gebe
  1. Misafir

    Misafir Forum Okuru

    Adana'dan Yemek Tarifleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında Misafir tarafından paylaşıldı.

    adana yemekleri resimli dana dili nasıl pişirilir uykuluk nasıl pişirilir adana yöresine ait yemekler dil Adana'dan Yemek Tarifleri
    Ispanaklı veya Etli Kömbe

    Malzemeler:

    4 kg. un

    1 su bardağı yağ

    1 tatlı kaşığı maya

    2 kg. ıspanak veya 1 kg. kıyma

    1 çay kaşığı susam

    yeterince tuz ve su

    5 baş kuru soğan

    2 çorba kaşığı salça

    Hazırlanışı:

    Ortası açılan un tuz ve su eklenerek hamur haline getirilir. Mayalanması için 1-2 saat bekletilir. Mayalanan hamur beş eşit parçaya bölünerek bezi yapılır. Büyükçe bir tepsinin içi bir çay bardağı yağla iyice yağlanır. Beziler tepsinin çapına göre açılarak tepsiye yayılır. Soğan ıspanak ve salçadan hazırlanan iç koyularak dört kat yapılır. Başka bir kapta susam, 1 bardak un ve 1 bardak su karıştırılarak bulamaç yapılır, hazırlanan bulamaç tepsideki hamurun üzerine sürülür. En üste bir su bardağı yağ dökülür. Baklava dilimi şeklinde dilimlenen yemek fırında pişirilir.

    Çingene Kebabı

    Malzemeler:

    1/2 kg. patlıcan

    1 kg. domates

    2 baş soğan

    4-5 yeşil biber

    1/2 demet maydanoz

    yeterince tuz ve sumak

    Hazırlanışı:

    Patlıcan ve domatesler şişlenerek közde pişirilir. Piştikten sonra kabukları soyulur ve dilimlenerek tepsiye dizilir. Diğer tarafta ise kuru soğan halka halka doğranarak tuz ve sumakla ovalanır, sonra içine doğranmış maydanoz konur ve tekrar karıştırılır. Bu karışım kızgın yağda kavrularak domates ve patlıcanın üzerine dökülür. Hazırlanan tepsinin üzeri hava almayacak şekilde örtülüp mangalda yarım saat daha pişirilir. Sıcak servis yapılır.

    Karakuş

    Malzemeler:

    1/2 kg. irmik

    1 bardak şeker

    2 bardak süt

    1 adet limon kabuğu rendesi

    1 adet yumurta

    Yeterince un

    1/2 kg. ceviz içi

    350urup için:

    6 bardak şeker-5 bardak su, 1/2 adet limon

    Hazırlanışı:

    Bir gece önceden irmik ılık süt ile ıslatılır, üzerine yağ ve yumurta eklenerek yoğrulur. Kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar üzerine un serpilir. Hazırlanan hamur 8 eşit parçaya bölünür ve üzerine nemli bez örtülerek dinlendirilir. Bezeler tek tek üzerine un serpilerek açılır. Açılan yufkaya dövülmüş ceviz içi ve limon rendesi serpilir. Tekrar oklavaya sarılarak rulo haline getirilir ve baklava dilimi halinde kesilir. Diğer taraftan şurup malzemeleri kaynatılarak soğutulur. Kesilen karakuşlar ise bol yağda kızarıncaya kadar pişirilerek şerbetin içine atılır. Bastırılarak şurubu emmesi sağlanır. Bu tatlı yapılırken iki ayrı tava kullanılmalıdır. Her kızartmadan sonra yağ süzülmelidir.

     
  2. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    işkembe dolması
    GEREKLİ MALZEMELER:
    (6 Kişilik)
    2 adet işkembe
    250 gr. kıyma
    Yarım kilo pirimç
    Yarım kilo soğan
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karabiber

    TEMİZLENİŞİ:
    İçi temizlenmiş işkembelerin önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
    temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
    YAPIMI:
    Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır. İşkembeler, peçeteden biraz daha küçük karelere şeklinde kesiliri. Her birinin içine hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı kadar konulur. Bohça şekline getirilip, yorgan iğnesi ve ipliği ile dikilir. Bütün işkembeler doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 40-60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.
     
