Badem sütü nasıl yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Badem sütü nasıl yapılır?
Badem gibi besin değeri çok yüksek bir besinden yapıldığı için oldukça faydalı. İnek sütü ile kıyaslandığında da belirgin avantajlara sahip.

İnek sütü gibi içeriğinde doymuş yağ ve kolesterol yok. Sodyum oranı ise daha düşük. Tekli doymamış yağlardan, e vitamninden ve magnezyumdan çok zengin olması sebebiyle kolesterol düşürücü ve kalp hastalıkları riskini azaltıcı özellikler taşır. Bir miktar omega 3 de içeren badem sütü bu özelliği ile de hafızayı ve bilişsel fonksiyonlarınızı güçlendirmenize yardımcı olur.


1.jpg








Badem sütünün kalorisi inek sütü ile kıyaslandığında daha düşük. Bu özelliği de özellikle kilo problemleri olanlar için onu avantajlı hale getiriyor. Üstelik lif de içeren bir içecek olarak sindirim sisteminin sağlıklı işleyişine katkıda bulunuyor. Karbonhidrat oranı da çok düşük olması sebebiyle kan şekerinizde ani yükselmeye neden olmayarak tip 2 diyabet riskini azaltıyor.

E vitamini gibi çok değerli bir antioksidan vitamini bolca bulundurması sebebiyle erken yaşlanmaya, kanserlere ve diğer dejeneratif hastalıklara karşı koruma kalkanınızı güçlendiren bir içecek olan badem sütü, süt kadar olmasa da kalsiyumdan da zengin bir içecek. Üstelik kalsiyum gibi kemikler için gerekli bir diğer mineral olan fosforu da iyi miktarda bulunduruyor.

Kalsiyum dışında inek sütüne kıyasla eksik kalan bir diğer özelliği de protein değeri. Ancak yine de protein açısından fakir bir içecek olduğunu söylemek doğru olmaz.

Badem sütü diğer normal süt için sağlıklı ve harika bir alternatiftir. Badem glutensiz ve düşük karbonhidratlıdır. İyi bir kolesterol dengesi sağlar. Badem sütü hazırlamak için aşağıdaki adımlar izleyiniz:

1. YÖNTEM


1. Adım:

Malzemelerin hazırlanması: Badem sütü hazırlamak için aşağıdaki malzemelere ihtiyacınız olacaktır
1,5 su bardağı veya 220 gram çiğ badem (tuzsuz, pişmemiş);
Islatma için 4 bardak ya da 940 mm kaynak suyu veya arıtma suyu;
1 vanilya çekirdeği (alternatif olarak 1/2 çay kaşığı vanilya özü veya ekstresi kullanılabilir

2. Adım:

Bademleri bir gece suda bekletin. Yaklaşık 8 ila 12 saat arası bir süre boyunca suda beklemesi önerilir. Suda bekletmek yumuşamalarını sağlar ama isteğe bağlıdır. Daha sonra üzerindeki su boşaltılır.
3. Adım:
Bademleri taze kaynak suyu veya damıtılmış su içine atınız. Daha sonra içine vanilya özü ekleyin ve iyice karıştırın.
Eğer 4 bardak suyun fazla geldiğini düşünüyorsanız, 3 ila 3.5 bardak kullanabilirsiniz veya az ise ekleme yapabilirsiniz.

4. Adım:

İsteğe bağlı tatlandırıcı kullanabilirsiniz. Bunun için pirinç şurubu, bal veya diğer makul sağlıklı tatlandırıcılar eklenir.

5. Adım:

Karışımı süzünüz. İyi bir badem sütü için süzmenin güzel yapılması önemlidir. Çok ince bir süzgeçten veya tülbentin altına geniş bir kap konarak süzme işlemi yapılır. Filtreleme ile badem hamuru üste kalacak ve sıvı aşağı süzülecektir. Hamurun içinde sıvı kalmadığından emin olmak için eğer bez ise iyice sıkınız. Süzgeç ise temiz ellerinizle bu işlemi yapınız. Süzgeçte kalan badem hamuru kurutularak yemeklerde kullanılabilir. İyi bir lif kaynağı olduğundan sağlık açısından faydalı hizmetler sunacaktır.Badem Sütü Nasıl Hazırlanır

6. Adım:

Badem sütü kapalı şekilde bir buzdolabında 4 ila 7 gün arası saklanabilir. Genellikle tüketilmeden önce çalkalanması gerekir.
7. Adım:
Badem sütü yemeklerde diğer besinlerle ve içecek olarak çeşitli şekillerde tüketilebilir.

2. YÖNTEM

1. Adım: 1 su bardağı kuru badem, 3 su bardağı su, 1/2 çay kaşığı vanilya ekstresi veya özü ve Kuru hindistan cevizi ya da hindistan cevizi sütü (lezzet için, isteğe bağlı) tedarik ediniz.
2. Adım:
Kuru bademleri çok ince doğrayın.

3. Adım:

İyice doğranmış bademleri 1 litre plastik şişe içine dökün ve üzerine 3 bardak su ekleyin. İstenirse ekstra aromalar eklenebilir. Blenderden geçirilmiş kuru Hindistan cevizi ve fındık veya su ile birlikte Hindistan cevizi sütü eklenebilir.

4. Adım:

Yarım çay kaşığı vanilya ekleyin.

5. Adım:

Bu karışımı birkaç dakika çalkalayın. Yaklaşık bir gün boyunca buzdolabında saklayın ve gün içinde de sık sık çalkalayın.

6. Adım:

Çalkalayın ve iyi beslenme için üzerine mısır gevreği dökün.
 
Geri
Üst