gebe
  1. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0

    adana yemekleri

    Konu, 'Adana Melekleri' kısmında AZRA tarafından paylaşıldı.

    adana yemekleri acebek yemeği acebek yemeği tarifi 1 kilo şeker kaç bardak 750 gr şeker kaç bardak eder Yüksük Çorbası / Adana
    [​IMG] Malzemeler
    250 gr. yağsız kıyma
    4 su bardağı un
    1 su bardağı nohut
    2 tatlı kaşığı salça
    4 su bardağı et suyu
    1 yemek kaşığı margarin
    1 yemek kaşığı kuru nane
    2 adet limonun suyu
    Karabiber
    Tuz

    Yemeğin Tarifi
    Unu yoğurma kabına koyun. Tuz ve su ekleyerek sert bir hamur tutun. 20 dakika dinlendirdiğiniz hamurdan 2 adet beze yapın. Bezeleri yufka inceliğinde açın, yüksükle yuvarlaklar kesip, bekletin.
    Yağsız kıymaya pul biber, karabiber, tuz ve yarım limon suyu koyup, iyice yoğurun. Nohut büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapın. Yağsız teflon tavada köfteleri sallayarak pişirin.
    Tencerede erittiğiniz margarine salça, et suyu, karabiber, tuz ve limon suyu ilave edip, sosu kaynatın. Nohut ve köfteleri sosun içine atın, 15 dakika kaynatın. Beklettiğiniz hamuru ilave edip 10 dakika daha kaynatın. 5 dakika bekletip servis yapın.


     
  2. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri
    SARIMSAKLI KÖFTE
    v Malzemeler


    • [*]1 Kilo bulgur
      [*]2 su bardağı un
      [*]1 su bardağı irmik
      [*]2 yumurta
      [*]1 yemek kaşığı salça ( tercihen biber salçası)
      [*]1 baş sarımsak
      [*]domates
      [*]1 çay bardağı sıvı yağ
      [*]1 tutam maydonoz
      [*]Tuz, karabiber



    v SARIMSAKLI KÖFTE YAPILIŞI

    Bulgur, irmik geniş bir kabın içerisinde sıcak suyla ıslatılıp yoğrulur. İçerisine un ve en son yumurtalar ekleneler iyice yoğrulur.Yoğrulan hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılarak avuç içinde yurlanır. Yuvarlanan hamurların ortasına parmak bastırılır.Köfte hamuru bitene kadar bu işlem devam eder.

    İyice kaynayan suya bir tutam tuz ve limon suyu ilave edilerek içerisine köfteler atılır. İyice kaynatılır. Kaynamış köftelerin suyu tamamen süzülür.Servis tabağına alınır. Diğer taraftan tava da sıvı yağ ve salça kavrulur. Üzerine rendelenen domatesler ve dövülmüş sarımsaklar konur.Tuzu ve karabiberi ilave edilerek pişirilir.Pişirilen sos köftelerin üzerine gezdirilir.Kıyılmış maydonozla süslenir.Sıcak ve soğuk olarakservis yapılabilir.
    sölemesi ayıp çok severim

     
  3. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri



    NAR EKŞİLİ KISIR


    [​IMG]


    v Malzemeler

    • 2 Su bardağı ince bulgur
    • 4 Domates
    • 1 Bağ taze soğan
    • 1 Kuru soğan
    • 4,5 diş sarımsak
    • 4,5 Yemek kaşığı nar ekşisi
    • 1 Çay bardağı sıvı yağ
    • 7,8 dal taze nane
    • Yarım demet maydanoz
    • 2,3 yeşil sivri biber
    • 1 Çay bardağı sıcak su
    • 1 Çay kaşığı karabiber
    • 1 Tatlı kaşığı kırmızı pul biber
    • 1 Tatlı kaşığı tuz
    • 1 Yemek kaşığı biber salçası yada 1,5 yemek kaşığı domates salçası

