Altın Çocuklar Nasıl Yetişiyor?

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Altın Çocuklar Nasıl Yetişiyor?
satış yetkinliği iş bankası pfizer sınav soruları pfizer ingilizce sınav soruları almanyada yetisen cocuklarlatürkiyede yetisen cocuklar
Altın çocuklar nasıl yetişiyor?
Şirketler, geleceklerini teslim edecekleri ’üstün insan’ları bulmak konusunda işi tesadüfe bırakmıyor. Bugünün ’altın çocukları’, yarının liderleri olarak büyük yatırım ve beklentilerle zirveye hazırlanıyor


En iyiler zirve için nasıl hazırlanıyor?

Şirketler, geleceklerini teslim edecekleri birinci kademe yöneticiler konusunda işi şansa bırakmıyor. Zorlu ve kılı kırk yaran testlerden geçerek ’yetenek havuzları’nda toplanan genç adaylar, pahalı ve uzun bir eğitim sürecinin sonunda lider olarak yetiştiriliyor.

Buradaki ’keşif’ sözcüğünün üzerine özel bir vurgu yapılması gerekiyor. Zira şirketler, geleceklerini teslim edecekleri bu ’üstün insan’ları bulmak ve yetiştirmek konusunda işi artık pek de şansa bırakmıyor. Sert pazarlarda ayakta kalmak isteyen kurumlar, liderlik konusunu ciddiye alarak bunu uzun vadeli bir yatırım meselesi olarak algılıyor. Gelecekteki liderlerinin ve yöneticilerinin, kendi içlerinden yetişmiş ve kurum kültürünü özümsemiş kişiler olmasını da özellikle tercih ediyorlar. Şimdinin ’altın çocukları’nı, geleceğin liderleri olarak yetiştirmek üzere oluşturulan ’yetenek havuzları’nda, ince elenip sık dokunuyor. Performans ve potansiyel konusunda üstün sonuçlar elde eden genç adayların bile en iyileri seçilerek ciddi bir eğitim sürecinden geçiriliyor. Aday sayısının 10’ları, hatta bazen 50’leri bulduğu bu havuzların asıl hedefi; eşit şans tanınmış üstünler arasından performansları dikkatle incelenmiş, hiçbir hata payı barındırmayan ’en iyi’yi saptamak.

BÜYÜK KURUMLARIN YETENEK HAVUZLARI
Sabancı, Koç, Doğuş Grubu, Alarko gibi holdinglerin yanı sıra Turkcell, Shell ve Pfizer gibi kariyer planlaması yönünde çok kapsamlı süreçler uygulayan şirketler çoğunlukla bu yöntemi benimsiyor. Peki Türkiye’nin en büyük şirketleri ve grupları "geleceğin tepe yöneticisi adayı" profiline uygun kişileri nasıl bir seçim süreciyle belirliyor? Bu adaylar, hangi tür eğitimlerden geçiyor, kişisel gelişim ve yöneticilik vasıflarını geliştirme hedefiyle kurum içerisinde hangi pozisyonlarda ve kademelerde görevlendiriliyor? Adayların kurum bağlılığını maksimumda tutmak amacıyla ne tür uygulamalar söz konusu?

Sabancı Topluluğu

Sabancı Holding İnsan Kaynakları Daire Başkanı Rıdvan Yirmibeşoğlu, "İnsan Yetiştirmek, Sabancı’da Bir Gelenektir" isimli makalesinde grubun yönetici yetiştirme ve yedekleme programlarını detaylı bir şekilde anlatıyor. Yirmibeşoğlu, Sabancı Grubu’nda iki yıllık periyotlar halinde Talent Pool Programı (Yetenek Havuzu) yürütüldüğünü belirtiyor. Önce gruba bağlı şirketlerin yönetimlerinin gösterdikleri adaylar arasından Talent Pool’a girecek adaylar belirleniyor. TP’ye girenler ’zorunlu eğitim’lerden geçiriliyor. Örneğin assertiveness (ısrarcılık, iddiacılık) üzerine özel geliştirilmiş bir eğitim söz konusu. Adayların yöneticilik potansiyellerini belirlemek üzere mülakatlar, psikoanalitik analizler, potansiyeli tespit etmeye yönelik değerlendirme merkezi uygulamaları kullanılıyor. Yönetici adaylarında aranan kriterler ise şöyle: Topluluk şirketlerinde en az bir yıldır çalışıyor olmak. Bulunulan sektörde en az üç yıllık bir deneyim ve kendi konularında uzmanlaşma. Bu kriterleri karşılayan adaylar arasında 33 yaşını aşmamış, yüksek iş performansına sahip, "başarma arzusu, kişisel bütünlük, sağduyu ve sözlü iletişim" gibi yetkinlikleri barındıran ve sürekli öğrenme yeteneği olanlar tercih ediliyor.

Koç Topluluğu

Koç Topluluğu’nda ise bulunduğu yönetim kademesinden daha yukarıdaki kademelere çıkabilecek başarılı yöneticileri önceden tespit etmek ve geliştirmek amacıyla Potansiyel Değerlendirme Süreci uygulanıyor. Grup "Potansiyel Değerlendirme Süreci Performans ve Yetkinlik Değerlendirme" sonuçlarını kullanıyor. Süreç kapsamında bir üst yönetim kademesine yükselebilecek potansiyellerin listesi ve şirketlerin ve topluluğun Yedekleme Planları belirleniyor.

