Bakteri Enzimiyle Yakıt Hücresi

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Bakteri Enzimiyle Yakıt Hücresi
İngiltere’de araştırmacılar, yakıt hücresinde hammadde olarak, aaaal yerine bakteri ve mantar kökenli enzimleri kullanmanın bir yolunu buldu.

Geleceğin alternatif teknolojilerinin başında gelen yakıt hücresinde yeni bir yöntem, halihazırda çevreci olan bu kaynağı daha da çevreci yapıyor. Enzim kullanımı, yakıt hücresi teknolojisini çok daha ucuz ve basit hale getiriyor. İngiltere’de araştırmacılar, enzim bazlı yakıt hücresiyle dijital bir saat çalıştırdı.

Enzim-bazlı yakıt hücreleri daha küçük uygulamalara olanak verecek, bu sayede küçük cihazlarda kullanılabilecek. Enerji üretimi için daha küçük ve basit bir mekanizma gerektirdiği için, gündelik yaşama daha kolay entegre edilebilecek; örneğin bugünkü pillerin yerini alabilecek. Yakıt hücreleri hidrojenle oksijeni kimyasal bir reaksiyondan geçirerek elektrik üretirken, atık madde olarak sadece su buharı çıkarıyor.

Geleneksel yakıt hücreleri iki aşamada çalışıyor. Hidrojen proton ve elektronlarına ayrılıyor, daha sonra oksijenle birleştirilerek su üretiliyor. Reaksiyonlar ayrı elektrotlarda gerçekleşiyor, elektronlar karşılıklı kurulan bir devrede hareket etmek zorunda kalıyor. Bu sayede elektrik akımı oluşturuluyor. Bu işlem aaaal bazlı birtakım katalizatörlerin kullanılmasını gerektiriyor, bunların başında da pahalı bir aaaal olan platinyum geliyor.

Oxford Üniversitesi araştırmacıları, biri bakteriden diğeri de mantardan iki farklı enzim kullandı. Her bir elektrod enzimlerden biriyle kaplanıyor. Bakteri enzimi, doğası gereği hidrojeni parçalara ayırıyor, mantar enzimi ise yine doğası gereği hidrojenle oksijeni birleştiriyor. Bilim insanları, böylece doğada bulunan aaaabolizmaların tekil davranışlarından koordinasyonlu olarak enerji üretiminde istifade etmiş oluyor.

Doğal enzimlerin bir diğer avantajı da, platinyumlu geleneksel yakıt hücrelerinde hidrojen ve oksijeni ayrı tutmak için ekstra membran kullanımı mecburiyetini ortadan kaldırması. Bu da mekanizmanın daha küçük ve ucuz olmasına olanak sağlıyor.

YAKIT HÜCRELİ TAŞINABİLİR CİHAZLAR Oxford uzmanlarının geliştirdiği basit mekanizmada enzim kaplı iki elektrod bulunuyor. Cam mekanizmanın içindeki havanın yüzde 5’i kadar hidrojen sıkılıyor, enzimler harekete geçiyor ve küçük bir elektrik akımı doğuyor. Prototip yakıt hücresi 700 millivolt elektrik enerjisi üretti. Bir saati çalıştırabilecek kadar enerji üretebilen bu sistem, gelecekte birçok taşınır cihazın biyo-yakıt hücresiyle çalıştırılmasının yolunu açacak.
 
Geri
Üst