    v Yapılışı

    Bulguru bir tepside 1 çay bardağı sıcak suyu ilave ederek 5 dakika bekletin. Üzerine 2 domatesi rendeleyip karıştırın birkaç dakika yoğurun ve 5 dakika daha yumuşaması için bekletin. Bulgur beklerken. Diğer taraftan . biberlerin çekirdeklerini çıkarın ve doğrayın. Kuru soğanı ve sarımsağı çok ince doğrayın.maydanozu, naneyi, yeşil soğanı ince kıyın. Domatesin kabuklarını soyup küp olarak doğrayın. Ve tüm doğradığınız malzemeyi yumuşayan bulgura ekleyin. İlave olarak sıvı yağı, nar ekşisini, baharatı ve salçasını , tuzunu ekleyerek bütün malzemeyi harmanlayın. Ve yumuşamakta olan bulgura ilave edip 2,3 dakika daha yoğurun. Servis tabağına alın Servis yapın. Afiyet olsun….
     
  4. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri

    [​IMG]
    Malzemeler:
    • 1kg kuzu eti
    • 100gr Kuyruk yağı
    • 100gr Kuzu boşluğu
    • Karabiber
    • İsot
    • Tuz
    • 2 adet Soğan
    • 1 adet Maydonoz



    Adana Kebabı Hazırlanışı


    kuzu eti,kuyruk yağı,kuzu boşluğu'nu kasaptan alırken hepsini geniş kıyma aynasında çektirin.

    Çektirdiğiniz kıymayı baharatlarını atıp yarım saat çiğ köfte yoğurur gibi yoğurun ve buzdolabında bir gün bekletin. Soğanımızı rendeleyelim ve maydonozlarımızı ince,ince kıyalım soğanla maydonozu karıştırıp onuda birgün bekletelim. Kıymamızı dolaptan çıkarıp soğan ve maydonozu tülbent yardımıyla süzdürelim ve kıymamıza katalım ve yarım saat yoğurup dolapta dinlendirelim soğuyana kadar.

    Şişe takarken şilerimizi sıvı yağla yağlayıp mangalın üstünde ısıtıp etlerimizi takalım. Neden etlerimiz daha rahat tutsun diye. Etlerimizi şişe takarken ellerimizi yağ yada suyla ısatalım etimiz elimize yapışmasın ve ayrıca şişe takarken etimizi parçalamayalım. Elimize aldığımız şişi sol elimizle tutup sağ elimizi parmak ucuyla şişin üstüne koyalım ve şiş avumuzun içine orturduğu zaman dört parmağımızla yukarıdan aşağı etimizi şişe yayalım.



     
  5. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri
    İÇLİ KÖFTE

    GEREKLİ MALZEMELER:
    (6 Kişilik)
    Dışı İçin;
    1 kg. bulgur
    1 bardak irmik
    2 bardak un
    2 yumurta
    250 gr. siyah dövme kıyma
    İçi İçin;
    1 kg. yağsız kıyma
    750 gr. kuru soğan
    Yarım paket margarin
    1 yemek kaşığı salça
    1 tatlı kaşığı karabiber
    Kimyon
    İsteğe göre toz biber

    İÇİNİN YAPILIŞI:
    Kıyma, 1 bardak su ile biraz pişirililir. Suyunu çekince ince ince kıyılmış soğanlar ve yarım paket margarin ilave edilir. Soğanlar sararıncaya kadar pişirilir. Salça, karabiber, kimyon ilave edilir. Soğutulmaya alınır (donması lazım).
    DIŞININ YAPILIŞI:
    Bütün malzemeler bir kapta yoğrulur. Yoğrulan malzemeden cevizden büyük parçalar elde edilir. Ve her pir parça yuvarlanır, yuvarlağın ortası parmak yardımıyla oyularak, hazırlanan harç içine konulur. (Tüm maharet, köfteyi incecik açabilmektedir.) Tamamı doldurulduktan sonra, kaynamış tuzlu suda haşlayarak pişirilir, afiyetle yenir.


     
  6. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri

    ŞIRDAN DOLMASI

    GEREKLİ MALZEMELER:

    (4 Kişilik)
    4 adet şırdan
    250 gr. kıyma
    Yarım kilo pirinç
    Yarım kilo soğan
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karabiber

    TEMİZLENİŞİ:
    İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
    temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
    YAPIMI:
    Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.
    Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.
     
