Adetim gecikti ne zaman test yapmalıyım?

Uzman SühaN

Administrator
Adetim gecikti ne zaman test yapmalıyım?
gebelik testi ne zaman yapılır,gebelik testi yapmak için kaç gün geçmeli,gebelik testi kagünlük gecikmeyle doğru yanıt verir,gebelik testi hakkında bilgiler

te.jpg


Gebe olduğundan şüphe eden kadınlar, şüphelerinin doğruluk payını öğrenmek için gebelik testine başvururlar ancak gebelik testinin kesin sonuç vermesi için doğru zamanda yapılması gerekir. Peki gebelik testini ne zaman yapmak gerekir, gebelik testi ne zaman doğru sonuç verir ayrıntıları konumuzda bulabilirsiniz


Dünyada her yıl milyonlarca gebelik testi satılmaktadır. Eczaneden alınan ve evde yapılan gebelik testlerine, “evde gebelik testi” veya “prediktör” adı verilmektedir.

Prediktörlerle yapılan gebelik testlerinde bazen yanlış sonuçlar verebilir. Aynı zamanda prediktörlerle yapılan gebelik testleri cinsel ilişkiden yaklaşık 13-14 gün sonra pozitifleşmektedir. Yani cinsel ilişkiden hemen sonra yapılmasının hiçbir anlamı yoktur.

Kadınlarda hamilelik olduğunda ilk önce kanda gebelik testi pozitifleşmektedir. Kanda HCG adı verilen hormonun yükselmesi ile gebelik testi saptanabilir. HCG hormonu gebelikte salınan bir hormon olup salgılanabilmesi, döllenmiş yumurtanın “blastokist” aşamasında olmasında mümkündür. Bu da yumurtlama sonrası 6-10 gün arasında oluşan bir olaydır.

Normalde cinsel ilişki olup oluşan döllenmeden 8-9 gün sonra HCG hormonu salgılanmaya başlamaktadır. Kanda yeterli bir düzeye ulaştıktan sonra idrarda atılmaya başlar. Bu nedenle hcg hormonu önce kanda yükselir, yani ilk gebelik testi kanda bulgu vermeye başlar daha sonrasında da idrarda çıkmaya başlar.

Evde gebelik testi ne kadar güvenli?
Evde yapılan gebelik testlerinde hcg hormonu değişik seviyelerde olduğundan gebelik testlerinin hassasiyeti farklıdır. Genelde 20 veya 50 ünitenin altındaysa test sonuç vermez. Bu nedenle gebeliği erken dönemde olan kişi, prediktörle yapılan idrar testinde gebe olduğu halde gebe olmamış gibi sonuç çıkabilir. Bu yüzden kesin sonuç için kan testinin yapılmasında fayda var.

Özetle kadınlarda gebelik testi yaparken ilk önce pozitifleşen kanda gebelik testi (beta- hcg değeri), daha sonra idrarda gebelik testi ve en son olarak da ultrason değerlendirmesinde gebelik kesesinin görünmesiyle kesin olarak gebelik tanısı konulabilmektedir.

İdrarda gebelik testi nasıl yapılır?
Eczaneden satın alınan prediktörlerle yapılan idrar testlerinin uygulamaları birbirinden farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle eczaneden alınan bu testlerde öncelikle kullanma şeklini okumakta fayda var.

İdrarda gebelik testleri genelde sabah alınan ilk idrar örneğinde ve orta idrar akımında yapılmalıdır. Yani bir miktar idrarı boşalttıktan sonra gelen idrardan testin alınması uygundur. Test için idrar bir kaba konup bir damlalıkla alınması ve bunun test kitinin üzerine damlatılması kullanılabilecek yöntemler arasındadır.

Burada unutulmaması gereken nokta ilişkiden hemen sonra testin pozitifleşmediğidir. Hcg hormonunun salgılanması için bir miktar zamana gerek var.

Ne zaman hamilelik var?
İdrarda alınan gebelik testinde tek çizgi çıktıysa bu gebe olmadığı anlamına gelmektedir. Eğer çift çizgi çıkarsa bu çoğu zaman gebe olduğu anlamına gelmektedir. Eğer çizgilerden bir tanesi soluk, bir tanesi koyu renkte ise bu da erken dönemde bir gebeliğin olduğu anlamına gelmektedir.

Bu testin sonucunu yorumlarken mutlaka içindeki prospektüsü okumanızda fayda var. Gebelik testi bazen gebe olmadığı halde gebeymiş gibi çift çizgi çıkabilir, yani kişiyi yanıltabilir. Bu tür durumlarda mutlaka kan testi ile gebelik testi yapılmakta ve gebeliğin kesin olarak teyit edilmesinde fayda olacaktır.

