Artık annesiniz buna alışın: )

Mirmiga

Yeni Üye
Üye
Artık annesiniz buna alışın: )
9 ay süren zorlu süreç sona erdi. Artık annesiniz. Peki nasıl iyi bir anne olunur? Doğru bir annelik nedir? Bu sorular aklınıza geliyorsa, hemen bunları aklınızdan silin. Çünkü; iyi annelik - doğru annelik diye bir şey yoktur. Önemli olan, çocuğunuzun ihtiyaçlarını dikkate almak, bunu yaparken kendinizi de düşünmektir. Doğum sonrası hormonal ve ruhsal değişimler en üst seviyelerde yaşanır.
Bebek doğduktan sonraki ilk 6 hafta halk arasında “Lohusalık“ diye nitelenen dönemdir. Aynı zamanda bazı problemlerin yaşanabileceği bir dönem de olabilir. Çünkü bu haftalarda anne, hormonal değişiminin en üst sınırındadır. Fiziksel ve psikolojik bir çok değişiklikle başetmeye çalışmaktadır. Hayatına yeni girmiş ve tümüyle ona bağımlı olan bebeğine bakmak zorunluluğu anneyi zorlayabilir. Yerli yersiz ağlamalar, sinirlilik, ilgi ihtiyacı, iyi anne olamama ile ilgili suçluluk duyguları, aynı zamanda uykusuzluk ve yeni role alışma ile ilgili sıkıntılar bu dönemde en sık rastlanan durumlardır.
Annenin fiziksel olarak kendini toparlaması ve doğum sonrası eski fiziğine ulaşabilmesi süreci de kişiden kişiye değişir ve bu dönem bazı anneler için biraz daha zorlu geçebilir.
Annenin hayatına giren bebeğine, bebeğinin ihtiyaçlarına alışabilmesi, bebeğini yavaş yavaş tanıması, uyku düzenine ayak uydurması zamanla olacaktır. Annenin yaşadığı bu değişimlere bir de etraftakilerin bebeğe ve anneye ilişkin bilgi yüklemeleri de katıldığında bu süreç anne için sıkıntılı bir durum haline gelebilir.
Büyükanne – büyükbaba – hala - teyze gibi kişiler de bebeğin doğumuyla yeni roller alırlar ve tıpkı anne - baba gibi zorlanırlar. Yeni rollerine alışırken de ister istemez anne - babaya yüklenirler. Daha önce bebek sahibi olan tüm kadınlar kendi yaşadıkları doğum ve lohusalık dönemlerini anlatıp anneyi bilgilendirmeye çalışırken, bebeğe de müdahele edebilirler. Anneler, kendilerine söylenen bu bilgileri dinlemeli ama kendi süzgeçlerinden geçirerek çocuklarına uygulamalıdırlar.
Annenin bu dönemi rahat bir şekilde geçirebilmesi için öneriler
• Etrafınızda kafa karıştıracak kişilerin çok sayıda olmamasına dikkat edin. En azından ilk 6 hafta bunun olmamasını sağlayın.
• Güvenebileceğiniz bir akrabanızın yanınızda olmasını sağlayın. Bu kişi anneniz, kayınvalideniz veya kardeşiniz olabilir.
• Kendinizi yoracak başta ev işleri olmak üzere fiziksel uğraşlar için çevrenizden yardım alın ya da imkanınız varsa bir yardımcı çalıştırın.
• Eşinizi de yaşadığınız bu sürece dahil edin.
• Bebeğiniz her ağladığında emzirin, ona dokunun onu okşayın. Bu dokunuşlar bebeğinizle aranızdaki bağın kuvvetlenmesini sağlar. Duygusal açısından bebeğinize ve size iyi gelir.
• Gerginleşip, mükemmeli aramaya çalışmayın. Bu dönemi iyi değerlendirip, bebeğinizi tanımaya çalışın ve birlikte geçireceğiniz bu sürecin tadını çıkarmaya odaklanın.
Gülçin BALKI - Psikolojik Danışman
 
Geri
Üst