Ahmet Zeki Kocamemi (1900 - 1959)

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Ahmet Zeki Kocamemi (1900 - 1959)
zeki kocamemi eserleri zeki kocamemi ahmet
Ahmet Zeki KOCAMEMİ (1900 - 1959)


Biz Matisse ile Picasso ile alay ederken, Almanya’dan Zeki Kocamemi ve Ali Avni Çelebi geldi. Aklımız büsbütün karıştı. Önce karşı çıktık sonra sezmeye, anlamaya ve sevmeye başladık. Zeki ile Ali bizlere yeni sanatın perdesini araladılar.”[MÜRİDOĞLU, Z.; Zühtü Müridoğlu Kitabı, s.185]
Zühtü Müritoğlu’nun bu anısı, Ali Avni Çelebi ve Zeki Kocamemi’nin, Cumhuriyet dönemi Türk resminin modernleşme sürecinde öncü niteliğe sahip sanatçılar olduklarını ortaya koymaktadır. Yurtdışındaki eğitimlerini tamamladıktan sonra, İstanbul’da katıldıkları Galatasaray sergisinde yeni anlayıştaki resimlerini ilk defa olarak sergilemişler ve çoğu izlenimci anlayışta olan diğer eserler arasında çarpıcı bir biçimde dikkat çekerek eleştirilere hedef olmuşlardır. Ancak bu genç sanatçılar ve onların tanıttığı sanat anlayışı, daha sonra gelen Türk sanatçılarına örnek olarak Türk resminde yeni bir sayfa açacaktır.
1900 yılında İstanbul, Fatih’te dünyaya gelen Zeki Kocamemi, ilköğrenimini Hadika-i Meşferet Mektebi’nde yapmış ve ortaöğreniminin ardından 1916 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi’ne kaydolmuştur. Burada önce Hikmet Onat daha sonra da İbrahim Çallı’nın öğrencisi olmuştur. 1918’de askere gitmek zorunda kalmış ve bu nedenle eğitimine bir süre ara vermek zorunda kalmıştır. 1919’da okula geri dönmüş ve nihayet 1922 yılında başarıyla mezun olmuştur. Akademi’de öğrenci olduğu sırada 2. Galatasaray Sergisi’ne katılan Kocamemi, hocalarıyla birlikte eserlerini sergileme olanağı bulmuş, diğer yandan da okuldaki arkadaşları ile birlikte hocalarının sanat anlayışının ötesine geçen farklı yaklaşımlar ortaya koymayı hedefleyen Yeni Resim Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer almıştır.
 
Geri
Üst