Baklagillerin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir ?

Konu, 'Alternatif Tıp' kısmında TİTAN tarafından paylaşıldı.

  1. TİTAN

    TİTAN Forum Okuru

    Baklagillerin faydaları Baklagiller ve yararları
    baklagillerin önlediği hastalıklar




    Özellikle kış aylarında evlerimizde sıklıkla pişirdiğimiz baklagillerin faydalarını tam olarak biliyor musunuz melekler ? Eğer tam olarak bilginiz yoksa, size makalemizi okumöanızı tavsiye ederiz :tik:

    [​IMG]

    Beslenme; sadece psikolojik veya sosyolojik bir olay olarak algılanmamalı, bunun fizyolojik açıdan çok daha büyük bir önem taşıdığı unutulmamalıdır. Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri beslenmede büyük önem taşımaktadır. Kuru baklagiller bitkisel kaynaklı olmalarına rağmen çok iyi birer protein kaynağıdır. Kompleks karbonhidratlar ve posa (lif) yönünden de zengindir. Doğal olarak kolesterol ve yağ içermezler.
    Yalnızca haşlanıp servis edildiğinde pek fazla lezzetli olmasa da diğer besinlerle bir araya getirildiğinde tat bakımından çok farklı lezzetler elde edilebilir.

    • Tek başına veya diğer besinlerle karıştırılarak mercimek, ezogelin veya Minestrone çorbası vb hazırlanabilir. Hatta et, tavuk suyu, domates veya suyu ile daha lezzetli bir hale getirilebilir.

    • Yeşil salatalara haşlanmış fasulye eklenebilir.

    • Zeytinyağlı kuru barbunya, humus ve fava şeklinde mezeler hazırlanabilir.

    • Makarna soslarında biftek veya tavuk etiyle fasulye gibi baklagiller püre haline getirilerek domates, biber, fesleğen, kekik, sarımsak gibi ilavelerle hazırlanabilir.

    Kuru baklagiller belirli oranlarda tahıllarla karıştırılır ve iyi pişirilirse, proteinin biyoyararlılığı artar. Örnek olarak; nohut ile bulgur veya kuru fasulye ile pirinç pilavının bir arada tüketilmesi çok daha yararlı olacaktır. Hatta mercimekli bulgur pilavı, erişteli mercimek, nohutlu pirinç pilavı, mercimek köftesi gibi farklı alternatifler de üretilebilir. Kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir yönünden de zengin olan kuru baklagiller B12 dışındaki B vitaminleri ve E vitamini yönünden de zengindir.

    C vitamini kaynakları ile birlikte yendiğinde demirin biyoyararlılığı yükselir. Kuru baklagiller posa (lif) içeriği en yüksek besin grubudur. Böylelikle midenin boşalma hızını ve ince bağırsaklardan glikoz emilimini yavaşlatarak kan şekerini dengelemektedir. Aynı zamanda kan kolesterolü ve kan basıncını da arzu edilen seviyelerde tutmaya yardımcı olmaktadır. Midede su ile birlikte şişerek tokluk hissi vermektedir.

    Dışkılama sayısını ve sıklığını artırarak kabızlığı, dolayısıyla kalın bağırsak kanserini önleyici etkiler gösterir. Posalı yiyeceklerin diyette artırılmasıyla, çiğneme ve dolayısıyla tükürük salgısının artışı, besin alımının ise azalması söz konusu olmaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarda diyetin posa içeriği ile bazı hastalıkların oluşum sıklığı arasında ilintiler olduğu saptanmıştır.

     
Baklagillerin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir ? konusuna benzer içeriklerimiz
  1. Zeytinin sağlığımıza faydaları

    Zeytin zeytinin yararları zeytinin faydaları zeytinin sağlığa yararları Melekler yeşiliyle siyahıyla kahvaltılarımızı süsleyen yağıyla yemeklerimize lezzet veren zeytinden biraz bahsetmek istedim size zeytin besin olarak tüketilmesinin yanında şifa kaynağı olarakta bilinmektedir Kur'andada adının geçmesi zeytinin kıymetini dahada artırmaktadır hep beraber bakalım zeytinin bize ne gibi...
  2. Brokolinin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir ?