  7. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri
    İŞKEMBE DOLMASI

    GEREKLİ MALZEMELER:

    (6 Kişilik)
    2 adet işkembe
    250 gr. kıyma
    Yarım kilo pirimç
    Yarım kilo soğan
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karabiber

    TEMİZLENİŞİ:
    İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
    temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
    YAPIMI:
    Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesiliri. Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur. Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir. Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.
     
  8. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri

    TIRŞİK

    Malzemeler

    1 kg Tırşik yaprağı
    1 kase yoğurt
    1 kg nohut ile dövme
    1 çorba kaşığı tuz
    4 yemek kaşığı un
    Yeterince su

    Yapılışı :

    Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.
     
  9. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri

    ÇAKILDAKLI

    Malzemesi :

    Yarım kg biber
    Yarım kg patlıcan
    Yarım kg fasulye
    Yarım kg domates
    Yarım kg dövme
    Yarım kg nohut
    2 tane patates

    Yapılışı :

    Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.
     
  10. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri

    BABAGANNÜÇ(ABUGANNÜÇ)

    MALZEME:


    4 tane İri patlıcan
    1 tanedomates
    Soğan 2 baş
    Limon suyu 1
    Salça
    1 çorba kaşığı Toz biber
    Yeterince Yağ ve Tuz

    YAPILIŞI:
    Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur. Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur. Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur. Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır.
     
  11. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri

    Muammara
    [​IMG]Malzemeler:4 su bardağı çekilmiş ceviz içi, 1 dilim ıslatılmış bayat ekmek, yarım demet maydonoz, 2 diş sarmısak, 2 dal taze soğan, 2 çorba kaşığı tahin, 1 kahve fincanı zeytinyağı, yarım limonun suyu, tuz, karabiber, kırmızı toz biber

    Yapılışı: çekilmiş ceviz içlerini, ıslatılmış bayat ekmeği, taze soğanı ve maydonozu ince ince kıyın. Sarmısağı ezin. Tüm malzemeyi, tahin ve limon suyu ilavesiyle karıştırarak çatalla iyice ezip servis yapın.
     
  12. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri

    DUL AVRAT ÇORBASI

    Malzemeler
    2 su bardağı Un
    Mercimek 2 s.b.
    Limon
    Kuru nane
    Teryağ
    Salça

    YAPILIŞI:
    Unu bir tepsi içine eleyin. Tuz ve su karışımı ile yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Bir süre beklettikten sonra, oklava ile 3 mm. kalınlığında yufkalar açın. Uzun şeritler kesin. Bu şeritleri üst üste koyarak, küçük küçük kıyın. Hamurların birbirine yapışmaması için yufkaların üzerine un serpin. Bütün hamuru bu yolla küçük kareler şeklinde pul pul kesip bir kenara ayırın. Öte yandan mercimeği suda haşlayın. Bir iki taşım kaynatın. Haşlanmış mercimeklerin içine kestiğiniz hamurları atın. Tuzunu ekin. Hamurlar pişince bir adet limon suyunu sıkıp ateşten indirin. Eritilmiş yağa biber salçası, nane karıştırarak, yaptığınız çorbanın üzerine dökün. Sıcak sıcak ikram edin.
     
  13. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri

    Mumbar
    Malzemesi:
    500 gr pirinç, 500 gr kıyma, Nane, Karabiber, Domates salçası, 500 gr bumbar(koyun), Tuz

    Tarif:
    Malzemelerin hepsi karıştırılır mumbarlar tersyüz edilip yıkanır tekrar düze çevrilir. Hazırlanan malzeme temizlenmiş mumbarın içine ters yüz edilerek doldurulur. Duldurulmuş bumbarlar tuzla iyice ovularak bol suyla yıkanır. Üstüne bol su koyup yaklaşık iki veya ikibuçuk saat haşlanır. Haşlanan mumbarlara ayrı bir kapta sos hazırlanır. Sos: Bir kaşık yağ, bir tatlı kaşığı nane, bir tatlı kaşığı salça konup kavrulur ve haşlamış olduğumuz bumbarın üzerine dökülerek yenir.
    [​IMG]
     
  14. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri

    AŞLAMA


    Malzemesi;

    1 kg. meyan kökü,

    10 lt. su.

