Alternatif Çalışma

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Alternatif Çalışma
Bilgi yönetimi önem kazandıkça, altın yakalı çalışanların güçleri ve seçenekleri de arttı. Artık, firmalar entelektüel sermayelerini ellerinde tutmak için daha esnek olmak zorundalar.


Türkiye’de de şirketlerin ‘esneklik katsayıları’nın arttığını gösteren sevimli uygulamalara tanık olmaya başladık: Serbest kıyafet uygulamaları, şirkette film gösterimleri, çalışanlardan oluşan koro veya tiyatro grupları, toplu Boğaz gezileri, piknikler, kokteyller, ve daha neler neler… Neredeyse kendinizi sanki şirkette değil de üniversite kampüsünde hissedeceksiniz. Hedef aynı: Daha az stres yaşayan, devamsızlığı azalan, daha mutlu, daha sadık, daha verimli çalışanlar.

ÖZGÜRLÜĞÜMÜ İSTİYORUM!

Çalışanların iş ve yaşam dengesini kurmalarında da önemli rol oynayan bu uygulamalardan bir gruba ‘alternatif çalışma programları’ adı veriliyor.

Esnek Çalışma Saatleri (flextime): Bu yöntem kolaylığı ve ucuzluğu nedeniyle firmalar tarafından tercih ediliyor. Çalışanlar eşit sayıda saatte çalışmak koşuluyla gün içinde istedikleri saatleri tercih edebiliyorlar. Çok sayıda firma 10’dan 15’e gibi ana saatlerde çalışanın firmada olmasını zorunlu kılıyor ancak geliş ve gidiş saatlerini esnek bırakıyor. Bazı firmalar da gün ortasında esnek bir bant uygulaması ile çift vardiya oluşturuyorlar. Andersen’da da yaz saatleri uygulaması ile çalışanlar yaz aylarında saat 16’da işten çıkabiliyorlar.

Evden Çalışma (Telecommuting): İletişim için teknolojik imkanları kullanarak düzenli bir şekilde evden çalışma yöntemi giderek artıyor. Özellikle kendi kendine motive olmuş ve işleri sık yüz yüze etkileşim gerektirmeyen profesyonellerin çok sayıda olduğu genç bilişim şirketlerinde daha çok kullanılıyor. Ulaşıma giden masraf ve zamanın tasarruf edilmesinin yanısıra, evden çalışma ile bölünmeler yaşanmadığı için verimlilik artışı da sağlanıyor.

Sıkıştırılmış İş Günleri: Daha az sayıda işe gelip daha uzun saatler boyunca çalışma yöntemi. Örneğin, günde 12’şer saatten haftada 3 ya da 4 gün işe gelme gibi.. Özellikle talebin ve iş yoğunluğunun fazla olduğu günlerde kişinin uzun süre çalışması firma için daha iyi olabiliyor.

Yarı Zamanlı İş (Part-time work): Tam zamanlı iş takviminin yarısı kadar işe gelmesi sonucu çalışana daha az ücret ödenmesini kapsar. Özellikle bebeği olan kadınlar için bu seçenek çok çekici. Yarı zamanlı çalışanlar zaman yönetiminde daha etkili davrandıklarından daha verimli olabiliyorlar. Ancak bu çalışanların profesyonel yaşamlarında yükselme olanakları da büyük ölçüde sınırlanabiliyor.

İş Paylaşımı (Job Sharing): Bu uygulamada iki çalışan, tam zamanlı çalışan bir kişinin sorumluluklarını beraber yerine getirir, eşit yarı maaşla yetinirler. Özellikle aynı çalışma stillerini ve benzer kişilik özelliklerini paylaşan çalışanlar tarafından bu yöntem daha elverişli olarak kullanılabilir. Uygulama sırasında iki çalışanın birbiriyle sıkı bir iletişim içinde olmaları şarttır. Bunun için de iki çalışanın e-posta kullanmaları, aynı masa ve telefonu kullanmaları, birbirlerinin dokümanlarına erişebilmeleri, ve en az haftada bir ikisinin de işyerine gelmesi gerekmektedir.


Kaynak:ntvmsnbc

Bu konunun daha fazla gündeme gelip engelli bireylerle el ele verip çok güzel çalışmalar yapılabileceği ümidiyle sizlerle paylaşıyorum...
Alternatif çalışma ortamlarıdan özellikle evden çalışma dikkat çekici ve bu ortamın oluşturulması için lütfen fikirlerinizi paylaşınız.
Amacım evde canı sıkılan tüm yaşadıkça dostlarıyla bir araştırma başlatıp bunun sonucunda evden çalışma ortamı oluşturan firmalarla bağlantıya geçerek ve yasaların tanıdığı haklarla beraber çalışma ortamının sağlanmasını sağlayabiliriz.
 
Geri
Üst