    Brokoli hakkında bilgi brokolinin yararları Brokolinin sağlığa faydaları Birbirinden şifalı besinlerden biri olan brokolinin faydaları ile ilgili olarak sizlerle paylaşabileceklerimiz şöyle melekler :) Uzmanlar, brokolide, havuçtakinden daha fazla beta karoten bulunduğunu söyleyerek, bu sebeple yenilebilecek, suyu içilebilecek en iyi besinlerden olduğunu kaydediyor. Beta karotenin, güçlü...
  3. Kırmızı Pancarın Sağlığımıza Faydaları

    Kırmızı Pancarın Faydası Kırmızı Pancar Suyunun Faydası Pancar Bitkisinin Faydaları, Tadı hayli sivri sebzelerimizden biri olan kırmızı pancar, aslında tam bir vitamin deposu melekler :) Çoğumuzun ben dahil tadını beğenmediğimiz bu kıymetli sebzenin faydalarını gelin dirllkite öğrenelim :) A, B, C vitaminleri,fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum içerir. Pancarın yaprakları...
  4. Maydanozun Sağlığımıza Faydaları

    Maydanoz Faydası Maydanozun yararları Maydanoz neye iyi gelir Mutfağımızda sıklıkla kullandığımız sebzelerin başında gelen maydanozun insan sağlığına faydalarını biliyor musunuz melekler ? Bilmeyenler için işte maydanozun faydaları :tik: Maydanoz; İdrar söktürür. İştah açar. İltihaplı yaraların iyileşmesini sağlar. Aybaşı sancılarını keser. Sürmenajda faydalıdır. Maydanoz yüksek...
  5. Bamya ve Sağlığımıza Faydaları

    Bamyanın yararları nelerdir Bamya nasıl tüketilir Bamyanın özellikleri Yaz aylarının vazgeçilmez sebzelerinden biri olan bamyanın sağlığımıza faydalarını öğrenmek istiyorsanız, makalemize bir göz atın melekler :tik: Bamyanın Faydaları: Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemine yardımcı olur. Lif oranı yüksek bir besin olan Bamya, idrar söktürücüdür ve...
  6. Biberin Sağlığımıza Faydaları Nelerdir ?

    Biber Faydaları nelerdir Biberin Faydaları Biberin sağlığımıza Faydaları Hemen tüm yemeklerimize kattığımız acı ve tatlı biberlerin alternatif tıp tedavilerinde de birer şifa kaynağı olduğunu biliyor muydunuz melekler ? Bakın bu bitkiler hangi rahatsızlıklara karşı kullanılıyorlarmış.. :tik: Acı ve tatlı çeşitleri olan biber farklı renklerde sebze ve baharat olarak kullanılan bitkilerin...
  7. Bakliyatların Sağlığımıza Faydaları Nelerdir ?

    Bakliyat nedir Bakliyatların yararları Bakliyatların sağlığımıza Faydaları Özellikle kışın sık sık pişirdiğimizmercimek, nohut, kuru fasülye gibi bakliyat ürünleri alternatif tıp tedavilerinde kullanılacak kadar insan sağlığına faydalı melekler :) Bu kıymetli gıdaları ve faydalarını öğrenmeye ne dersiniz ? :tik: Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez gıda maddeleri arasında yer alan...
  8. Baklanın Sağlığımıza Faydaları

    Bakla faydası Baklanın yararları Baklanın Faydaları nelerdir Mutfaklarımızda özellikle zeytinyağlısını tükettiğimiz baklanın faydalarını biliyor musunuz melekler ? Baklanın faydaları ve vitamin değerlerini öğrenmek için buyrun o halde yazımıza diyoruz :tik: Vitamin ve protein açısından son derece zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Kuru Bakla,...
  9. Soğanın Sağlığımıza Faydaları

    Kuru Soğan Faydaları Soğan Kadın ve Erkekler İçin Faydaları Soğan Vücudumuza Faydaları Her yemeğin olmazsa olmazı, tadı, tuzu soğanın insan sağlığına faydalarını biliyoır musunuz melekler ? İşte soğanın bildiğiniz ya da bilmediğiniz birçok faydası :) Vücut direncini arttırır ve vücuda kuvvet verir. Zihinsel ve bedensel yorgunluğu giderir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüksek tansiyonu...
  10. Maydanozun Sağlığımıza Müthiş Faydaları

    Maydanozun Faydaları Nelerdir Maydanozun Faydası Nedir Sevgili melekler, yemeklerimizde bolca tükettiğimizi, kahvaltılarda peynirin baş dostu yeşilliklerin başında maydanoz gelir :) Bu son derece vitaminli sebze ne yazık ki kimilerince hiç sevilmez. Bu yazımızda maydanozun faydaları nelerdir sorusunun cevabını vermeye çalışacağız :) Maydanoz bol bol tüketilmesi gereken yeşilliklerin...
Tags: Add Tags

Sayfayı Paylaş