Adet döneminde hijyen için öneriler

Uzman SühaN

Administrator
Adet döneminde hijyen için öneriler
Dünya nüfusunun büyük çoğunluğunu bayanlar oluşturmaktadır. Yaklaşık 10–12 yaşına gelen her bayan “adet” adını verilen olgunlaşma emaresi ile tanışırlar. Adet, bayana ait olan ve her ay yumurta hücresinin sperm ile birleşmesi olmadığında, yeni bir yumurta hücresi üretilmesi için dışarı atılmasıdır. Bu atılım esnasında rahim parçaları ve bir miktar kan da dışarıya atılmaktadır. Rahimden atılan kanla karışık rahim parçaları bakteri ve mantarların çok sevdiği bir ortan özelliğini taşımaktadır.


Atılan bu kan, bayanları rahatsız etmekte ve bakımı yapılmadığında hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Kanama süresi ise 3–7 gün arasında değişir. Başlangıçta kanama ise koyu renklidir. Daha sonra giderek artar ve daha sonra kanama azalır ve rengi açılır.




8.jpg










Peki, bu dönemde nelere dikkat edilmeli?


Bu dönemde temizliğe çok dikkat edilmelidir. Kadın genital organından bu dönemde hem kanlı sıvı gelmekte, hem idrar çıkışı bulunmakta, hem terlemeye çok müsait bir bölge olması hem de kadın genital organı anüs yani makata yakın bir bölge olduğu için çok titiz, ince temizlik yapılmalıdır.

Sık sık banyo alınmalı,

Başkalarının kullanmadığı temiz bir tabure kullanmalı,

Tabure bulunamıyorsa, ayakta duş alınmalı,


Sık banyo alınamıyorsa genital organ özel olarak temizlenmeli,

Dış deride kan birikmesi olabileceğinden dikkatli olunmalıdır,

Tuvalet sonrası temizlik çok dikkatli yapılmalıdır. Temizlik dışkının ön tarafa bulaşmasını önlemek için önden arkaya doğru yapılır. Aksi halde mikroplar yalnızca burada yerleşmekle kalmaz, bu bölgeden içeriye doğru rahatlıkla giderek iç üreme organlarında ve idrar yollarında da iltihap oluşmasına neden olabilirler,

Kullanılan özel pedler de temiz olmalı ve bir kullanımlık olmalı,

Pedler sık sık değiştirilmeli, 6 saatten fazla kullanılmamalı,

Pedlerin dışa değecek kısımları kirletilmemeli, kullanım öncesi temizliğe dikkat edilmeli,

Pedlerin kullanım sonrası tuvalete atılmamalı, bir poşete konup çöp dışında başka bir yere atılması uygun değildir.

Bez kullanılıyorsa daha da dikkatli olunmalıdır. Yıkaması, çamaşır suyunda bekletilerek mikroorganizmalardan temizlenmesi, iyice durulanması, kuruduktan sonra da ütülenerek yine mikroorganizmaların yok edilmesi gerekmektedir. Ayrıca temiz bir şekilde saklanması ve taşınması da önem taşımaktadır.

Vajinal tamponlar, silindir teklinde, vajina şekline uygun ucunda çıkartılmasını kolaylaştırmak üzere ipi olan, emici madde içeren nesnelerdir. Tamponun da altı saatten fazla kalmamasına özen göstermek gerekir. Tampon “toksik şok” denilen duruma neden olabilir. İlk belirtileri ateş ve kan basıncının düşmesi olan, hastanede yatarak tedavi gerektiren toksik şok, ölüme neden olabilir.
 
Merhaba, mens dönemin de yoğun kanama ile birlikte ağır bir koku olabilmektedir. Bugünler de vücut temizliğine dikkat etmek gerekir. Duş almak,pedi sık değiştirmek,genital bölgelerde ki tüyleri temizlemek gibi..Bunlara dikkat ederseniz , kokmazsınız..
 
Geri
Üst