gebe
  1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    21.238
    Beğenilen Mesajlar:
    598
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Balıkesir Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    Balıkesir'in Yöresel Yemekleri ,Balıkesir Yemekleri,balıkesirin meşhur yemekleri, balıkesirin yemekleri, balıkesir yemek kültürü,Balıkesirin Yöresel Yemek tarifleri hakkında detaylı bilgiler
    [​IMG]

    Balıkesir yöresine ait yemek tariflerini bu yazımızda bulabilirsiniz


    Balıkesir halk mutfağı, yani mahalli yemekleri oldukça zengindir. Bu yemekler özellikle düğün, hayır gibi törensel mahiyetteki toplantılarda hazırlanmakta ve davetlilere sunulmaktadır. Bu yemekler arasında tirit, börülce, sura, manav tarhanası, saçaklı mantı, keşkek, mafis, güveç, peynirli patlıcan, düğün çorbası, zerde gibi yemekler ile Balıkesir Kaymaklısı, höşmerim, kalbura bastı gibi tatlılar dikkati çekmektedir.

    Keşkek :
    Malzeme: 1 kg yağlı kemiksiz kuşbaşı koyun eti, 500 g göce (keşkeklik buğday), 250 g tereyağı, 2 kaşık salça, bir miktar tuz.
    Yapılışı: Kulplu tava içerisinde et ve üzerine göre tuz konur. Üstüne çıkıncaya kadar su konur. Kaynamaya oturtturulur. Pişmemiş veya suyu kalmamışsa soğuk su ilave edilir. Ezilecek derecede piştikten sonra büyük tahta kepçe ile dövülerek bulamaç haline getirilir. Tabaklara konduktan sonra bulamacın üzerine salçalı kızgın yağ gezdirilir.

    Kapama :
    Mayasız undan yuğrulan hamur, böreklik gibi ince bir şekilde fayans üzerine açılır. 1 kg kıymanın içine 2 adet soğan çok ince şekilde kıyılır. Bunun içine maydanoz, karabiber ve tuz katılıp beraber karıştırılır. Bu karışım belli büyüklüklerde parçalara ayrılır ve açılmış hamura serilir. Hamurlar yağlanmış bir tepsiye döşenir. Üzerine sıvı yağ ve tereyağ karışımı dökülür. Fırında 10-15 dakika kızartılır. Fırından çıkartıldıktan sonra sade olarak veya üzerine yoğurt dökülerek servis yapılır.

    Metez :
    Hamur yoğrulur. Biraz büyükçe açılır. İçine soğanlı nar veya kıyma konur. Suda haşlanır. Tepsiye dökülür ve üzerine zeytinyağı dökülür.

    Börülce :
    Börülce Türkiye'de daha ziyade Balıkesir'de yetiştirilen ve yemek çeşitleri yapılan bir sebzedir. Sallama ya da sıyırma da denilen bir haşlama salatasıdır. Haşlanmış börülcenin üzerine zeytinyağı veya koruk suyu ile dövülmüş sarımsaktan oluşan bir karışım ilave edilir ve servis yapılır.
    Sarımsaklı :Bulgur, tavuğun haşlandığı suda haşlanır. Suyu çekildikçe su ilave edilir. Bulgur merhem gibi oluncaya kadar pişirilir. Biraz sulu bırakılır. Bulgur tepsiye dökülür. Üzerine didilmiş tavuklar dökülür. Sarımsak dökülür ve karıştırılır. Üzerine çiğ zeytinyağı gezdirilir. Bunun aslı tavşan eti ile yapılanıdır.

    Kaymak Hamuru :
    Kaymak ocakta un ile helva gibi karıştırılır. Kaşıkla iz yapılarak kesilir ve ılık olarak servis yapılır.

    Tirit :
    Tiritlik ekmek küçük küçük doğranır ve tepsiye dizilir. Üzerine tavuk suyu dökülür. Tavuk etleri ve haşlanmış tavuk konulur. Tereyağı kızdırılıp üzerine dökülür. Karabiber konulur. Tavuk haşlanırken içine domates konarak haşlanır. Tavuk suyunun biraz renk alması sağlanır. Tiritin yufkadan yapılanı da vardır.

    Tavuklu Mantı :
    Hamur yoğrulur içi boş olarak dört tarafından bükülerek şekil verilir ve fırınlanır. Tavuk suyunda mantılar haşlanır. Üzerine tavuk etleri ve haşlanmış nohut dökülür. Daha sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Tereyağ kızdırılır üzerine dökülür. Çeşitli baharatlarla (nane,pul biber) servis yapılır.