  3. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    içli köfte

    İÇLİ KÖFTE

    GEREKLİ MALZEMELER:
    (6 Kişilik)
    Dışı İçin;
    1 kg. bulgur
    1 bardak irmik
    2 bardak un
    2 yumurta
    250 gr. siyah dövme kıyma
    İçi İçin;
    1 kg. yağsız kıyma
    750 gr. kuru soğan
    Yarım paket margarin
    1 yemek kaşığı salça
    1 tatlı kaşığı karabiber
    Kimyon
    İsteğe göre toz biber

    İÇİNİN YAPILIŞI:
    Kıyma, 1 bardak su ile biraz pişirililir. Suyunu çekince ince ince kıyılmış soğanlar ve yarım paket margarin ilave edilir. Soğanlar sararıncaya kadar pişirilir. Salça, karabiber, kimyon ilave edilir. Soğutulmaya alınır (donması lazım).
    DIŞININ YAPILIŞI:
    Bütün malzemeler bir kapta yoğrulur. Yoğrulan malzemeden cevizden büyük parçalar elde edilir. Ve her pir parça yuvarlanır, yuvarlağın ortası parmak yardımıyla oyularak, hazırlanan harç içine konulur. (Tüm maharet, köfteyi incecik açabilmektedir.) Tamamı doldurulduktan sonra, kaynamış tuzlu suda haşlayarak pişirilir, afiyetle yenir.
     
  4. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

    ŞIRDAN DOLMASI

    GEREKLİ MALZEMELER:
    (4 Kişilik)
    4 adet şırdan
    250 gr. kıyma
    Yarım kilo pirinç
    Yarım kilo soğan
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 tatlı kaşığı karabiber

    TEMİZLENİŞİ:
    İçi temizlenmiş şırdanların önce her iki yüzü de soğuk suyla, sonra sıcak suyla defalarca yıkanır. İyice
    temizlendikten sonra bir kaç saat tuzlu ve limonlu suda bekletilir ve yeniden yıkanır. Temizliği oldukça uzun ve zahmetlidir.
    YAPIMI:
    Soğanlar küçük küçük doğranır. Pirinç, kıyma ve diğer malzemeler eklenerek karıştırılır.
    Malzemeler, şırdanlara el yordamıyla doldurulur. Bütün şırdanlar doldurulduktan sonra tencereye yerleştirilir. 3 su bardağı su ve tuz ilave edilip, 60 dakika pişirilir, üzerine bolca kimyon dökülerek yenir.
     
  5. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri
    SARMISAKLI KÖFTE :

    GEREKLİ MALZEMELER:
    (4 Kişilik)
    1 kg. bulgur
    2 su bardağı un
    1 su bardağı irmik
    2 yumurta
    1 yemek kaşığı biber salçası
    1 baş sarmısak
    3 adet domates
    Bir kaç sap maydonoz

    YAPILIŞI:
    *Bulgur ile irmik ıslatılıp, yoğurulur. İçine yumurtalar kırılır, en son da un ilave edilerek iyice yoğurulur. Fındık büyüklüğünde parçalar koparılıp, yuvarlanır. Ortasına parmak ile bastılır.
    *Kaynamış suya bir tutam tuz, bir tutam limon tuzu atılır ve köfteler ilave edilir. İyice kaynadıktan sonra suyu süzülür
    *Dövülmüş sarmısak ile rendelenmiş domatesler, yağ ve salça ile kavrulur. Kavurulan bu sos, köftelerin üzerine gezdirilir. Kıyılmış maydonozla süslenerek servis yapılır.
    [​IMG]
     
  6. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

    TIRŞİK

    Malzemeler
    1 kg Tırşik yaprağı
    1 kase yoğurt
    1 kg nohut ile dövme
    1 çorba kaşığı tuz
    4 yemek kaşığı un
    Yeterince su

    Yapılışı :

    Tırşik yaprağı ince ince doğranır. Doğranan tırşik yaprağı iyice yıkanır. Bir kase yoğurt çırpılır, nohut ve dövme ile yıkanır. Su ısıtıldığında bunlar kazanın içine konur, tuz ilave edilir. İyice karıştırılır üzerine un eklenir. Bu yaptığımız yemek pişirilmeden önce bir gün bekletilir. Sonra yemek ocağa konularak iyice kaynatılır. Bunu piştiğini anlayınca yemek ocaktan indirilir ve tabaklara servis yapılır.
     
  7. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri
    ÇAKILDAKLI

    Malzemesi :
    Yarım kg biber
    Yarım kg patlıcan
    Yarım kg fasulye
    Yarım kg domates
    Yarım kg dövme
    Yarım kg nohut
    2 tane patates

    Yapılışı :

    Biber, patlıcan, fasulye ve domates ufak ufak doğranır.Dövme ve nohut iyice yıkanır. Isıtılmış su tencereye aktarılır. Bu malzemeler piştikten sonra sarımsak dövülür. Salça, nane ve yağ karıştırılıp tavada kavrulur. Çorbanın üzerine dökülür ve çakıldaklı çorbamız yemeğe hazır olur.
     
