Atlas Okyanusu İklİmİ Etkİlİyor

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Atlas Okyanusu İklİmİ Etkİlİyor
atlas okyanusu tuzluluk oranı atlas okyanusu tuz oranı okyanusunun tuzluluk
Fransız iklimbilimcisi Guillaume Leduc başkanlığındaki araştırma ekibi, Atlantik’teki buharlaşmanın, başta Avrupa olmak üzere yeryüzünün büyük bölümünde iklimi önemli ölçüde etkilediğini belirledi.


Atlas Okyanusu’nun tropikal bölgelerindeki buharlaşmanın, dünya iklimini sanıldığından fazla etkilediği anlaşıldı.
Nature dergisinin son sayısında yayınlanan makaleye göre, Fransız iklimbilimcisi Guillaume Leduc başkanlığındaki araştırma ekibi, Atlantik’teki buharlaşmanın, başta Avrupa olmak üzere yeryüzünün büyük bölümünde iklimi önemli ölçüde etkilediğini belirledi.
Leduc, “Atlas Okyanusu’nun kuzeyindeki akıntılarla tropikal akıntılar arasındaki etkileşim, Avrupa’ya bugünkü ılıman iklimi kazandırıyor” dedi. Leduc ve arkadaşları, Panama kıstağının her iki yakasından aldıkları çökelti numunelerini inceleyerek son 90 bin yıl içinde bu iki okyanus bölgesinde su yüzeyindeki tuzlanma sürecinin izini sürdü.
Araştırmacılara göre, buharlaşma Karayib bölgesinde yoğunlaşıyor, deniz suyundaki tuz oranı da bu bölgede daha fazla. Alize rüzgarlarının alıp götürdüğü su buharı, Pasifik Okyanusu’nun doğusuna yağmur olarak iniyor, bu arada tuz oranı azalıyor. Burada dikkati çeken en önemli nokta, iki okyanus arasında saniyede yüzbinlerce metreküp su alış verişinin yapılıyor olması.
Su, ne kadar tuzluysa okyanusta o kadar derinlere iniyor ve okyanus akıntıları, Ekvator bölgelerinde biriken sıcaklığı kuzeye taşıyamaz hale geliyor. Mutedil iklime sahip bölgelerde bu yüzden iklim soğuyor.
Leduc ve arkadaşlarının çalışmasına göre, Atlantik’ten Pasifik’e taşınan su buharının azaldığı dönemlerde, gezegenin iklimi önemli oranda soğuyor. Dahası, Kuzey Atlantik’te okyanus akıntıları değiştiğinde, musonlar güneye yöneliyor. Bu da, Ekvator bölgelerinde yağışı artırırken tropikal bölgelerde azaltıyor. Bir başka önemli nokta da şu: Amazon nehrinin ağzında tatlı ve hafif su miktarı artıyor, bu da normalde Avrupa’nın kuzeybatısı istikametinde ilerleyen akıntı sisteminin debisini düşürüyor.
Bu çalışma, “Gulf Stream” sıcak su akıntısının azalmasını sırf buzulların erimesi yüzünden okyanuslara karışan tatlı su miktarının artışına bağlayan iklim uzmanlarını bu yaklaşımlarını gözden geçirmeye zorlayacak.
 

Benzer Diğer Konularımız !

M
Cevaplar
0
Görüntüleme
907
Misafir
M
M
Cevaplar
0
Görüntüleme
942
Misafir
M
M
Cevaplar
0
Görüntüleme
763
Misafir
M
M
Cevaplar
0
Görüntüleme
784
Misafir
M
Geri
Üst