    Balıkesir Kaymaklısı :1 kg un, 300 gr tereyağı, 6 yumurta,1 kg tuz, 700 gr kaymak, 2 kg şeker, üstüne gelinceye kadar su. Un hamur tahtasında elenir, ortası açılır. Tereyağı ve süt konup karıştırılır. Yoğrulur. Dinlendirildikten sonra iki parçaya bölünüp yağlı bir tepsiye konur. Her bir yufkanın kırılmaması için elle su serpilir, diğer 6 yufka da, diğer yağlı bir tepsiye yerleştirilir. Fırında ve mangalda pişirilir. Alt kısımları kızarınca iki tepsi de ateşten indirilir. Birinci tepsideki yufkaların üst yufkası üzerine bolca kaymak yayılır. Kümeler halinde de konabilir. Diğer tepsideki yufkaların alttaki kızarmış tarafı üste gelmek üzere birinci tepsideki kaymakların üzerine kapatılır. Ilık halde reçel şurupları koyulduğunda şerbet soğuk hamur üzerine gezdirilerek dökülür, kapak kapatılır. Soğuduktan sonra baklava dilimi şeklinde kesilir, servis yapılır.

    Höşmerim :
    1 kg tuzsuz peynir tencereye konur. İçine bir çay kaşığı kabartma tozu atılır. İçine iki yumurta sarısı, çalkanarak ilave edilir. Hafif ateşte karıştıra karıştıra yağı çıkıp bal rengi sarısına bürünene kadar bir saat pişirilir. Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr irmik, 100 gr un, 1 kg toz şeker ilave edilir. Şeker eriyip yağ salana kadar bir süre karıştırılarak pişirilir. Soğutularak servis yapılır.

     
Balıkesir Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Kastamonu Yöresel Yemeklerini paylaşıyoruz

    Kastamonu Yöresel Yemeklerini paylaşıyoruz

    Kastamonu Yöresel Yemekleri Kastamonu,Kastamonu Yöresel Yemekleri, Kastamonuda yapılan Yemekler, Kastamonunun meşhur Yemekleri, etli ekmek, Kastamonu iline ait yöresel yemekleri ve tariflerini paylaşıyorum melekler... Kaynaklara bakılırsa Kastamonu ve çevresinde tamı tamına 812 çeşit yemek tespit edilmişti. Mantar yemekleri bile başlı başına bir konuydu. Yeri gelmişken Türkiye’de en...
  2. Antalya Yöresel Yemekleri

    Antalya Yöresel Yemekleri

    antalya yemekleri antalyanın yemekleri antalyanın meşhur antalya yöresel yöresel Antalyanın Yöresel Yemekleri nelerdir,Antalyanın Yöresel Yemek tarifleri,Antalya Yemekleri, antalyanın meşhur yemekleri,Taratorlu Piyaz, Toros Salatası Antalya ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar... Antalya'nın turistik olarak dünyada tanınıyor olmasına rağmen yöresel...
  3. Mersin (içel) Yöresel Yemekleri

    Mersin (içel) Yöresel Yemekleri

    mersinin yöresel yemekleri mersin meşhur yemekleri mersinin meşhur Mersin'in Yemekleri,mersin yöresinin yemekleri,içel yemekleri,mersinin meşhur yemekleri,mersin'in ünlü yemekleri, tantuni Mersin ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar.. Mersin ilinde gelişmiş restoran modellerinde deniz ürünleri, kırmızı et yemekleri, özel kebap çeşitlerini yeme imkanları...
  4. Kırşehir Yöresel Yemekleri

    Kırşehir Yöresel Yemekleri

    kırşehir yöresel yemekleri kırşehir yemekleri kirsehir Kırşehirin yöresel Yemekleri,Kırşehir Yemekleri,Kırşehir yöresine ait Yemekler,Kırşehirin meşhur Yemekleri,Kırşehirin ünlü Yemekleri Kırşehir ilinde yapılan yöresel yemekler ve tariflerini paylaşıyorum kızlar.. Kırşehir Yöresinin en yaygın et yemeği tavuk yada hindi etinden yapılan "çullama" dır. Yağ ve unla pişirilen...
  5. Ardahan Yöresel Yemekleri

    Ardahan Yöresel Yemekleri

    yemek yozgat yemekleri ardahan yemekleri ardahanın ardahan Ardahan, Ardahan yemekleri, ardahan yemek kültürü, ardahan yöresel yemekleri, ardahanın meşhur yemekleri Ardahan ilinde yapılan yöresel yemekle ve tariflerini paylaşıyorum melekler... Anadolu'da her yörenin kendine has yemek kültürü ve damak zevki olduğunu görürüz. Bu kültür, yörenin coğrafi ve iklim özelliklerini üzerinde...

Sayfayı Paylaş