  8. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

    BABAGANNÜÇ(ABUGANNÜÇ)

    MALZEME:

    4 tane İri patlıcan
    1 tanedomates
    Soğan 2 baş
    Limon suyu 1
    Salça
    1 çorba kaşığı Toz biber
    Yeterince Yağ ve Tuz

    YAPILIŞI:
    Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur. Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur. Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur. Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ilave edilerek servis yapılır.
     
  9. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

    DUL AVRAT ÇORBASI

    Malzemeler
    2 su bardağı Un
    Mercimek 2 s.b.
    Limon
    Kuru nane
    Teryağ
    Salça

    YAPILIŞI:
    Unu bir tepsi içine eleyin. Tuz ve su karışımı ile yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapın. Bir süre beklettikten sonra, oklava ile 3 mm. kalınlığında yufkalar açın. Uzun şeritler kesin. Bu şeritleri üst üste koyarak, küçük küçük kıyın. Hamurların birbirine yapışmaması için yufkaların üzerine un serpin. Bütün hamuru bu yolla küçük kareler şeklinde pul pul kesip bir kenara ayırın. Öte yandan mercimeği suda haşlayın. Bir iki taşım kaynatın. Haşlanmış mercimeklerin içine kestiğiniz hamurları atın. Tuzunu ekin. Hamurlar pişince bir adet limon suyunu sıkıp ateşten indirin. Eritilmiş yağa biber salçası, nane karıştırarak, yaptığınız çorbanın üzerine dökün. Sıcak sıcak ikram edin.
     
  10. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

    Mumbar
    Malzemesi:
    500 gr pirinç, 500 gr kıyma, Nane, Karabiber, Domates salçası, 500 gr bumbar(koyun), Tuz

    Tarif:
    Malzemelerin hepsi karıştırılır mumbarlar tersyüz edilip yıkanır tekrar düze çevrilir. Hazırlanan malzeme temizlenmiş mumbarın içine ters yüz edilerek doldurulur. Duldurulmuş bumbarlar tuzla iyice ovularak bol suyla yıkanır. Üstüne bol su koyup yaklaşık iki veya ikibuçuk saat haşlanır. Haşlanan mumbarlara ayrı bir kapta sos hazırlanır. Sos: Bir kaşık yağ, bir tatlı kaşığı nane, bir tatlı kaşığı salça konup kavrulur ve haşlamış olduğumuz bumbarın üzerine dökülerek yenir.
     
  11. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

    ADANA KEBABI


    Malzemesi;

    ½ Kg. az yağlı koyun eti,

    Bir miktar kıyılmış kuyruk yağı,

    1 adet orta boy soğan,

    1 tatlı kaşığı kırmızı biber,

    1 tatlı kaşığı biber salçası,

    1 tatlı kaşığı tuz,

    Yapılışı;

    Bütün malzemeleri bir güzel karıştırarak 10 dk. yoğurun. Meydana gelen karışımı 10 eşit parçaya bölün. Her parçayı kalın bir şiş üzerine el yardımı ile sıvayın. Kömür ateşinde her iki tarafı da iyice pişirerek servis yapılır. Servis, ezme salatası veya diğer salatalar ve ayran yada şalgamla birlikte yapılır.
     
  12. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

    HAŞLAMA


    Malzemesi;

    1 kg. meyan kökü,

    10 lt. su.

    Yapılışı;

    Meyan kökü iyice yıkanır. 10 lt. su üzerine dökülür. 2-4 saat dinlendirdikten sonra bir bez parçası ile süzülerek soğuk olarak servis yapılır
     
  13. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

    ŞALGAM


    Malzemesi;

    3 kg. siyah havuç

    Biraz buğday unu,

    10 lt. su,

    iki adet şalgam,

    150 gr. tuz.

    Yapılışı;

    Havuçların sapları temizlenerek dışı sıyrılarak iyice yıkanır, ortadan ikiye yarım silindir şeklinde bölünür. Şalgamlarda soyularak küp şeklinde parçalara bölünür. Şalgam ve havuçlar büyük bir kavanoza konur. Üzerine tuz ve su ilave edilir. Bir bez parçasının içine sıkıca sarılmış olan ince bulgur kavanozun içine konur ve karışım mayalanmaya bırakılır. 15-20 gün mayalandırılan karışım günü dolduktan sonra soğuk olarak servis yapılır. Yörenin en meşhur içeceğidir.

    Faydaları;

    İştahı açar, Sindirimi kolaylaştır, Antitoksik özelliktedir, Süt asidi, fosfor, kalsiyum içerdiğinden kemik ve dişlerini kuvvetlendirir, A1 ve B1 vitaminleri içerdiğinden stresi önler ve sinirleri yatıştırır, Mide ve karaciğere faydalıdır, İçindeki potasyum kalp ve kaslara faydalıdır.
     
