Aile hukuku hakkındaki soru & cevaplar

İyi Günler...
Ben 22 yaşında üniversite öğrencisiyim, bu sene okulum bitiyor. Annem 3 yıl önce vefat etti. Annem vefat ettikten sonra kardeşim babamda kaldı, kalmaya devam ediyor ben reşit olduğum için dayımda kalıyorum. Kardeşim 15 yaşında lise 1 okuyor ve v-cumartesi günü tekstil atolyesinde çalışıyor günlük para alıyor ve aldığı parayı babama veriyor. Şu anda kardeşimin düzgün koşullarda yetiştiğini düşünmüyorum. Kardeşimin telefonu olmadığı için babamı arayıp en fazla 10 dk sesini duyuyorum ve uzun zaman ararlıklarıyla konuşabiliyorum. Kardeşim ve ben okuduğumuz için sadece tatillerde 2 haftada bir görebiliyorum. Babam evli ve bir çoçuğu daha oldu.Kardeşimin velayetini almak veya görüşme talebinde (24-48 saat gibi) bulunmam mümkün mü?
 
Merhaba, eşimle 14 aydır ayrı yaşıyoruz. Şiddet sebebiyle uzaklaştırma almıştı sonra da boşanma davası açtı. Ben de karşı dava açtım. 2015 Eylül ayında. Hazirana ön duruşma günü verildi. Bu arada hakime iki defa dilekçe ile tedbir nafakası talebimi ilettim. Durumun aciliyetini belirttim. Hala ara karar vermedi. Eşim maaşını çoook düşük gösteriyor. Bu durum inceleniyor. (Bankalar vs) Acaba onu mu bekliyor hakim miktarını belirlemek için?
Ben gidip hakime durumumu anlatsam işe yarar mı?
Ara karar çıktıktan sonra karşı tarafın itirazı haczi durdurur mu? Nafakayı ödememek için herşeyi yapacak biliyorum. Bütün bu süreç ne kadar sürer? Nafakamızı ne zaman alırım? İki çocuğum var. Zor günler geçiriyoruz. Avukata göre tahsil etmek bir seneyi bulurmuş. Bu kadar uzun sürmez bir ayda alırsın diyen de var. Siz ne dersiniz? Bana detaylı bir yol gösterici cevap yazsanız o kadar dua ederim ki..
Şimdiden teşekkürler.
İyi günler.
 
Merhaba ;

Boşanmada nafaka miktarı konusunda Medeni Kanun’da somut ve matematiksel bir kriter konulmamıştır. Nafaka miktarı tarafların sosyo-ekonomik durumuna ve nesle ihtiyaçlarına göre hakim tarafından takdir edilecektir. Ancak ABD’nin pek çok eyaletlerinde nafaka miktarı için sınır konulmuştur. Örneğin nafaka miktarının nafaka ödeyecek kişinin aylık gelirinin %40’ını geçmemesi veya nafaka miktarında üst sınırının 2.500 Dolar olması gibi kimi sınırlar vardır. Ancak Türk hukuk sisteminde nafaka bakımından herhangi bir miktar sınırlaması getirilmemiştir. Bu itibarla eğer tarafların sosyal ekonomik durumları ile ihtiyaçları gerektiriyorsa teorik olarak nafaka miktarından herhangi bir sınır olmadığından aylık 50.000 TL nafakaya dahi hükmedilebilir.

Nafaka davasının süresi davanın özelliklerine ve sunulan delillere göre değişkenlik gösterir. Ancak talep edilen nafakanın haklı ve hakkaniyete uygun olup olmadığının araştırılması zaman alacağından İstanbul gibi büyük şehirlerde nafaka davasının en az 3 celse sürebileceğini söylemek mümkündür.
 
Geri
Üst