Bakır minerali ve faydaları

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Bakır minerali ve faydaları
bakırın faydaları
Kalp - damar hastalıklarını önlediği için uzmanların "bol bol bakır tüketin" önerisi üzerine, bakır minerallerinin hangi besinlerde olduğunu ve ne kadar tüketilmesi gerektiğini, sizler için arşatırdık Melek'lerim :)

"Bakır nedir ve bakır mineralleri ne işe yarar" gibi tüm sorularınıza yanıt bulacaksınız bu yazımızda Melek'ler!


84d3f25e85a301.jpg


Bakır organizmamızda kemiklerimiz, eklemlerimiz, kan ve karaciğerimiz için farklı seviyelerde etkilere sahip bir mineraldir. Çok dikkatli alınması gerekir; çünkü uzun süreli aşırı bakır takviyesi ciddi boyutta zehirlenmelere yol açabilir.

Bakır ne işe yarar?

Bakır birçok enzimin işleyişinde etkisi olan bir oligo elementtir. Kollajen liflerinin üretiminde baş gösteren bakır kemik, kıkırdak ve tendonlarımızın sağlıklı olmasını sağlar. Bakır aynı zamanda hemoglobin üretiminde de önemli rol oynar. Bu oligo element sinir sistemi, kaslar ve karaciğerimizde stok yapar

Kronik eklem yangısını tedavi eder; kalp-damar hastalıklarını önler

Bakır antioksidan özelliklere sahip bir oligo elementtir. Ayrıca ciltteki yaşlanmayı önleme konusunda da kullanılır. Aynı zamanda kronik eklem yangısı ve kalp-damar hastalıkları tedavisinde önerilir.

Bakır eksikliği anemiye bağlı bir yorgunluk yaratabilir; kemik ve eklemlerde de güçsüzlük doğurabilir. Dolayısıyla yaşı ilerlemiş olanlar bakır eksikliğine karşı çok dikkatli olmalıdır.

Önerilen bakır tüketimi

Bir yetişkinin günlük ortalama bakır ihtiyacı 1,5 ila 3 mg arasındadır. Hamile veya emziren kadınlar ile karaciğer veya böbrek hastaları bu dozu kesinlikle geçmemelidir.

Wilson hastalığına dikkat! Vücuttaki bakır metabolizmasına bağlı olarak gelişen ve kalıtımsal bir hastalık olan Wilson hastalığı sinirsel belirtiler, göz ve karaciğer belirtileriyle kendini gösterir. Tedavisi ise bakır bakımından zengin besin maddelerinin beslenme planından çıkarılması ve dokulardaki bakırı toplayıp idrar yollarından atılmasını sağlayan ilaçlarla gerçekleşir.


Bakır hangi besinlerde bulunur?


Bakırı farklı besin gruplarından alabilmek mümkün:

* Karaciğer ve böbrek
* Deniz meyveleri
* Çikolata
* Ceviz, tohum
* Kuru sebzeler
 
anaaa bakır minerali de mi varmış :D

Çok cahil kalmışım valla çoookkkkk... :)

ben bi maden olanını biliyordum :S


Sağol adminim
 
Geri
Üst