Gebelik testi ne zaman hatalı sonuç verir?
Gebelik testi, genelde erken dönemde yapılırsa negatif çıkabilir; hatalı olarak sonuç verebilir. Bunun için en azından ilişkiden 13-14 gün geçmesini beklemekte fayda var.

Diğer taraftan testin bozuk olması, son kullanım tarihinin geçmesi de hatalı sonuçlara yol açabilir.

Kısırlık tedavilerinde kullanılan hcg (yumurta çatlatma) iğneleri de gebeliğin yanlış bir şekilde pozitif çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle hcg iğneleri yapıldıktan sonra gebeliğin tanısı için en az 10-12 gün geçmesi gereklidir

Unutmayınız; idrarda gebelik testi yaptığınızda sonuç negatifse bu sizin kesin olarak gebe olmadığınızı göstermez. Ama gebelik testi pozitif ise bu sizin büyük olasılıkla gebe olduğunuz anlamına gelmektedir.

İlaçlar gebelik testinin sonucunu etkiler mi?
İçinde hcg hormonu içeren ilaçlar haricinde hiçbir ilaç gebelik testinde hatalı sonuçlara yol açmaz. Yani doğum kontrol hapları, ağrı kesiciler, antibiyotikler, alkol ya da sigara kullanımı gebelik testlerinin sonuçlarını etkilememektedir.

Kanda gebelik testi hcg hormonun seviyesine bakılarak tayin edilmektedir. Hcg hormonu seviyesi her gün yaklaşık iki misline çıkarak normal bir gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam ettiğini gösterir. Ancak hcg hormonu çok hızlı artmaz ise bu içerdeki gebeliğin normal dışı olduğunu gösterebilir.

Dış gebelik teşhisinde de HCG değerleri önemlidir
Normalde HCG hormonu hamileliğin ilk haftalarından itibaren artmakta, 9. haftada en üst seviyeye çıkmakta, daha sonrasında da düşüşe geçmektedir. (Yandaki tablo)

HCG hormonunun normalin altında artışı veya artması gerekirken düşmesi dış gebeliğin bir belirtisi olabilir. Aynı zamanda bebek içerde ölmüş ise gebelik testi hcg hormonu yükselmeyecektir.

Öncelikle unutulmaması gereken nokta, adeti geciken her kadına gebelik testi mutlaka yapılmalıdır. Yani adet retardı yaşayan her kadında öncelikle gebelik akla gelmelidir. Eğer gebelik yoksa adet geçmesini oluşturan diğer nedenler araştırılmalıdır.

Biyokimyasal gebelik nedir?
Kanda hcg hormonu 10 ünitenin üzerinde saptanırsa bu kişinin gebe olduğu anlamına gelir. Fakat gebeliklerin hepsi normal şekilde devam etmez. Bazı durumlarda hcg hormonu belli bir seviyeye yükselir, daha sonrada düşer. Ultrasonda gebelik kesesi görülmeden hcg’nin düşmesi, birkaç gün adet gecikmesi sonrası, kişinin adet kanamasıyla karakterize bir durumdur. Buna “kimyasal gebelik” veya “biyokimyasal gebelik” adı verilir. Yani çok küçük bir gebelik oluşmuş rahim içinde tutunamadan atılmıştır. Aslında tüm gebeliklerin yarıya yakını bu şekilde erken dönemde düşükle sonuçlanmaktadır. Tabi pek çok kişi gebelik testini bu erken dönemde yaptırmadığından dolayı hamile olduğunun farkına varmadan birkaç günlük adet gecikmesi sonrasında adet görmektedir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
8aylık evliyim doktora gittim hiç bir şeyim olmadığını söyledi ama stres falan yapıyorum bazen ama çok bebek istiyorum lütfen bana yardımcı olun ne yapabilirim yardimlarnizi bekliyorum şimdiden tesekkrler:-(
 
Merhaba ;henüz bebek telaşı için erken olduğunu düşünüyorum.Sıkıntı yapmayın.Gebe kalmada stres en büyük engeldir.Ovülasyon günlerinizi takip edin ve bu günlerde birlikte olmaya özen gösterin.
 
Merhabalar ben de yeni evliyim 10 ayımın içindeyim ve normalde her ayın 22 ikisinde hasta olurdum ve bu ay olmadım günüm geciyo benim ne napmam lazım test yapmam uygun mudur yoksa bu haziranın 1 de mi yapsam testi nasıl uygun olur bna yardım eder mısınız şimdiden teşekkür ederim
8aylık evliyim doktora gittim hiç bir şeyim olmadığını söyledi ama stres falan yapıyorum bazen ama çok bebek istiyorum lütfen bana yardımcı olun ne yapabilirim yardimlarnizi bekliyorum şimdiden tesekkrler:-(
 
Geri
Üst