gebe
  1. LaViNYaM

    LaViNYaM >>>ιкιz αηηєѕι<<< Yetkili Kişi

    Kayıt:
    23 Kasım 2010
    Mesajlar:
    6.151
    Beğenilen Mesajlar:
    703
    Ödül Puanları:
    113
    Şehir:
    Antalya

    Ağız Kokusuna Sebep Olan Gıdalar Nelerdir?

    Konu, 'Ağız ve Diş Sağlığı' kısmında LaViNYaM tarafından paylaşıldı.

    Ağız Kokusun Neden Olan Besinler Ağız Kokusu Yapan Gıdalar


    Ağız kokusu çoğumuzun başımızın derdidir..Toplum içinde rahatsızlık duyduğumuz ağzımızı elimizde kapatıp konuşmaya çalıştığımız büyük sorunumuzdan biridir....Peki hangi gıdalar ağız kokusu yapar?...



    [​IMG]


    Ağız Kokusu Yapan Gıdalar



    Oruçla geçen süre içerisinde sıvı ve gıda eksikliği nedeniyle ağız kokusu kaçınılmaz hale geliyor.

    Dişlerin gün boyu fırçalanmaması, diş üzerindeki bir takım bakterilerin zaman içerisinde istenmeyen kokuları ortaya çıkarmasına neden oluyor.

    Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız ve Diş Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Aslı Tapan, Ramazan'da ağız kokusunun en önemli nedenlerinden birinin yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu belirterek, ağız kokusunu artıran 10 önemli hatayı sıraladı.





    1. Sarımsak ve soğanı çiğ yemek

    Sarımsak yiyen bir insanın kanına geçen uçucu aromatik bileşiklerdışarı atılır. Kan gazlarının akciğerden atılımının sebep olduğu bu koku, hastalık değildir. Ancak çevreye rahatsızlık verir. Özellikle Ramazan’da ortaya çıkan bu kokuyu önlemek için; sarımsak, soğan ve baharattan kaçınmak gerekir. Mutlaka tüketilecekse, sarımsak ve soğanın pişirilerek tüketilmesi tercih edilmelidir.


    2. Süt ürünlerini fazla tüketmek

    Süt ürünleri çoğunlukla kötü sindirildiklerinden Ramazan’da ağız kokusu problemlerine neden olabilir. Yumurta ve peynir gibi besinler ağız kokusunu artırır. Tuzlu suyla ağzı çalkalamak, yeşil çay, her türlü çerez (ceviz, fıstık vb.), su içeriği bol sebzeler (domates, kereviz, pırasa) ve meyvelerden özellikle elma, ağız kokusunu engelleyici özellikleri nedeniyle tüketilmelidir.


    3. Şeker ve baharatlı gıdalar yemek

    Ramazan boyunca şekerli, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimi minimuma indirilmelidir. Çünkü bu besinler, terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldığından, kötü ağız kokusu sebebidir. Kek, bisküvi, çikolata çok fazla yağ, şeker ve beyaz un içeren tatlı ve gıdalardan (rafine karbonhidrat) kaçınılmalıdır. Bu tür gıdaların tüketimi, gün içi ağız ve diş bakımı yapılamayacağından, dişlerde çürüğe neden olur.


    4. Bilinçsiz diyet ve zayıflama ilaçları

    Ramazan’ın diyet mevsiminde yaşanması ve oruç tutarkende düşük karbonhidratlarla yapılan diyetler, kötü nefes kokusuna neden olur. Vücut diyette enerji kaynağı olarak keton cismi üretir ve kullanır. Keton nefesle dışarı atılır ve kötü bir kokuya neden olur. Diyette vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerde eksik alınır. Özellikle; folik asit, B vitamini, C vitamini, protein ve kalsiyumun diş vediş eti sağlığı için önemi bilinmeli, bilinçsiz diyetlerden uzak durulmalıdır. Zayıflatıcı ilaçlarda ağızdaki tükürük miktarını azalttığı için ağız kuruluğu ve ağız kokusuna neden olur.

    5. Enerji içecekleri tüketmek

    Bu içeceklerin uzun süre kullanımı, diş minesinde kayıplara neden olur. İçeriğindeki asit oranına bağlı olarak dişin sert dokusunu aşındırır. Yüksek orandaki şeker de diş çürüklerini artırır. Bu da ağız hijyeninin bozulmasına ve ağız kokusuna neden olur. Bu içeceklerin sık tüketimi halinde pipet tercih edilmeli ve arkasından su içilmelidir.


    6. Sigara içmek

    Sigara, ağız hijyenini bozma özelliğinin yanı sıra diş eti hastalıklarına zemin hazırlayan bir faktördür. Sigara içen kişilerin Ramazan’ı fırsat bilerek bu alışkanlıklardan vazgeçmeleri gerekir. Ancak sigara kullanılmaya devam edilecekse, Ramazan’da ağız kokusuna neden olmaması için dikkatli diş fırçalamaya özen gösterilmeli ve ağız gargarası kullanılmalıdır.

    7. Çay, kahve ve kola tüketimi

    İftar ve sahurda bol miktarda su içilmesi, kafeinli içeceklerden kaçınılması ağız hijyeni açısından çok önemlidir. Çünkü Ramazan’da çay, kahve, kola gibi içeceklerin tüketimi, vücuttaki su kaybını artırır, ağızda kuruluğa neden olur. Ağız kuruması ve tükürük salgılanamaması da ağız kokusuna yol açar. Asitli içecek tüketimi sınırlandırılmalı veya arkasından ağız suyla çalkalanmalı. Ramazan’da asitli içecek tüketimi sınırlandırılmalı, içildikten sonra da ağız suyla çalkalanmalıdır.


