Aşırı adet kanaması hormon bozukluğumudur?

Uzman SühaN

Administrator
Aşırı adet kanaması hormon bozukluğumudur?
aşırı kanama nedenleri,aşırı adet kanaması neden olur,aşırı adet kanaması miyom,aşırı adet kanaması ve yumurtlama bozukluğu,aşırı adet kanamasının tedavisi hakkında bilgiler

Zaman zaman, adet döneminde normalden daha yoğun bir kanama yaşamak normaldir ve bu durum her kadın için geçerlidir. Aşırı adet kanaması olarak tanımlayabileceğimiz bu durum normal olarak karşılanmasına rağmen ara sıra değil de sık sık olursa veya adet görmeye başladığınızdan beri yoğun adet kanamaları yaşıyorsanız buna “aşırı mensturasyon” veya “menoraji” adı verilir. Menoraji’de aşırı kanamaya ek olarak normalden uzun süren (8 güne kadar varabilir) adet dönemleri yaşanabilir.


a.png




Aşırı Adet Kanaması Nedenleri

Hormon Düzensizliği: Özellikle ergenlik ve menopoz dönemi öncesinde artan hormon seviyelerindeki dalgalanmalar adetin normalden daha yoğun geçmesine yol açabilir. Bu durum ilk adeti takip eden 1-2 yıl ve menopozdan önceki 1-2 yıl süresince yaşanabilir. Her iki durumda da vücut kendini adet görmeye ve görmemeye hazırladığı için hormon seviyelerinde değişimler olur.

Yumurtalıkların Fonksiyon Bozukluğu: Eğer yumurtalıklar normal bir adet döngüsünde olması gerektiği gibi yumurta üretemiyorsa (anovulasyon) vücutta progesteron hormonu seviyesi düşer. Progesteron hormonu dengesizliği ise aşırı adet kanamasına yol açabilir.



Miyomlar: Genellikle doğurganlığın arttığı yıllarda rahimde oluşan miyomlar (iyi huylu tümörler) aşırı kanamalı ve uzun süreli adete neden olabilir.

Polipler: Rahim astarında oluşan polipler çoğunlukla üreme çağındaki kadınlarda yüksek hormon seviyelerinin sonucu olarak ortaya çıkar. Bu polipler adet döneminin daha yoğun ve sancılı geçmesinin nedenleri arasındadır.

Adenomiyoz: Uterus’un iç tabakasında bulunan bezlerin rahim kasına gömülmesi sonucu oluşan adenomiyoz sık sık aşırı adet kanamasına ve adet döneminde şiddetli ağrılara yol açan bir durumdur. Genellikle çocuk sahibi olmuş orta yaşlı kadınlarda görülür.

Rahim İçi Araç (RİA): Aşırı adet kanaması, spermin yumurta hücresini döllemesini önleyerek gebelikten koruyan rahim içi aracın bilinen bir yan etkisidir. Adet kanamasının yoğunluğuna göre doktorunuz rahim içi aracın çıkarılmasına karar verebilir.

Kanama Bozuklukları: Kanın pıhtılaşmasını önleyen veya geç pıhtılaşmasına neden olan rahatsızlıklar adet kanamasının yoğun ve adetin normalden uzun sürmesine yol açabilir.

İlaçlar: Anti-inflamatuar ilaçlar ve antikoagülan dahil olmak üzere bazı ilaçlar, ağır veya uzun süreli adet kanamasına neden olabilir.

Diğer Sağlık Koşulları: Pelvik inflamatuar hastalık (PID), tiroid problemleri, endometriyoz, karaciğer ya da böbrek hastalığı gibi bazı hastalıklar aşırı adet kanamasını nedenleri arasındadır.

Adet Kanaması Ne Zaman Aşırı Kabul Edilir?

Belirli dönemlerde normalden daha fazla adet kanaması olması doğal kabul edilmekle birlikte bazı durumlarda aşırı adet kanamasının altında doğal nedenler dışında bazı rahatsızlıklar olabilir. Adet kanaması sizi gece yataktan kalkmaya ve ped değiştirmeye zorluyorsa, kanla birlikte büyük pıhtı kümeleri geliyorsa, pedi sık sık değiştirmenize rağmen kan kıyafetlerinize veya yatağa geçiyorsa, normalde kullandığınız tampondan veya pedden aynı anda 2-3 adet kullanmak zorunda kalıyorsanız, aşırı kan kaybı nedeniyle nefes darlığı veya aşırı halsizlik yaşıyorsanız ve adet 7 günden uzun sürdüyse bir doktora giderek muayene olmanız önerilir.

Aşırı Adet Kanamasının Tedavisi Var mı?

Adet kanamasını hafifletmek için uygulanacak tedavi yöntemi kanamanın artmasının nedenine bağlı olarak değişebilmektedir. Doktorunuz ağrıyı azaltmak için ağrı kesici önerebilir. Adeti düzenlemek ve kanamanın normale dönmesine yardımcı olmak için hormon düzenleyici ilaçlar verilebilir. Bazı durumlarda kanın pıhtılaşmasını hızlandıran ilaçlar kullanılmaktadır.

Yoğun adet kanamasını azaltmak için ilaç tedavisi dışında bazı cerrahi operasyon seçenekleri de bulunmaktadır. Bu operasyonlar kanamayı artıran nedene bağlı olarak rahim astarının düzenlenmesine, varsa miyomların alınmasına veya rahmin alınmasına yönelik olarak gerçekleştirilebilir. Doktorunuz karar aşamasında cerrahi operasyonun kapması ve yan etkileri hakkında size detaylı bilgi verecektir.

Bu yazıda yer alan bilgiler hiçbir koşulda teşhis, tedavi niteliği taşımamaktadır. Sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza danışınız.
 
Geri
Üst