Washington Seattle Üniversitesi'nden Profesör L.Long, geçen yılın sonunda yazdığı, ABD'de çok sayıda dergide yayınlanan makalesinin başlığını 'Uyuyan dev uyanıyor' şeklinde attı. Profesör L.Long, makalesinde Türkiye'nin üretim alanı halen çok küçük olmasına rağmen dünya piyasasında ABD'yi zorladığını dile getirdi. Makalede, Türkiye'nin kiraz üretimdeki artış ivmesinin devam etmesi durumunda ABD'yi gerilerde bırakacağı öngörüsünde bulundu.''
 
Geri
Üst