gebe
  1. MaWiM

    MaWiM ♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    25 Temmuz 2007
    Mesajlar:
    34.184
    Beğenilen Mesajlar:
    2.224
    Ödül Puanları:
    113

    Ahtapot Nasıl Temizlenir ve Nasıl Pişirilir?

    Konu, 'Faydalı Bilgiler' kısmında MaWiM tarafından paylaşıldı.

    ahtapot nasıl pişirilir, ahtapot nasıl ayıklanır, ahtapot nasıl temizlenir? Deniz canlılarından biri olan ahtapotun nasıl temizlenip pişirildiği hakkın da sizlere işinize yarayacak bilgileri sizler için bu yazımız da paylaşıyoruz. 510fcc4bf7bd1e15445647c2.jpg

    Ahtapot ülkemizde genellikle meze olarak pişirilip servis edilen bir deniz mahsulüdür. Zehirlilerinin de olduğu bilinen bu canlı türünün ayıklanması ve pişirilmesi bir hayli teferruatlıdır. Ancak lezzeti ile bu detaylı temizleme aşamalarından geçirilerek sofralarımıza gelmenin hakkını verir. Aşağıda farklı pişirme yöntemlerine göre ahtapot temizleme aşamaları anlatılmıştır.

    Ahtapot Temizleme ve Pişirme Şekilleri;

    Yakalanan ahtapot tahta tokmakla dövülerek eti yumuşatılır. Yumuşamış olan ahtapotun bacak kısımları bol su ile birbirlerine sürtülerek temizlenir. Daha sonra baş kısmı alt tarafındaki açıklıktan sokulan bıçak yardımı ile açılır ve içi temizlenir.
    Baş kısmında ahtapotun iç organları ve mürekkep kesesi vardır. Bu kısımları itina ile çıkarılmalıdır.
    Ayıklanma bitince baş kısmı ve içi de bol su ile yıkanarak temizlenmelidir. Ayrıca gövdenin ortasında bulunan dişleri de dikkatle etrafı bıçakla kesilerek çıkartılmalıdır.
    Sonrasında bacaklarının arasına bıçak yardımı ile kesikler atılır. Bu ahtapotun sinirlerinin rahat kalmasını sağlayacak ve haşlanırken etin pişmesini kolaylaştıracaktır.
    Kesikler de yapıldıktan sonra ahtapotumuzu sirkeli suda iki – iki buçuk saat kadar haşlıyoruz.
    Sonrasında sirkenin etkisi ile vantuzları kolaylıkla ayıklayabilir duruma gelecektir. Ancak ahtapotu vantuzları ile yemek de mümkün. Genellikle vantuzları ayıklanmamış ahtapot bacakları yağ, pul biber ve kekik ile lezzetlendirilerek ızgara yapılır ve bu şekilde yenmesi tercih edilir.
    Vantuzlar haşlama sonrasında çok kolay bir şekilde bacaklardan ayrılabilecektir. Vantuzları ayrılmış bacaklar ise sövüş yapılarak değerlendirilebilir.
    Ayrıca ayıklanan vantuzlar da kavurma yapılarak sıcak halde servis edilebilir.

    Ahtapot Temizlerken Dikkat Edilmesi Gerekenler;

    Ahtapot yakalandıktan sonra vurarak etini yumuşatma işlemi kırk elli kez yapılmalıdır. Ahtapotu yakaladığınız yerde tahta veya herhangi bir alet yoksa bir kayaya vurarak da bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
    Dövme işlemi öncesinde de baş kısmının içi ayıklanabilir ancak sonrasında yapılması tavsiye edilmektedir.
    Dövme işlemi gerçekleştirilemiyorsa 8-10 gün dondurucuda bekletilmesi tavsiyeler arasında olmasına rağmen en güzeli taze taze tüketilmesidir. Kolay bozulan bir mahsul olduğu bilinir.
    Taze tüketilmesi en uygun olanıdır.

     
Ahtapot Nasıl Temizlenir ve Nasıl Pişirilir? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kereviz Nasıl Temizlenir Nasıl Pişirilir ?

    Kereviz Nasıl Temizlenir Nasıl Pişirilir ?

    kereviz nasıl temizlenir kereviz nasıl pişirilir kereviz yemekleri Kereviz sebzeler içinde en faydalıların başında gelir melekler :) Bir kış sebzesi olan kerevizin zeytinyağlısı, etlisi, salatası yapılır. Çoğu kişinin kokusundan ve tadından rahatsız olduğu kereviz tam bir şifa kaynağıdır aslında. Kerevizin temizlenmesi de özen ister, doğru temizlenmezse hemen kararır, tadı acılaşır. Kerevizi...
  2. Ahtapot Ve Örümcek Kurabiye Nasıl Yapılır...

    Ahtapot Ve Örümcek Kurabiye Nasıl Yapılır...

    Ahtapotlu Kurabiye Ahtapot Ve Örümcekli Kurabiye Yapılışı Kurabiye yapıyorsunuz bunlara biraz şekil veriyorsunuz işte size oluyor ahtapotlu ve örümcekli kurabiye...Ve bunları değişik şekillerde sunum yapıyorsunuz herkes bayılıyor hayran kalıyor...Çocuklarınıza da kolaylıkla yedirebileceğiniz bu kurabiyeler çok tatlılar..Denemesi bedava ...kurabiye hamuru tarifini veriyorum size de şekilleri...
  3. Kurban eti nasıl pişirilir ?

    Kurban eti nasıl pişirilir ?

    kurban eti nasıl pişirilmeli,kurban eti nasıl pişirilir,kurban eti nasıl yapılır, kurban eti nasıl pişirilmelidir,kurban eti nasıl pişirilir hakkında bilgiler Kurban Bayramı’nda kesilen kurbandan misafire ikram etmek bir gelenektir. Ancak bu ikramın, ev sahibini mahcup etmeyecek kadar lezzetli olması önemlidir. Et pişirmek kolay gibi görünse de etin lezzeti ve besin değeri pişirme...
  4. Yünlü Giysiler Nasıl Yıkanır ve Nasıl Temizlenir?

    Yünlü Giysiler Nasıl Yıkanır ve Nasıl Temizlenir?

    yünlü giysiler nasıl temizlenir, yünlü giysiler nasıl yıkanır, yünlü giysi temizliği Sonbahar ve kış aylarında her yaştan kişilerin giydiği yünlü giysilerin temizliği ve yıkanması hassasiyet isteyen bir durumdur. Yünlü giysiler nasıl temizlenmeli ve nasıl yıkanmalı konusun da bilgi sahibi olmak isteyenler için gereken bilgileri sizler için paylaşıyoruz. Yünlü giysilerin diğer türlere göre...
  5. Hamsi Nasıl Temizlenir ve Ayıklanır?

    Hamsi Nasıl Temizlenir ve Ayıklanır?

    hamsi nasıl temizlenir, hamsi nasıl ayıklanır, hamsi ayıklaması nasıl yapılır deniz mahsüllerinden biri olan hamsi karadeniz suların da bolca bulunan bir balıktır. Özellikel karadeniz halkının sofrasından eksik olmayan ve kızartmasından turşusuna kadar yapılan hamsi temizliği ve ayıklaması hakkın da işinize yarayacak bilgileri sizler için bu yazımız da paylaşıyoruz. Hamsinin en lezzetlisi...

Sayfayı Paylaş