aşure yapımı hakkında bilgi istiyorum

  • Konbuyu başlatan Kayıtsız Üye
  • Başlangıç tarihi
K

Kayıtsız Üye

Forum Okuru
aşure yapımı hakkında bilgi istiyorum
Ben bu yıl ilk defa aşure yapacağım bana aşure yapmanın inceliklerini yazaıp tarifini verirmisiniz lütfen :D
 
Malzemeler

*350 gr kuru incir
*350 gr kuru kayısı
*350 gr kuru üzüm
*1 küçük fincan gül suyu
*1 kg buğday (aşurelik)
*5 kg Toz şeker
*400 gr pirinç
*500 gr nohut
*500 gr kuru fasulye



Yapılışı

Bir gece önceden buğdayı ayıklayıp soğuk suyla ovarak yıkayın. Üzerini 2-3 parmak örtecek şekilde soğuk su koyarak kaynatn ve kaynama başlayınca tencerenin kapağını ve ocağın ateşi kapatılacak. Sabaha kadar sıcak ortamda bekletilen buğdayların şişirilmesi bu şekilde sağlanacaktır. Nohut ve fasulyeyi de ılık suya koyarak gece boyunca bekletin.

Ertesi Sabah nohutu düdüklü tencerede yaklaşık 60 dakika haşlayın. Aynı anda fasulyeyi de aynı şekilde 60 dakika normal tencerede haşlayın. Farklı sürelerde pişen nohut ve fasulye kullanılabildiği için şöyle bir özelliğe lütfen dikkat edin.

Nohut ve fasulye öyle pişirilmelidir ki elinize aldığınızda çok pişmiş ama dağılmayacak şekilde olsun. Çünkü aşureye katıldıklarında şeker bunları biraz sertleştirecektir. Fasulyeleri sakın süzüp bekletmeyin, parçalanırlar.Nohut ve fasulye pişerken şöyle yapabilirsiniz bayanlar Yıkanıp küp küp doğranmış (aşure tatlı kaşığı ile yeneceği için bu kaşığın içine rahat rahat sığacak büyüklükte olmalıdır. Yani kaşığı aşureye daldırdığınızda en az 5 çeşit malzeme kaşığa sığabilmelidir. Yoksa kocaman bir kayısı kaşığa gelirse yediğiniz aşure olmaz) kuru kayısılar üzerini kaplayacak kadar su ve 1/2 su bardağı şeker konulmuş küçük bir tencerede haşlanır. Haşlanan kayısılar delikli kepçe ile bir tabağa alınarak bekletilir. Bu sefer yıkanmış kuru üzümler aynı şerbetin içine katılıp haşlanırlar. Yine delikli kepçe ile kayısıları koyduğumuz tabağa ilave edilebilirler. Öte yanda kuru incirler yıkanıp küp küp doğrandıktan sonra bu sefer sade şekersiz su içinde haşlanır. Yine daha önce haşlanan kuru meyvelerin içine katılırlar. Küçük tencerede kalan az miktardaki şekerli su kapkara olduğu için dökülür. Böyle zahmetli hazırlanan malzemeler sayesinde aşure berrak bir renk alır. Aksi halde ana tencerede bu işlemler yapılsaydı, koyu renkli olurlardı.

Sabah tenceredeki buğday suyunu çekmiş lapa vaziyetinde olacağı için; şayet ılık ise ılık su, soğuk ise soğuk su katıp karıştırılıp süzülür. Yaklaşık 25 litrelik tencereye aktarılır. İçine yıkanmış pirinci de ilave edip yaklaşık 10 litre su konulur ve kaynatılmağa başlanır. Her malzeme katıldığında hafif bir karıştırma işlemi uygulanır.

Kaynama başlayınca önceden haşlanmış nohut ve fasulye ilave edilir. Her malzeme ilavesinde kaynama duraklayacaktır. Dolayısıyla her seferinde kaynamanın başlaması beklenir.

Haşlanmış kuru meyveler de katıldıktan sonra bir taşım kaynatılarak içine şeker ilave edilir.Süsleme için ise İri kırılmış ceviz, kuş üzümü, dolmalık fıstık, nar taneleri kullanabilirsiniz hepsi bu kadar..
 
Geri
Üst