gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.236
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Balık Eti Neden Beyazdır?

    Konu, 'Evcil Hayvanlar ve Hayvanlar Alemi' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    Balık Eti Neden Beyazdır? Gıda olarak kesilen hayvanların yenilebilen kas kısımları et olarak adlandırılır. Etin içinde ayrıca kan, epitel, kemik, sinir, yağ ve bağ dokuları vardır.
    Genelde etler kırmızı ve beyaz et olarak ikiye ayrılırlar. Sığır, koyun, keçi etleri kırmızı et olarak kabul edilirlerken, tavuk, hindi gibi kümes hayvanları ile balıkların etleri beyaz et kategorisine sokulur. Aslında biyolojik yapı olarak kümes hayvanlarının etleri balık etinden çok farklı, kırmızı ete daha yakındırlar. Bazılarının etlerinin rengi de zaten beyaz değil kahverengidir.
    Etlerin kırmızı ve beyaz rengini saptayan eleman 'miyoglobin' denilen proteinlerdir. Bunlar kanda, alyuvarlarda bulunurlar ve kaslara gerekli olan oksijeni sağlarlar. Beyaz ette miyoglobin miktarı çok azdır.
    Balık eti diğer yürüyen, uçan, sürünen hayvanların etlerinden birçok yönden farklıdır. Balıkların kasları diğerlerine göre gelişmemiştir. Bir filin tonlarca ağırlığını, yerçekimine karşı taşıması ve hareket ettirebilmesi için muazzam bir kas sistemine ihtiyacı vardır. Bu nedenle filin vücudunda 50 bin kas vardır.
    Balıklar ise neredeyse ağırlıksız bir ortamda yaşarlar. Onun için çeşitli vücut organlarını ana iskeletlerine bağlayacak, kıkırdak, kiriş ve bağ dokuları gibi dokulara fazla ihtiyaçları yoktur.
    Balıklıklar suda düşmanlarından kaçabilmek için çok ani ve süratli hareket etmek zorundadırlar. Bu nedenle kaslarındaki lifler çabuk açılıp kapanabilen tipte liflerdir. Çok ani hareketlere ihtiyaç duymayan kara hayvanlarındakilere oranla balıklardaki bu tip lifler daha kısa ve incedirler. Kolayca birbirlerinden ayrılabilirler. Onun için balık etini yerken çiğnemesi kolaydır, ağızda dağılır. Hatta çiğ olarak bile rahatça yenilebilir.
    Balığın kaslarındaki bu çabuk açılıp kapanabilen lifler çok kısa süreli çalıştıkları için fazla enerji yani oksijen depolamalarına gerek yoktur. Bu nedenle balığın vücudundaki kan miktarı çok değildir. Olanlar da çoğunlukla solungaçların civarında toplanmışlardır.
    Görüldüğü gibi bir etin renginin kırmızılığı miyoglobin miktarına, miyoglobin miktarı kan miktarına, o da kasların ne kadar kan ihtiyacı olduğuna bağlıdır. Çok aktif ve hızlı yüzen bir balık olan Orkinos (Ton) balığının etinin rengi, sakin bir balık olan Dilbalığı'na göre daha kırmızımsıdır.
    Sığırlar genellikle açık arazide otlandıklarından ve sürekli dolaştıklarından etlerinin rengi, daha tembel bir hayvan olan domuza göre daha koyudur.
    Tavuk, hindi gibi kümes hayvanları uçamadıkları ve zamanlarının önemli bir kısmını çevrede gezinerek geçirdikleri için bacak bölgelerindeki etler koyu renkli, göğüs ve kanatlarındakiler daha beyazdır. Bıldırcın, ördek gibi uçan kuşlarda ise tam tersidir. Bacak etleri beyaz, göğüs ve kanatlarındaki etler koyudur.


     
  2. tuqqce

    tuqqce Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    19 Mart 2008
    Mesajlar:
    6.382
    Beğenilen Mesajlar:
    394
    Ödül Puanları:
    83
    Şehir:
    Wuppertal-Germany
    Emeğine sağlık canım
     
Balık Eti Neden Beyazdır? konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. balıklarda beyaz benek hastalığı

    balıklarda beyaz benek hastalığı

    balıklarda beyaz benek tedavisi beyaz benek hastalığı tedavisi hastalığı melek Kış aylarının yaklaşması nedeniyle, özellikle su ısısındaki değişimler balıklarımızı, olumsuz yönde etkileyecek ve bilinen adı ile BEYAZ BENEK, bilimsel adı ile Ichtyophthirius multifiliis parazitlerine karşı bir mücadele başlayacaktır. Aslında beyaz beneğe neden olan tek faktör ısı değişimleri değildir. Streste...
  2. Balık Eti Neden Beyazdır

    Balık Eti Neden Beyazdır

    Gıda olarak kesilen hayvanların yenilebilen kas kısımları et olarak adlandırılır. Etin içinde ayrıca kan, epitel, kemik, sinir, yağ ve bağ dokuları vardır. Genelde etler kırmızı ve beyaz et olarak ikiye ayrılırlar. Sığır, koyun, keçi etleri kırmızı et olarak kabul edilirlerken, tavuk, hindi gibi kümes hayvanları ile balıkların etleri beyaz et kategorisine sokulur. Aslında biyolojik yapı...
  3. Beyaz etin faydalari

    Beyaz etin faydalari

    Hayvansal protein kaynağı olarak süt ve ürünleri ile birlikte etler beslenmede önemli yer tutar. Vücut kısa süreli protein yetersizliklerini giderebilse de, eğer uzun süre yeterli proteini almazsa, yıkılan hücreler yenilenemez. Vücut proteinlerinin oluşumu için kaynak, yiyeceklerin içinde bulunan proteinlerdir. Genelde tüm hayvansal besinler ve bazı bitkisel besinler protein içerir. Ancak...
  4. Et ve Balık Kurumu'na Maliye'den ödeme

    Et ve Balık Kurumu'na Maliye'den ödeme

    Et ve Balık Kurumu'na Maliye Bakanlığı tarafından ön ödeme yapılabilecek. Maliye Bakanlığı’nın Ön Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Genel Tebliğde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, ön ödeme yapılabilecek kuruluşlara Et ve Balık Kurumu Genel Müdürlüğü de eklendi. Et ve Balık Kurumu’na yapılacak ön ödeme cari yılın taahhüt tutarının...
  5. Hadise Beyazın Şovunu neden terk etti

    Hadise Beyazın Şovunu neden terk etti

    hadise beyaz şov, beyaz show, beyaz showda, konuk olduğu programı neden terk etti diye merak eden arkadaşlar merakınızı bu yazıda giderilecek. Hadise "Beyaz Show"u neden terk etti diye merak eden Melek'ler, bu haberimiz size iyi gelecek emin olun :D:D HADİSE, konuk olduğu “Beyaz Show”da, eski sevgilisi Sinan Akçıl’la ilgili soru sorulmasını engelledi. Yayına katılmadan birkaç...

Sayfayı Paylaş