Balgam çıkarmak neyin belirtisi?

Uzman SühaN

Administrator
Balgam çıkarmak neyin belirtisi?
Balgam ; solunum yollarında iltihap ya da tahriş sebebiyle meydana gelen, öksürerek çıkarılan sümüksü salgdır.
Solunum organları (akciğer, bronşlar) hastalıklarında balgam önemlidir. Muayenesi ile hastalığın tabiatı ve yeri hakkında kesin bilgiler elde edilir.

Balgamın miktarı, hastalık cinsine göre değişir. Bazı hastalıklarda şiddetli öksürüğe karşılık az balgam gelir (tüberküloz başlangıcı, kuru bronşit), bazı hastalıklarda ise pek çoktur (kavernli tüberküloz, bronşektazide). Rengi ve kokusu da hastalığın cinsi ve seyri ile değişir. Renksiz, saydam, kirli yeşilimtrak, sapsarı, yeşil, sarı olabilir.









5.gif



Balgam, içindeki maddelere göre çeşitlere ayrılır:

a – Sümüksü Balgam yapışkan, cam gibi saydam, tükrük hokkasının dibine yapışan bir balgamdır. Bronşitin ve bazen tüberkülozun başlangıcında görülür,
b – İrinli balgam, köpüksüz, irinden ibaret bir balgamdır. Solunum yollarının irinli bir hastalığında (ampiyem, bronşektazi, kronik bronşit) görülür,
c – Sümüksü-irinli balgam, en çok görülen bir balgamdır. Kronik bronşitte, tüberkülozda görülür,
ç – Seroz balgam, sulu köpüklü çoklukla hafif kırmızı bir balgamdır. Akciğer ödeminde görülür.
d- Kanlı balgam, kanın fazla bulunduğu bir balgamdır. Solunum yolları damarlarının çeşitli aşınmaları sonucu (bronş ve akciğer damarları afetleri, ülser) kanın balgama karışması meydana gelir. Balgam bulgularının en tehlikelisi olan kan (hemoptizi) çoklukla tüberkülozda görülür. Tüberkülozun ilerlemiş devrelerinde büyücek kavernlerden gelen kan, hem çoktur, hem de gelmesi uzun sürer, Bazan da hastayı öldürecek kadar kan kaybına sebep olur.
e – fibrinli balgam, cam gibi saydam, yapışkan, kabın dibine yapışan bir balgamdır. Çoklukla pnömonide görülür.

Balgama, ilkin gözle bakılarak genel bir fikir elde edilir. Balgamın gerektiğinde mikroskobik muayenesi yapılarak, bakteriyoloji ve kimyanın sağladığı usullerle muayenesi yapılır ve içindeki maddelerin miktarları anlaşılır.

Mutlaka uzman bir hekime bizzat muayene olarak tedavi olmanız gerekmektedir.

Geçmiş olsun.

YENİ KONU!! Balgam Sökmek Hakkında Bilmeniz Gereken Herşey!

BALGAM ÇIKARMA HAKKINDA BİLGİ
BALGAM ÇIKARMA: Trakea ve bronşların iç yüzünü örten mukozadaki salgı bezlerinden, günde yaklaşık olarak 100 mi. kadar ıpukus yapısında bir salgı s algılanmaktadır. Bilindiği gibi solunum yollarının iç yüzünü örten mukozanın epitel hücrelerinde titrek tüyler bulunmaktadır. Bu titrek tüyler, buğday tarlasındaki başakların rüzgarla dalgalanması gibi dalgalanırlar ve üzerlerini ince bir zar gibi örtmekte olan mukus salgısını gırtlağa doğru iterler. Böylece herhangi bir toz ya da başka bir madde solunum yollarına kaçtığında bu mukusa takılır ve titrek tüylerin mukusa kazandırdıkları akıntı ile gırtlağa doğru taşınırlar. Gırtlağa taşınan mukus daha sonra yutağa (farinks) geçirilir ve buradan ya balgam biçiminde tükürülür ya da yutulur. Hanımlar genellikle balgamlarım yutarlar, erkeklerse tükürmeyi yeğlerler. Gerek mukus salgısı ve gerekse titrek tüyler, solunum yollarının korunma önlemlerinden biridir.

Solunum yollarındaki iltihabi olaylar ve çeşitli tahrişler, değişik özelliklere sahip çeşitli balgamların ortaya çıkmasına neden olurlar. Mükö balgam: Yumurta akı gibi saydam bir balgamdır. Genellikle küçük hava kabarcıkları içeren bu balgam çeşidi iltihabi özellikler taşımaz. Akut bronşit, akut trakeit, bronşial astma ve diğer bazı hastalıklarda görülür. Mukopürülan balgam: Sarı-yeşilimtrak renktedir. Iltihabi öğeler taşır. Kronik bronşit, tüberküloz, akciğer apsesi, akciğer gangreni ve diğer bazı hastalıklarda görülür.

Cerahatli balgam: Kirli sarı renkte ve tümüyle cerahattan oluşan bîr balgam türüdür. Akciğer apsesi veya kangreni, bronşlara fistülize olmuş akciğer zarlarının cerahatli iltihapları [ampiyem] bronşlara fistülize olmuş akciğer lopları arası apseleri, tüberküloz ve diğer bazı ağır cerahatli akciğer hastalıklarında görülür. Pas renginde balgam: Zatürree (pnömoni) olaylarında akciğerlerdeki hava keseciklerine doluşan alyuvarlar burada parçalanırlar ve pas renginde, içi fibrinli yapışkan bir balgam biçiminde atılırlar.

Seröz balgam: Köpüklü, mukussuz, sulu bir balgamdır. Akciğerlerdeki ödem sonucu oluşur ve en sık sol kalp yetmezliğinde görülür. Sol kalp yetmezliğinde akciğerlere göllenen kan, daha sonra burada bir ödeme neden olur. Ödem sıvısı, hava keseciklerine geçer ve buradan balgam biçiminde atılır.Kan göllenmesi sonucu bir miktar alyuvar, ödem sıvısıyla birlikte hava keseciklerine geçer ve burada parçalanır. Parçalanan bu alyuvarlar seröz balgama pembe lekeli bir görünüm kazandırırlar.
 
Geri
Üst