  14. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

    BİCİ BİCİNİN YAPILIŞI:

    1 paket (200gr) nişasta,10 bardak su ile koyu kıvamlı bir paluze pişirilir .1-2 parmak kalınlığında tepsiye dökülür ve soğumaya bırakılır.2 bardak şeker,yarım çay bardağı gül suyu,bir çimdik kırmızı gıda boyası ile 2lt soğuk şerbet hazırlanır. Servis yaparken bir kaseye önce küp küp dilimlenmiş paluze,üzerine rendelenmiş buz,daha sonra pudra şekeri konulur.En üstüne de soğuk şerbet bolca konulur.Afiyetle yenir.
     
  15. emos0123

    emos0123 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    5 Nisan 2008
    Mesajlar:
    114
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0
    Ce: Adana'dan Yemek Tarifleri

    DİL SÖĞÜŞ
    Malzemeler 10340
    1 adet dana dili
    1 adet kuru soğan
    1 adet havuç
    Yarım demet maydanoz
    4-5 diş sarımsak
    1 adet defne yaprağı
    yeterince tuz ve karabiber

    Yapılışı
    -İyice yıkadığımız dili birkaç yerinden bıçak ile delip,deliklere sarımsak yerleştirelim.
    -Hazırladığımız dili;soğan,havuç,maydanoz,defne yaprağı ve yeterince su ile birlikte tencereye koyup haşlayalım.
    -Haşlanırken üzerinde oluşan köpükleri bir kevgir yardımıyla alalım.
    -İyice yumuşayınca,yeterince tuz ve karabiber ilave edip,2-3 dakika daha pişirelim.
    -Dili ocaktan indirip,üzerindeki deriyi bıçakla temizledikten sonra kendi halinde soğutalım.
    -Soğuyunca yağlı kağıda sarıp buzdolabında 1-2 saat bekletelim.
    -Buzdolabından çıkarıp ince ince dilimledikten sonra servis yapalım.
     
Adana'dan Yemek Tarifleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Bolu'dan Yemek Tarifleri

    Bolu'dan Yemek Tarifleri

    Çoban Kavurma Malzemeler: 1/2 Kg. kuzu eti 250 gr. domates 100 gr. yeşil biber 1 kaşık margarin Tuz ve kekik Hazırlanışı: Küçük parçalar halinde doğranan et, margarinle kavrulur. Domatesler doğranarak ilave edilir tekrar kavrulur. Daha sonra doğranan biberler etin üzerine konur. Biraz daha kavrulduktan sonra üzerine kekik serpilir ve servis yapılır. Mengen Pilavı Malzemeler: 1/2 kg. pirinç...
  2. yemek tarifi

    yemek tarifi

    http://www.youtube.com/watch?v=p3cJk6ChPkY
  3. Denizli'den yemek tarifleri

    Denizli'den yemek tarifleri

    denizli yemekleri sade patlıcan yemeği denizli yemekleri resimli yemek tarifi sade patlıcan Patlıcan Kebap Malzemeler: 6 adet kıstırmalı patlıcan 6 adet sivri biber 1/2 kg.domates 1 çay bardağı sıvı yağ 1 çay kaşığı kimyon, kekik 1/2 çay kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz, nane 1 demet maydanoz 3 diş sarımsak Hazırlanışı: Patlıcanlar ve biberler iyice yıkanır. Patlıcanlar iki...
  4. Adana'da at eşek eti hazır yemek sektörünü tehdit ediyor

    Adana'da at eşek eti hazır yemek sektörünü tehdit ediyor

    Adana Hazır Yemek Sanayicileri Derneği (ADAYSAD) Başkanı Levent Duyuler, et fiyatlarının aşırı şekilde yükselmesinin ardından kentte bazı yemek firmalarının fiyatlarında gerekli düzenlemeyi yapmayıp kötü niyetli ve tasvip edilmeyecek değişik yollara saptıklarını öne sürdü. Duyuler, yaptığı yazılı açıklamada, hazır yemek sanayicilerinin son bir ay içerisinde tek tırnaklı hayvan etleri ile...
  5. Güveçte Patates Yemeği Tarifi

    Güveçte Patates Yemeği Tarifi

    güveçte patates yemeği güveçte patates yemeği tarifi hakkında bilgiler burada arkadaşlar. akşam yemeği düşünme derdine son melekler..pratik,zaman almayan ve bir o kadar da lezzetli güveç yemeğimiz güveçte yemeğimiz bu akşam lezzetli yemek tarifleri arasına girecektir arkadaşlar diyor ve sizlere güveçte patates yemeği tarifini sunuyorum 2-3 patates 1 soğan 1 çorba kaşığı salça tuz pulbiber...

Sayfayı Paylaş