Ağızda ki aftlar için öneriler

Uzman SühaN

Administrator
Ağızda ki aftlar için öneriler
Ağız içerisinde oluşan yuvarlak şekilli yaralara verilen genel bir ad olan aft için evinizde kullanabileceğiniz bazı bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Aflar ağız içi yaralanmalarına bağlı olarak bu yaraların enfeksiyon kapması sonucunda, alerjik reaksiyonlar neticesinde, stres kaynaklı, vitamin eksikliğinden dolayı, kullanılan ilaçların yan etkileri, kötü beslenme ya da başka hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilir.




aft.png




Yemek yemeyi, bir şeyler içmeyi, hatta konuşmayı zorlaştıran aflar için evinizde kolayca uygulayabileceğiniz tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Nüfusun &15 ile 30’u arasında görülen aftlar her yaştan insanda oluşabilmektedir. 16-25 yaş arası aft yaralarının en çok görüldüğü yaş gurubudur.



Ağızda oluşan yaralar büyük ve küçük olarak ikiye ayrılabilir. Küçük aftlar 10 güne kadar iyileşebilirken büyük aftların iyileşme süresi 4-5 haftayı bulabilir. Küçük aftların öpüşme gibi fiziksel temasla bulaşma olasılığı oldukça azken büyük yaralar öpüşme ile bulaşabilmektedir.

Aftlar İçin Evde Tedavi Yöntemleri

Aşağıda aft bitkisel ve evde uygulayabileceğiniz diğer tedavi yöntemleri listesini bulacaksınız. Bu süre içerisinde çok sıcak ve baharatlı yemeklerden kaçının. Asitli içecekleri en az miktarda tüketmeye çalışın. Aşırı miktarda tuzlu yiyecekleri yemeyin.

1. Dut suyu aft için etkili bir ilaçtır. Aft iyileşene kadar her sabah bir bardak dut suyu içebilirsiniz.

2. Zerdeçal tozu nu biraz su ile karıştırarak merhem haline getirip aftın üzerine sürebilirsiniz.

3. Çay kaşığı kadar sodyum bikarbonatı su ile karıştırıp gargara yapın ve tükürün. Yaranız iyileşene kadar günde 3-4 kez tekrarlayabilirsiniz.

4. Tatlı kaşığı kaya tuzu ile ılık bir bardak suyu karıştırarak doğal antiseptik bir gargara suyu elde edebilirsiniz. Günde 3-4 defa bu gargara ile ağzınızı 30 saniye çalkalayın ve tükürün.

5. Aft için bitkisel tedavi yöntemlerinden biride fesleğen yaprağı çiğnemektir. Hızlı bir iyileşme süreci için sabah ve akşamları fesleğen yaprağı çiğneyin.

6. ağzınızda aft bulunduğu süre boyunca kızarmış ekmek gibi sert yiyecekleri tüketmekten çakının.

7. Hindistan cevizi yağını aft üzerine hafifçe sürün. Günde iki kez tekrarlayacağınız bu işlemle yaranız hızlı bir şekilde iyileşme gösterecektir.

8. Kişniş otu tohumu aftın bitkisel tedavisi için kullanılabilir. İki çay kaşığı kişniş otu tohumunu yarın litre suya koyup ılıtın. Bu suyu sabah ve akşamları gargara için kullanın.

9. Aft üzerine nane yağı uygulamak ağrınızı hafifletecektir. Etkili bir sonuç için günde 2-3 defa uygulamalısınız.

Yetişkinler için aft ağrısının yoğun şekilde hissedildiği süreçte ağrı kesici kullanmak bir alternatif olabilir. Hangi ağrı kesicileri kullanacağınız konusunda doktorunuza danışabilirsiniz. Tüm uygulamalarınıza rağmen ağzınızda bulunan yara iyileşme belirtisi göstermiyorsa vücudunuzun başka bir bölgesinde oluşan sorunun ipucu olabilir. Böyle bir durumda en kısa zamanda bir doktora görünmelisiniz.
 
Geri
Üst