gebe
  1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    Aksaray'ın Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

    aksarayın meşhur yemekleri aksarayın meşhur yiyecekleri aksarayın yöresel yemekleri


    Daha önce Niğde'ye bağlı bir ilçe iken 1989'da il olan Aksaray'ın yöresel yemekleri nelerdir, merak edenler için bilgi vermek istiyoruz melekler :)


    [​IMG]
    SOĞANLAMA


    Aksaray’da hububat üretiminin geniş bir alana yayılmış olması ile bundan yapılan yiyecekler ile hayvancılığın gelişmiş olması dolayısı ile yemek kültürüne yansımıştır. Bamya çorbası, çörek, şepe, erişte, kuskus, mayalı, dolma mantı, soğanlama, çiğleme,sarığıburma, höşmerim bilinen yöresel yemeklerdir. Helvadere kasabasının da alabalıkları lezzetleriyle ünlüdür.

    ŞEPE: Küçük ölçüde açılarak pişirilen yufkadır

    SIKMA: Şepeden biraz büyükçe açılan ve içine tereyağı, taze çökelek veya peynir konarak meydana getirilen dürümdür


    ERİŞTE:Yufka hamur ince uzun bir şekilde kesilerek güneşte kurutulur Daha sonra kavrulur ve makarna yerine kullanılır

    KUSKUS PİLAVI: Yumurta ile un bir kap içerisinde karıştırılır Daha sonra saçma büyüklüğünde küçük parçalar halinde kurutulur


    SOĞANLAMA: Soğan doğranır, yağ, kıyma ve salça ile ya da domatesle kavrulur

    SARIĞI BURMA (KATMER): İnce un, yumurta ve yoğurt iyice yoğrulur İnce yufkalar halinde açılır ve hamur bir sini veya büyükçe bir tepsi üzerinde katmerli bir biçimde dıştan içe doğru yerleştirilir Üzerine yağ ilave edilerek kızartılır Soğuduktan sonra kestirme dökülür


    HÖŞMERİM: Genellikle köylülerin yaylada oldukları zaman yapılır Tereyağ eritilir, içerisine un atılarak ateş üzerinde, un tanecikler haline gelinceye kadar bir müddet karıştırılır ve soğumadan yenir

    SAC BÖREĞİ: Şepe halinde açılan hamur, içerisine kıyma, yumurta peynir, sebze konarak ortadan ikiye katlanır Sac üzerinde pişirildikten sonra yağlanarak yenir


    BAMYA ÇORBASI: Malzemeleri: 250 gr bamya, 200 gr et, 1 adet soğan, 1 domates, 1 yemek kaşığı salça, 1 limon

    Hazırlanışı: Bamya sıcak suda 15 dakika kaynatılarak, limon tuzlu su ile haşlanır Tencere içine yağ ile bir adet soğan ve et ilave edilerek soğan kızarıncaya kadar pişirilir Rendelenmiş domates ile bir kaşık salça ilave edilerek yemek kaynamaya bırakılır, limon ilave edilir Hazırlanan bamya yemeğe ilave edilerek servis yapılır.


    ÇİĞLEME:Malzemeleri: 500 gr un, 2 bardak su, 250 gr taze kaymak ve tuz

    Hazırlanışı: Hazırlanan un ile su hamur haline getirilir 15 dakika dinlenen hamur merdane ile küçük yuvarlak şeklinde açılır Arasında bir tatlı kaşığı kaymak ilave edilip kapatılır Teflon tavada kısık ateşte çevrilerek pişirilir Tekrar üzerine kaymak ilave edilerek servis yapılır



    ÇİĞLEME:Malzemeleri: 500 gr un, 2 bardak su, 250 gr taze kaymak ve tuz

    Hazırlanışı: Hazırlanan un ile su hamur haline getirilir 15 dakika dinlenen hamur merdane ile küçük yuvarlak şeklinde açılır Arasında bir tatlı kaşığı kaymak ilave edilip kapatılır Teflon tavada kısık ateşte çevrilerek pişirilir Tekrar üzerine kaymak ilave edilerek servis yapılır

     
  2. alis aleyna demir

    alis aleyna demir Forum Okuru

    ben ayla bence bütün verilen bilgler doğru ama keşke ilçeleri tarihi eserleri tarımda en çok yetişen ürün vb olabilir ama yinede çok mutiş olmuş:hayal::handanca: :lele::yeah:
    BİRDE KENDİ HALİMM:oyna::oyna::oyna::oyna::oyna::oyna::oyna::oyna::oyna::oyna:

     
Aksaray'ın Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Aksaray'dan Yemek Tarifleri

    Aksaray'dan Yemek Tarifleri

    aksaray yemekleri aksaraya ait yemekler aksarayın yemekleri aksaraya ait yemek tarifleri aksaray yöresine yemekler Bamya Çorbası Malzemeler: 250 gr. bamya, 200 gr. et, 1 adet soğan, 1 domates, 1 yemek kaşığı salça, 1 limon Hazırlanışı: Bamya sıcak suda 15 dakika kaynatılarak, limon tuzlu su ile haşlanır. Tencere içine yağ ile bir adet soğan ve et ilave edilerek soğan kızarıncaya kadar...
  2. Balıkesir Yöresel Yemekleri

    Balıkesir Yöresel Yemekleri

    Balıkesir'in Yöresel Yemekleri ,Balıkesir Yemekleri,balıkesirin meşhur yemekleri, balıkesirin yemekleri, balıkesir yemek kültürü,Balıkesirin Yöresel Yemek tarifleri hakkında detaylı bilgiler Balıkesir yöresine ait yemek tariflerini bu yazımızda bulabilirsiniz Balıkesir halk mutfağı, yani mahalli yemekleri oldukça zengindir. Bu yemekler özellikle düğün, hayır gibi törensel mahiyetteki...
  3. Bursa Yöresel Yemekleri

    Bursa Yöresel Yemekleri

    bursanin yemekleri iskender kebap iskender kebap tarifi Bursanın Yöresel Yemekleri, Bursanın Yemekleri, Bursanın meşhur yemekleri, bursa yemek kültürü, bursanın yemekleri, bursa ünlü yemekleri, bursanın yemekleri nelerdir, bursanın yöresel yemek tarifleri hakkında detaylı bilgiler Bursa iline ait yöresel yemek tariflerini bu yazımızda bulabilirsiniz melekler BURSA YÖRESEL YEMEKLER...
  4. Erzurum'un meşhur yöresel yemekleri

    Erzurum'un meşhur yöresel yemekleri

    erzurum yemekleri erzurum yöresel yemekleri Merhaba Sevgili Melek'ler, misafirlerimizin isteği üzerine bu sayfamızda Erzurum'a ait olan yöresel yemeklerin listesini sunuyoruz ve Erzumu'lu Melek'lerimizden de tariflerini ve diğer menüleri buradan yazmalarını rica ediyoruz. Erzurum Yöresel yemekleri Kadayıf Dolması Tarifi Ayran Aşı Çorbası Kesme Çorbası Ekşili Dolma Hıngel Tatar Böreği Su...
  5. yöresel yemekler istanbul

    yöresel yemekler istanbul

    yöresel yemekler istanbul merhaba kızlar sizden istanbula ait yöresel yemekler istiyorum

Sayfayı Paylaş