Asperger Sendromlu çocuğunuzun sosyal becerilerini destekleyebilirsiniz

LiKarBa

Yeni Üye
Üye
Asperger Sendromlu çocuğunuzun sosyal becerilerini destekleyebilirsiniz
Asperger Sendromlu çocuklar yaşamın ilk yıllarından itibaren duygularını düzenlemekte zorluk yaşarlar. Duyguları düzenleyebilme çevreden gelen geri bildirimler ve sosyalleşme sırasında öğrenilenlere bağlıdır. Bu nedenle Apergerli çocuklar sosyalleşme olanağını ne kadar az bulurlarsa duygusal kontrol geliştirme şansları da o kadar az olur.

İnsanoğlu doğuştan sosyal bir varlıktır ve sezgileri ve deneyimleri ile başkaları ile etkileşim kurmayı öğrenir. Oysa Asperger Sendromlu çocuklar için sosyalliğin çoklu işleme, spontan reaksiyon, esnek düşünce ve anında hüküm oluşturabilme gibi temel unsurları sezgisel olarak mevcut değildir ve bunların öğretilmesi gerekir. Asperger Sendromlu çocuklar kişisel özel alanı ve konuşmanın karşılıklı yapısını anlamakta zorlanır ve beden dilini olağan dışı biçimlerde kullanırlar. Bu nedenle anne-babaların ve okulların sosyal kabiliyetleri destekleyen becerilerin kazandırılmasına yönelik sosyalleşme deneyimlerini bu çocuklara sağlamaları önemlidir.

Anne-baba olarak neler yapabilirsiniz?
Çocuğunuzun arkadaşlıklarını geliştirecek yollar bulmaya çalışın. Tipik çocuk gelişimi üzerine yapılan araştırmalar arkadaşlığın ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Çocuğun birçok değil de, tek bir arkadaşının olması bile önemli sosyal ve duygusal faydalar sağlar. Akranları ile karşılıklı bir alışveriş ve etkileşim içerisinde olmak çocuklara duygularını kontrol etmeyi ve duruma göre uyarlamayı öğretir.

Aspergerli çocukların genellikle çok yoğun ilgi duydukları belli alanlar olur. Bu da çocuğunuzun benzer ilgi alanına sahip başka çocuklarla etkileşim kurmasına yardımcı olabilir. Örneğin çocuğunuz satranç oynamayı ya da kartpostal koleksiyonu yapmayı çok seviyorsa, satrançla ya da kartpostallarla ilgilenen başka bir çocuk bularak, aralarında bir arkadaşlığın başlamasına yardımcı olabilirsiniz.

Sosyal becerileri desteklemeye yönelik grup ortamları da Aspergerli çocuklar için faydalı olabilir. Ancak Aspergerli çocuk ve ergenlerin belli bir grup içerisinde gayet iyi bir şekilde işlev gösterebileceğini, ancak buradaki ilkeleri gerçek yaşama uyarlamakta zorlanabileceğini unutmamalısınız.

Aspergerli çocuklar sosyalleşmenin kurallarını gayet iyi bir şekilde ezberlerler, ancak bu bilgilerin işlenmesi yavaş seyrettiğinden bunları spontan bir şekilde uygulayamayabilir ve başkaları ile uyum sürdüremeyebilirler.

Bu nedenle grup üyeleri ile grup ortamı dışında da etkileşim içerisinde olması sosyalleşme açısından öğrendiklerini gerçek yaşam ortamında da tatbik etmesine olanak verir.
 
Geri
Üst