    Yapılışı;

    Meyan kökü iyice yıkanır. 10 lt. su üzerine dökülür. 2-4 saat dinlendirdikten sonra bir bez parçası ile süzülerek soğuk olarak servis yapılır.
     
  15. AZRA

    AZRA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Ocak 2008
    Mesajlar:
    626
    Beğenilen Mesajlar:
    2
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: adana yemekleri

    ŞALGAM


    Malzemesi;

    3 kg. siyah havuç

    Biraz buğday unu,

    10 lt. su,

    iki adet şalgam,

    150 gr. tuz.

    Yapılışı;

    Havuçların sapları temizlenerek dışı sıyrılarak iyice yıkanır, ortadan ikiye yarım silindir şeklinde bölünür. Şalgamlarda soyularak küp şeklinde parçalara bölünür. Şalgam ve havuçlar büyük bir kavanoza konur. Üzerine tuz ve su ilave edilir. Bir bez parçasının içine sıkıca sarılmış olan ince bulgur kavanozun içine konur ve karışım mayalanmaya bırakılır. 15-20 gün mayalandırılan karışım günü dolduktan sonra soğuk olarak servis yapılır. Yörenin en meşhur içeceğidir.

    Faydaları;

    İştahı açar, Sindirimi kolaylaştır, Antitoksik özelliktedir, Süt asidi, fosfor, kalsiyum içerdiğinden kemik ve dişlerini kuvvetlendirir, A1 ve B1 vitaminleri içerdiğinden stresi önler ve sinirleri yatıştırır, Mide ve karaciğere faydalıdır, İçindeki potasyum kalp ve kaslara faydalıdır.
     
adana yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Adam

    Adam

    rüyada kardan adam görmek melek gören falda kardan Bakınız; Erkek.Rüyada tanımadığı bir adam ile konuşma, yeni ve iyi bir arkadaşlığı, kavga etmek, ev içinde bir sıkıntıyı, öldürmek, eski bir düşmanlığın canlanması veya bir dedikodu yüzünden sıkıntıya düşmeyi belirtir. Adama yiyecek vermek, hafif bir sağlık bozukluğuna, bir şey almak, ciddi bir hastalığa, iyilik etmek, yakın çevrede bir...
  2. Adana Yöresel Yemekleri

    Adana Yöresel Yemekleri

    adana yemekleri adana yöresel yemekleri resimli adananın yöresel yemek Adananın Yöresel Yemekleri,Adananın Meşhur Yemekleri,Adanada yapılan yemekler, içli köfte, şırdan dolması,işkembe dolması Adana ilinde yapılan yöresel yemekleri ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... Adana yöresinin zengin bir mutfağı bulunmaktadır. Mutfağın bu kadar zengin olmasının nedeni çeşitli kültürlerin...
  3. 70 Yıldır Yemek Yemeyen Adam

    70 Yıldır Yemek Yemeyen Adam

    70 Yıldır Yemek Yemeyen Adam, kimdir, ne şekilde yaşar, neden yemek yememiştir, nerededir konuları hakkında bilgi alalım. Görünen o ki yaşaması için yemek ve suya ihtiyacı yok. Ama düşünüldüğünde yemek ve su olmadan nasıl yaşanır ki melekler. 70 yıldır yemek yemeden, su içmeden yaşayan 83 yaşındaki Hintli yogi, doktorlar tarafından incelenmeye alındı. Yapılacak tahliller sonucu...
  4. 72 Yıldır Yemek Yemeyen Hintli Adamın Sırrı....

    72 Yıldır Yemek Yemeyen Hintli Adamın Sırrı....

    72 Yıldır Yemek Yemeyen Adam 72 Yıldır Yemek Yemeyen Hintli Adamın Sırrı İşte ister inanın ister inanmayın ama bana saçma gelen bu haberi sizinle paylaşmak istedim....72 yıl bir insan nasıl yemek yemez aklım almıyor..Onların inançlarına göre bir ilahi güç olduğunu söylemişler ama ancak ben bunu Allahın yaptığına inanırım yoksa bu adam nasıl bu kadar yıl birşey yemeden yaşayacak...İşte...

Sayfayı Paylaş