    8. Lokmaları az çiğnemek

    Gıda artıklarının ağız içinde girinti ve çıkıntılara yerleşmesi, dişlerin arasında kalması, oksijensiz ortamda yaşamayı seven bir takım bakterilerin ağız içinde birikmesine ve ağız kokusuna neden olur. İftar ve sahurda lokmaların çok çiğnenmesi, tükürük salgısının yiyeceklerle karışmasına ve ağızda yemek parçasının kalmasını önlemeye yardımcı olur. Lokmalarınızı çok çiğneyin.


    9. Et ve şarküteri ürünlerini bolca yemek

    Kırmızı et, Ramazan ayında en çok tüketilen besinler arasında yer alır. Etin vücuttan atılımı, 48 saat içinde gerçekleştiği için, ağızda kötü kokuya neden olan besinler arasındadır. Pastırma başta olmak üzere; salam, sucuk ve sosis gibi şarküterinin tüketiminde sıcak Ramazan günlerinde sınırlandırılması gerekir. Bu tür baharatlı yiyecekler vücut tarafından geç atılır ve ağız kokusuna neden olur.


    10. Sahurdan sonra dişleri fırçalamamak

    Sahurdan sonra dişlerin fırçalanması, gün boyu ağız sağlığını korumak açısından çok önemlidir. Sahurda dişlerin fırçalanmaması, bakterilerin ağızda kolayca üremesine ve asitlenme ile birlikte çürük oluşumuna neden olur. Gün boyu ağız kokusuna neden olabilecek bu durumdan, sahurdan sonra dişlerin fırçalanması ve alkolsüz ağız gargarası kullanımı ile kurtulmak mümkündür. Diş ipi de yardımcı ürün olarak oldukça etkin bir temizlik sağlar.

     
Ağız Kokusuna Sebep Olan Gıdalar Nelerdir? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Ağız kokusunun nedenleri nelerdir ne iyi gelir

    Ağız kokusunun nedenleri nelerdir ne iyi gelir

    Ağız kokusu, tıbbi terimle halitozis, kişinin kendisi veya çevresi tarafından fark edilebilen, nefes veya konuşma esnasındaki hoş olmayan kokudur. Sebeblerin %47 ila 90′ı ağız içinden kaynaklanır, kalanlar ise ağız içinden kaynaklanmayan veya sistemik hastalıklara bağlıdır. Ağız kokum olduğunu nasıl fark edebilirim? Ağız kokusunda temel sorun, kişinin kendi tarafından fark edilememesidir....
  2. şişmanlamanıza neden olan 9 sebep

    şişmanlamanıza neden olan 9 sebep

    Sadece aşırı ve düzensiz yemek kilo almamıza neden olmaz...ABD'li bilim adamları şişmanlığın sadece çok yemekle alakalı olmadığı yönünde teoriler ileri sürüyor. İşte bu teorilerden bazıları :tik: 1- Belki de çok stres altındayız: Evet haklı bir teori. Stres altındayken insanlar daha çok şekerli gıdalara yöneliyor. Ayrıca farelerde yapılan deneylerde aynı gıdaları alan farelerden strese...
  3. Ağız Kokusunun Çareleri Nelerdir ?

    Ağız Kokusunun Çareleri Nelerdir ?

    Ağız kokusu bizi belli durumlarda bizi mahçup edecek konumlara sokabilir bizi. Bu durumlara kendimizi getirmeden çözümlerini uygulamalıyız ve zor zamanlar yaşamamalıyız. - Diş etlerinizi ve dişlerinizi koruyun; - Günde 2 kere mutlak suretle temizleyin. - Yatmadan evvel dişlerinizi fırçalamayı unutmayın. - Ağız içi enfeksiyonlarınız var mı yok mu diye diş kontrollerinizi aksatmayın. - Diş...
  4. Unutkanlığa sebep olan şeyler nelerdir?

    Unutkanlığa sebep olan şeyler nelerdir?

    Çok şey vardır. Bazıları şunlardır: Günah işlemek. (İsyanı [günahı] çok olanın, nisyanı [unutması] çok olur) buyuruluyor. Sabah namazı vakti uyumak, dünya için çok üzüntü, dünya ile çok meşgul olmak, tuzlu et yemek, çok sıcak yiyip içmek, çok şaka yapmak, mezarlıkta gülmek, mezar taşlarını okumak, tuvalette abdest almak, çok cünüp durmak, ellerini elbisesine silmek, camiye sol ayakla girmek,...
  5. Gıda Alerjisine Sebep Olan Gıdalar

    Gıda Alerjisine Sebep Olan Gıdalar

    Gıda alerjisi olan kişilerin, farkında olmadan ya da bilmeyerek tükettiği gıdalar rahatsız edici seviyede sağlık sorunlarına yol açıyor. Gıda alerjisi olanlarda, vücut gıda içerisindeki proteine tepki gösterir. Bu tepki; vücutta şişliklere, ciltte kaşıntı ve döküntülere sebebiyet verebilir. Peki hangi yiyecek hangi alerjiye yol açar? Gıda Alerjisi Nasıl Başlar Tetikleyici bir gıda yediğinizde...

Sayfayı Paylaş