Anne ile Bebek Arasındaki Riskli Uyuşmazlık

Uzman SühaN

Administrator
Anne ile Bebek Arasındaki Riskli Uyuşmazlık
anne ile bebek arasında kan uyuşmazlığı,kan uyuşmazlığı nedenleri,kan uyuşmazlığı belirtileri,kan uyuşmazlığı tedavisi,kan uyuşmazlığı hakkında bilgiler



u.jpg





Halk arasında kan uyuşmazlığının anne ve baba arasında yaşanan RH uyuşmazlığından kaynaklandığı düşünülmektedir. Halbuki kan uyuşmazlığı anne ile baba arasındaki RH uyuşmazlığı değil anne ile bebek arasındaki RH uyuşmazlığından kaynaklanmaktadır. Eğer anne ile bebeğin kan grubu faktörleri arasında bir uyuşmazlık varsa kan uyuşmazlığından söz edebilmek mümkün olmaktadır. Eğer anne RH ( -) kan grubuna bebek ise RH (+ ) kan grubuna sahipse anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığı bulunmaktadır. Bu durum annede RH ( + ) bebekte RH ( -) kan grubu bulunması durumunda da geçerli olmaktadır.

Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilmektedir?

Eğer anne ve bebek arasında bir kan uyuşmazlığı bulunuyorsa, anneye bebeğin kanını etkileyecek antikorların üretimini engellemek amacıyla aşı yapılmaktadır. Gebeliğin 28. Haftasında yapılan bu iğneler sayesinde kanında antikor bulunmayan RH ( – ) anneye bir doz RH immünglobin verilir. Eğer bebek RH (+ ) ise doğumdan 72 saat sonra ikinci doz verilir. Eğer kan uyuşmazlığı iğne ile tedavi edilemeyecek kadar ciddi bir durumdaysa bebeğe anne karnındayken kan nakli yapılabilir. Ancak bu durumun yaşanma ihtimali son derece düşüktür ve kan nakli için genellikle doğum sonrasına kadar beklenebilmektedir. Ancak kan uyuşmazlığında RH immünglobin iğnesi kullanımı, kan nakli yapılması ihtiyacını % 1 civarlarına düşürmüştür. Bu nedenle eğer sizin ve bebeğinizin kan uyuşmazlığı probleminiz varsa bu konuda endişelenmenizi gerektirecek bir durum çoğunlukla bulunmamaktadır.
 
Geri
Üst