Astım tetikleyicileri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Astım tetikleyicileri nelerdir ?
Astım, hava yollarının daralması, şişmesi ve fazla salgı üretmesi nedeniyle nefes almada zorluk çekilmesi ile karakterize bir hastalıktır. Astım atakları adı verilen bu dönem dışında hastalar normal görünür. Hava yollarında üretilen aşırı salgı nedeniyle mikrobik olmayan iltihabi bir durum vardır. Bu iltihabi ortam hava yolları ve akciğerleri dış etkenlere daha da duyarlı kılar. Astım tedavi edilemez ancak belirtileri ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilir. Astım belirtilerinin ağırlığı kişiden kişiye değişiklik gösterir.

Astım belirtileri nelerdir ?

Hava açlığı,astim hastaligi
Nefes alıp verirken zorlanma,
Göğüste ağrı,
Öksürük,
Balgam,
Hırıltılı, hışıltılı solunum,
Uyku problemleri.


Astım belirtileri nasıl ortaya çıkar ?

Polenler, hayvan tüyleri gibi alerjen maddeler hastada nefes darlığı ve göğüste baskı hissi ortaya çıkmasına sebep olur. Hava yollarındaki kaslar kasılarak hava yolunu daraltır, hava yollarında salınan salgıların da eklenmesiyle daralma artar. Daralan hava yolları akciğerlere giren ve çıkan hava miktarını oldukça azaltır. Bunun nasıl olduğunu az çok anlamak için burnunuzdan nefes alırken, burun kanatlarınıza hafifçe bastırarak burnunuzdan soluk alıp vermeye devam edin. Kısa bir süre sonra hava açlığıyla derin bir nefes alma ihtiyacı hissedeceksiniz. Bu daralmanın hava yollarının tümünde olduğunu, buna öksürük, hırıltı, hışıltı gibi diğer belirtilerin de eklendiğini düşünürseniz, durumun ne kadar sıkıntılı olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Astım krizi nedir ?

Hastalar normal hayatlarına devam ederken, herhangi bir sebeple belirtilerin ortaya çıkmasına “astım krizi” ya da “astım atağı” adı verilir. Bu durum genellikle hastaların ilaçlarını kullanmayı ihmal etmeleri veya yetersiz kullanmaları sebebiyle olur.


3.jpg







Hangi durumlarda acil müdahaleye gerek vardır ?

Ağır astım atakları hayatı tehdit edici olabilir. Bu sebeple, astım hastalarının belirtiler başladığı zaman neler yapacakları konusunda bilgi sahibi olmaları gerekir. Bu sayede, kısa sürede gerekli ilaçları alarak atakların ataltılması sağlanabilir. Ayrıca hangi durumlarda acil servise müracaat edilmesi gerektiği de bilinmesi gerekenler arasındadır. Aşağıda bu durumlar belirtilmiştir:

Hava açlığının giderek artması,
Hırıltılı solunumun giderek şiddetlenmesi,
Acil durumlarda kullanılması gereken ilaçların kullanılmasına rağmen iyileşme olmaması,
Hafif fiziksel aktivitede bile nefessiz kalınması.



Astım atağı geçirilmesine sebep olan maddeler kişiden kişiye değişebilir. Bunlardan en sık rastlananlar aşağıda sıralanmıştır:



Polen gibi hava yoluyla gelen alerjen maddeler,
Küf mantarı sporları,
Grip gibi hava yollarını etkileyen hastalıklar,
(Bakınız:Grip nedir ?)

Ev tozu akarları,
Hamamböceği,
Hayvan tüyleri,
Fiziksel aktiviteler,
Soğuk hava,
Duman gibi hava kirleticiler,
Beta bloker, aspirin, naproksen, ibuprofen gibi bazı ilaçlar,
Stres, aşırı üzüntü,
Süt, yumurta, fıstık, soya, balık gibi bazı gıdalar,


Gıdalarda kullanılan bazı koruyucular,
Reflü hastalığı,
Kadınlarda adet dönemi.


Astımda risk faktörleri nelerdir ?

Yakın akrabalarda astım bulunması,
Alerjik başka bir hastalığın bulunması,
Aşırı kilolu olmak,
Sigara içmek,
Dumanaltı olmak,
Hamilelik esnasında annenin sigara içmiş olması,
Çeşitli kimyasallara maruz kalmak.
 
Geri
Üst