Adak nedir şartları nelerdir ?

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Adak nedir şartları nelerdir ?
Bir isteğin yerine getirilmesi, bir belanın teğet geçmesi, bir musibetin giderilmesi maksadı ile Allah rızası için kurban kesmek, namaz kılmak ve oruç tutmak gibi ibadet olan bir şeyi yerine getirmektir adak. Çocuğum oldu adağım var onu yerine getireceğim, Kaza geçirdim ölümden döndüm Allah için kurban keseceğim, filanca niyetim gerçekleşti oruç tutacağım, şu dileğim gerçekleşsin adağım var gibi örnekleri gösterebiliriz.


adaka.jpg


Biz insanoğlu her zaman Yaratanın gücüne, merhametine, rahmetine muhtacız. Muktedir olan Allah’ın tecellisi hayırla sonuçlansın diye dualar eder, temennilerde bulunuruz. Her şey yüce Allah’ın ol demesi ile gerçekleşir. Biz kulların mutlaka müşkül olduğu durumlar oluyor. Aciz olduğumuz zamanlar ilk O’nun Allah’ın dergâhına sığınırız. Beklediğimiz bir haberin hayırla gerçekleşmesi için, ya da olmasını istediğimiz bazı muratlarımız için Yüce Allaha adaklar adarız. Adak konusun da defaatle soru aldığım için, birçok kişinin kafasını kurcalayan ayrıntıları bu yazımızda anlatmaya çalışacağız İnşallah.

Mutlak adak ve şarta bağlı adak nedir?

Adak iki şekilde olur, şarta bağlı adak ve mutlak adak. Kardeşlerim adak yemin gibidir. Yerine getirilmezse mutlaka kefaretinin verilmesi gerekir. Kişinin bir yıl Allah için oruç tutacağım demesi mutlak adaktır. Bu sözü ağzından çıkaran kişinin kesinlikle oruç tutması gerekmektedir. Bir kişinin filanca işim gerçekleşirse 100 tl adağım olsun derse bu şarta bağlı adaktır. İşi hâsıl olunca kişi belirttiği adağı yerine getirmelidir. Şayet kişi adağı yerine getirmez ise yemin kefareti vermelidir. Şarta bağlı adakta şart gerçekleşmeden önce adağı yapmak caiz değildir. Mesela çocuğum olmuyor çocuğum olursa Allah için şu kadar sadaka vermek ve sevabında Hz Süleyman’a bağışlamak adağım olsun dense, kişinin çocuğu olmadan önce adağı yerine getirmesi yapması caiz olmaz.


Adak mutlaka yerine getirilmeli mi?


Adak mutlaka yerine getirilmelidir. Hac suresi 29 ayette ( (Adaklarını yerine getirsinler) buyurulmuştur. Âlimlerin bir kısmı adağın yerine getirilmesinin farz, bir kısmı da vaciptir diye belirtmiştir.

Dille söylenemeyen kalben yapılan adak yemin olmaz. Kişinin bunu adak olması için dillendirmesi, söylemesi gerekir.

Adağın şartları var mıdır?

Evet, adanan şeyin yapılması için bir takım şartlar vardır. Adanılan şeyin öncelikle farzı ayn yada vacip olması gerekir. Örneklersek; oruç tutmak, namaz kılmak, sadaka vermek gibi. Adağın mutlaka ibadet olması gerekir. Filanca işim gerçekleşirse abdest alacağım demek adak olmaz. Abdest almak ibadet değildir. İbadeti gerçekleştirmeden önce yapılandır. Ayrıca haram bir şey adanmaz. Mesela benim filanca kişiyi öldürmem adağım olsun demek yemin olduğu gibi günah olur. Günah işlemek için adak yapılmaz. Kişinin kendisine farz olan şeyi de adaması sahih olmaz. Başkasının malından adak adanmaz adanan nesnenin mal olması ve mülkünden de çok olmaması gerekir. Örneklersek kızım ın filanca işi gerçekleşirse kızımın maaşından kurban, hayvan keseceğim. Bu sahih bir adak şekli değildir. Adak kurbanının bilinen üç günde kesilmesi gereklidir. Bu günlerden önce vaad edilen adak kesilirse adak yerine getirilmemiş olur. Adağı kesmek vaciptir kesmeyip yerine fiyatını sadaka vermek caiz değildir. Kişi adağını kurban demeden adarsa kurban bayramı dâhil istediği zaman adağını kesebilir. Ölmüş birine sevabını yollamak için kesilecek kurbanın yalnız Allah rızası için kesilmesi lazımdır. Her kurban gibi ayni kaide geçerlidir. Adadığı kurbanı kurban bayramında kişi kesemez ise bedelini bir yoksula hediye edebilir. Kurban adayan kişi kurbanı bayramdan önce keserse, bayram sonrasında kesileceğini öğrenirse bayramda keseceği kurbanın etinden yiyebilir.


Kardeşlerim Allah rızası için yerine getirilen yapılan her adak Hakkın katın da geçerlidir. Adak adayacağınız vakit mutlaka Allahü Tealanın rızasını gözetin. Ancak bu şekilde ibadetten sevap elde edebilir, Rabbin hoşnutluğunu kazanabilirsiniz. Selam ve Dua ile..
 
Selamün aleyküm hocam .Size bir sorum olucaktı . Benim bir adağım vardı . İstediğim oldu ama adağımı yerine getirmedim. Bu durumda ne yapmam lazım ? Günah kazanıyormuyum ?
 
Ve aleyküm selam. Adak Arapça nezir ifadesinin türkçe karşılığıdır. Bir nevi söz vermektir. ve bu söz Allaha karşı söz vermektir. ve kesinlikle adağımız yerine geldiği zaman onu yapmamız gerekir. Nasıl ki namaz ve oruç ibadeti üzerimize borç ve yapmadığımızda günah kazanıyorsak. adağı yerine getirmediğimizde de aynı günahı kazanıyoruz. çünkü o üzerimizde Allaha karşı verilmiş bir sözdür. Lakin adağın vakti zamanında aciliyyet farz vacip değildir. Bir an önce elimize imkan geçtiği anda yapmamız gerekir. yukarıdaki konumuzda adağımızı ne zaman yapmamız gerektiği hakkında bilgi vermeye çalıştık. Sizin sorunuzdan da anlaşılıyor ki sizinki şarta bağlı adak ve bu şart yerine gelmiş. Şuan da o adak üzerinize vacip olarak yüklenmiş durumda. Bu yükü ancak yerine getirerek üzerinizden atabilirsiniz. Bunun içinde acele etmeniz sizin için faideli olacaktır
 
Hocam arkadaşımın sorusu. Hayatında sürekli kavga ettiği tartıştığı bir elltisi var . eltisi sürekli arkadaşıma büyü yapıyormuş ve kocasıyla arasını açmaya çalışıyormuş. Arkadaşımda bir adakta bulunmuş. Eltim ölürse kurban keseceğim demiş. Şimdi arkadaşım diyorki bir kişinin ölmesi için adak adamak doğrumudur ? Ve birinin ölmesi için dua etmenin sakıncası varmıdır ?
 
Geri
Üst