Alarko Grubu

Alarko’da yönetici adayları üniversite mezunu, en az bir yabancı dili çok iyi derecede bilen, dünyanın her yerinde, her iklimde çalışmaya hazır ve 26 yaşından gün almamış olanlar, grup içerisindeki ilgili yöneticinin teklifi ve tepe yönetiminin onayıyla seçiliyor. Diğer özelliklerin yanı sıra Alarko kültürüne uyum sağlamış olmak büyük önem taşıyor. Bunun dışında hangi yaşta olursa olsun, kurum dışından sağlanan personelin de tepe yöneticisi adayı olma şansı var. Yönetici adayları kurumsal gelişim eğitimleri (oryantasyon programları, işbaşı eğitimleri, kalite/İSG/ çevre sistem eğitimleri, kurumsal sistem/prosedür eğitimleri), yöneticilik becerileri /kişisel gelişim eğitimleri ve mesleki/teknik eğitim olmak üzere üç eğitimden geçiyor. Bunların dışında, üst düzey yöneticilerin katıldığı icra komitesi toplantıları, denetim- danışma-onay toplantılarında raportör görevi verilerek bu kişilerin stratejik karar alma yetileri geliştiriliyor, üst düzey yöneticilerle hiyerarşi gözetmeksizin temas kurmaları sağlanıyor.

Doğuş Grubu

Doğuş Grubu, üst yönetim ihtiyacını grubun içerisinden karşılamak taraftarı. Bu amaçla 2000 yılında "Geleceğin Doğuşu" isimli bir liderlik programı başlattı. Bu programa grup içinden orta düzey yöneticiler dahil ediliyor. Şu ana kadar bu kapsamda üç kişi genel müdür, bir kişi genel müdür yardımcısı ve bir kişi de koordinatör pozisyonlarına yükselmiş. Doğuş Holding İnsan Kaynakları Birimi tarafından merkezi olarak yürütülen programın eleme süreci, grup şirketlerinden adayı adayı sunulmasıyla başlıyor. Düzenlenen eğitimlerin çoğunda yabancı eğiticiler görev alıyor. Sınav sonucu başarılı olanlar 3.5 gün süren "Değerlendirme Merkezi" sürecine dahil ediliyor. Aranan profile ilişkin potansiyeli olan kişiler, Geleceğin Doğuşu Programı’na katılıyor. Adaylar, çeşitli organizasyonlar kapsamında mevcut tepe yönetimi ile bir araya getiriliyor ve deneyimlerin paylaşımı sağlanıyor. Ayrıca yönetici koçları atanarak bireysel gelişim destekleniyor.

Turkcell

Şirketin İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, Turkcell Lider Yönetici Yetiştirme Programı yürüttüklerini belirtiyor. Yöneticiler tarafından aday gösterilen kişiler, gelişim merkezi, yetkinlik bazlı mülakat, 360 derece değerlendirme, kişilik envanterleri, İngilizce sınavı gibi çok farklı aşamalardan oluşan bir süreçte değerlendiriliyor. İki yıllık gelişim programı içinde Turkcell Liderlik Yetkinlikleri, fonksiyonel konularda eğitimlerin yanında, e-mba, ortak projeler gibi araçlar yer alıyor. Katılımcılar aynı zamanda bireysel koçlukla da destekleniyor. Kocabaş’ın belirttiğine göre Lider Yönetici Yetiştirme Programı kapsamında oluşan grup, hem şirketiçi hem de yurtdışı yatırımlarda önemli görev ve sorumluluklar üstlenmeye başladı.

Fiba Holding

Finansbank’ın İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Murat Bayburtluoğlu, kurum içinde üst düzey yönetici adayların stratejik insan kaynakları toplantılarında belirlendiğini belirtiyor. Oluşturulan aday havuzunda yer alan kişiler, takip ve geliştirme sürecine alınıyor. Bu adaylar, uzmanlık alanlarına göre, banka içi veya banka dışı düzenlenen eğitim programlarının yanı sıra Yönetici Geliştirme Programları’na katılıyor. Yönetici Geliştirme Programları, üniversitelerle ve bankacılık sektöründe uzman eğitmenlerle işbirliği yapılarak oluşturuluyor. Üst düzey yöneticiliğe hazırlanan adaylar, çalıştıkları işkolunda olduğu gibi başka bir işkolunda veya bankanın yurtiçi / yurtdışı kardeş kuruluşlarında belirli sürelerde görev alıyorlar. Dikey kariyer yolunun yanı sıra yatay kariyer yolları da gözden geçirilip, uygun kariyer haritası belirleniyor.

Pfizer

İnsan Kaynakları Koordinatörü Yeşim Özyurtçu’nun verdiği bilgiye göre Pfizer, yönetici pozisyonlarına daima şirket içinden kişileri yetiştirerek, terfileri iç kaynaklarından yapıyor ve dışarıdan eleman almıyor. Adayların Insead, Harvard Business School gibi üniversiteler, Center for Creative Leadership, Management Centre Europe gibi dış kaynaklı eğitim kurumları ile ortaklaşa eğitim programlarına katılmaları sağlanıyor. Yönetici adayları, eğitim programlarının yanı sıra kişisel gelişim planları çerçevesinde bireysel yönetim danışmanlığı desteği de alıyor. Pfizer Türkiye’de yetişen 18 Türk, şimdi Amerika, Belçika, Macaristan ve Almanya gibi birçok ülkede genel müdürlük, Ortadoğu Afrika bölge başkanlığı, Asya Afrika bölgesi teknik direktörlüğü gibi kilit pozisyonlarda tepe yöneticilik yapıyor.

Zehra Tike / İste İnsan
 
Geri
Üst