Ateş böcekleri ile aydınlatma

M

Misafir

Forum Okuru
Ateş böcekleri ile aydınlatma
Ateş böcekleri ile aydınlatma
ayd0100.jpg
Ateş böceklerinin yaydığı ışığın en önemli özelliğinin, ateşle ve sıcaklıkla ilgisinin bulunmaması olduğunu belirten Doç. Dr. Zeynalov, "Aydınlatma teknolojisinin ulaşmaya çalıştığı hedef, bu sistemdir" dedi. Ateş böceklerinin yaydıkları ışığın en önemli özelliğinin, ateşle ve sıcaklıkla ilgisinin bulunmaması olduğu bildirildi.

Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Zeynalov, doğanın mucizelerle dolu olduğunu, ancak bu mucizelerin birçoğunun bilinmediğini söyledi. Ateş böceğinin ışığının, karnının altından yayıldığını belirten Doç. Dr. Yusuf Zeynalov, parlak ateşböceklerinin, genellikle tropik bölgelerde, Hindistan, Burma, Tayland ve Malaya'da bulunduğunu bildirdi. Bu böceğin en iyi gece göründüğünü, akşam saatlerinde yeşilimsi, sarımsı, bazen de kırmızı ışık yaydığını ifade eden Zeynalov, "Bu ışık, cinslere bağlı olarak değişik aralıklarla yanıp söner. Işık, cinslerin birbirini tanıması için karakteristik bir özelliktir. Dişilerin çoğu uçamaz, yapraklara konup, erkekleri çekmek için belirli aralıklarla ışık çıkarır. Işıkla işaretleşmedeki temel neden, dişi ve erkeğin bir araya gelmesidir" dedi.

'Bu ışığın ısısı yok'
Ateşböceklerinin yaydıkları ışığın en önemli özelliğinin, ateşle ve sıcaklıkla ilgisinin bulunmaması olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Yusuf Zeynalov, şöyle konuştu: "Buna (soğuk ışık) denir. Günümüzde aydınlatma teknolojisinin ulaşmaya çalıştığı bir hedef, ateşböceğindeki bu sistemdir. Normal bir ampul, elektrik enerjisinin ancak yüzde 3-4'nü ışığa dönüştürüp, kalan kısmını ısıya dönüştürür. Ateş böcekleri ise yüzde 100 verimle ışık üretir. Ateş böceğinin ışığı, hemen hiç ısı çıkmadan oluşur. Sıradan bir ampulde etkinlik derecesi ancak yüzde 3'dür ve yüzde 97'si kaybolur. Bu derece, ateş böceğinde yüzde 90'dır."

Fenerlerde kullanıldı
Bu böceklerin insanlar tarafından parlak bulunmasının nedeninin, ışığı, insan gözünün çok duyarlı olduğu bir dalga boyunda yaymaları olduğunu belirten Zeynalov, bu nedenle bazı türlerin, bir insanın kitap okumasına yetecek kadar ışık yayabildiğini bildirdi. Dünyanın bazı yerlerinde ateş böceklerinin ucuz bir ışık kaynağı olarak kullanıldığına dikkati çeken Doç. Dr. Zeynalov, eskiden Çin ve Japonya'da yoksul öğrencilerin, geceleri kitap okumak için bu canlıdan faydalandıklarını, Brezilya'da da bu böceklerin sırt kısmından delik açılarak, kabak fenerlerinin içine yerleştirilip, kulübelerin aydınlatılmasında kullanıldığını kaydetti. Zeynalov, Brezilya yerlilerinin de gece yolculuğuna çıkacakları zaman bu böcekleri ayak bileklerine veya saçlarına taktıklarını belirtti.
 
Teyzemin kızı bu böceklerden yakalamıştı cam bir kaba koyduk saat kaça kadar yanmasını bekledik yanmadı uyuya kalmışız
 
Geri
Üst