Bamya nasıl kurutulur ?

Uzman SühaN

Administrator
Bamya nasıl kurutulur ?
Yaz sebzelerinin tüylü lezzeti bamya.Tüm dünyada bulunan bamya farklı ülkelerde farklı isimlerle biliniyor.Bu isimlerden biri de bayan parmağı.Bünyesin de bir çok vitamin ve mineral barındırıan bamya nın faydaları saymakla bitmiyor.Yazımızın devamın da hem bamyanın faydalarını hemde nasıl kurutulacağını anlatıcaz. Öncesi ; Bamya ve Sağlığımıza Faydaları adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.

Yüksek miktarda lif içeren bamya aynı zamanda çok iyi bir antioksidandır.Yüksek miktarda K vitamini içeren bamya, sindirim hastalıkalrından,kabızlığa ,diyabetten ,kolon kanserine ,obeziteden kolesterole bir rahatsızlığa iyi gelmektedir.Ayrıca cilt sağlığı üzerinde de faydaları bulunan bamya ,cildin yaşlanmasını yavaşlatır.Yaz sebzesi olan bamyayı kışın da tüketmek mümkün.Bir çok bayan ya konservesini yapıyor yada bamyayı güneşte kurutuyor.C vitamini içeren bamyayı kışın tükettiğinizde olası gribal enfeksiyonlardan korunabilirsiniz.Şimdi sizlere kışın tüketmeniz için bamyanın nasıl kurutulduğunu anlatıcaz.

bamyanın faydaları.jpg






Bamyanın Sağlığa Faydaları

Bamya içerdiği bir çok vitamin, bileşen ve maddelerin yanında en çok lif açısından dikkat çekmektedir. Lifler özelliklse sindirim sistemi ve diyabet sorunları için ciddi faydalar sağlamaktadır. Bol miktarda folat içermesi ise özellikle bebeklerin sağlığı ve gelişimi için önemlidir. Bunun dışında astım gibi kronik ve kanser gibi çok tehlikeli hastalıklara karşı koruma sağlamkata ve bu hastalıklara yakalama riskini azaltabilmektedir.
Bamya Sindirim Sistemini Korur: Bamyanın yüksek miktarda lifler içermesi özellikle sindirim sistemi için çok faydalıdır. Bamya liflerin yardımıyla bağırsak hareketlerini arttırır ve kilo vermeden kolon kanserine yakalanma riskini azaltmaya kadar bir çok fayda sağlar.
Bamya Diyabeti Önleyebilir: Lif bakımındanzengin olduğu için bamya diyabetin önlenmesine yardımcı olanilir.
Folat Deposu Bamya: Bamyanın yüksek miktarda folat içermesi, özellikle gebe kelma problemlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Gebelik sırasında bu özelliğinden dolayı kadınlara tavsiye edilmektedir.
K Vitamini Deposu: K vitamini açısından çok zengin olan bamyai bu özelliği sayesinde kan pıhtılaşması sorununu ortadan kaldırabilir, bunun yanında K vitamini kemik sağlığı için öenmlidir.
Bamya Astıma İyi Gelir: Çok şaşırtıcı bir şekilde bamya astım hastalığına iyi gelmektedir. Kronik astım tanısı konuşan kişilere bol miktarda bamya tüketimi önerilmektedir.
Bamya Kabızlığı Önler: Bamyanın sindirim sitemi sağlığını koruduğunu söylemiştik, başırsak hareketlerini içerdiği zengin miktradaki liflerle sağlayan bamya, kabızlık sorunlarını giderebilmektedir.

Güneş Işınlarından Korurur: bamyanın direk olarak güneş ışınlarının zararlarından koruduğunu söylemek zor fakat güneş ışınlarının neden olduğu hasar ve zararları giderbilmektedir. Bu yüzden yaz aylarında da bamya yüketiminin cilt sağlığı için önemli faydaları olabilir.

Bamya Kolon Kanserini Engelleyebilir:Bamyanın içerdiği besin ve maddelerin kolon kanserine yakalanma riskinia zalttığı düşünülmektedir. Kolon kanseri genelde haraketsiz kalan vücut ve sindirim sistemlerinde meydana gelir, bamya ise bu sorunu ortadan kaldırabilir.

Abeziteyi Giderebilir: Çiğ veya pişmiş bamya düzenli olarak tüketildiğinde obezite sorunlarını büyük ölçüde azaltabilir. Bamya sadece obezite sorununu çözüm kilo vermeye yardımcı olamaz, aynı zamanda kilo vermek isteyen kişilerde meydana gelebilecek besin açığını da giderebilir.

Bamya Kolesterol Seviyesini Dengeler: Bamya kolesterol seviyesini de dengeleme özelliğine sahiptir. Ayrıca içerdiği besinler dolaylık olarak kalp sağlığını koruru.
Bamya Cilt Sağlığını Korur: Bamyanın içerdiği besinler ve özellikle C vitamini cilt sağlığı için hayati bir önem taşımaktadır. C vitamini cildin yaşlanmasını yavaşlatırken, aynı zamanda dokuyu kuvvetlendirir.

Bamyada bulunan besinler ayrıca cilt pigmentasyonunu önlemeye yardımcı olur. Bu cildinizi gençleştirici ve zararları tamir için yararlar sağlar.

Bamya Saç Sağlığını Korur: Eğer kuru ve güçsüz saçlara sahipseniz bamyayı kaynatın ve suyu ile saçlarınızı yıkayın, bu uygulama sorunu büyük ölçüde giderecektir.Aynı zamda, bamya saç kremi olarak kullanılabilir. Bamya kuru ve kaşıntılı kafa derisi için mükemmel bir nemlendiricidir.Bamya saçınızı yumuşatır ve nemlendirir.

Bamya genel anlamda saç derisis sağlığını da korumaktadır, kaşıntılı kafa derileri sorunlarını giderebilir ve kepek problemlerini ortadan kaldırabilir. Bunun yanında genel anlamda sağlıklı ve parlak saç görünümü kazandırabilir.

Bamyanın Diğer Faydaları: Bamya bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklarla mukavametini azarttırır. Göz sağlığı için bamya önemli bir besin kaynağıdır, yaşa bağlı olarak meydana gelebilecek görme sorunlarına yakalanma riskinia zaltır. Bamyanın ayrıca kanszılık hastalığına çare olabileceği düşünülmektedir. Bamyanın diyabeti önleyici özelliğinin olduğu düşünülmektedir. Düzenli olarak bamya tüketimi, bir açıdan sağlığa faydalıdır ve bir çok tehlikeli hastalığa yakalanma riskinia zaltır.


Kışlık bamya kurutma

Bamya kurutması yapmak için önce Taze ve aynı boyda bamyaları güzelce yıkayın. Süzgeçte sularını iyice süzerek temiz bir bez üzerine yayarak kurutun. Sap kısımlarını huni şeklinde kesin. İğneye pamuk ipliği geçirip bamyaların kestiğiniz sap kısımlarından ipe dizin. çok ışıklı ama direk güneş almayan hafif rüzgarlı bir yerde kurutun. İyice kıtır kıtır kuruduğundan emin olunca kışın kullanılmak üzere tozlanmamaları için, üzerlerine bir poşet geçirerek, alt kısmı açık kalacak şekilde, güneş almayan mümkünse serin bir yerde asılı olarak veya bez torbalarda saklayabilirsiniz. Bamya mevsimi geçtiğinde canınız istediği zaman nefis bir bamya çorbası yada zeytinyağlı bamya yemeği, etli bamya yemeği gibi yemekler yapabilirsiniz. Kuru bamya kullanacağı zaman ön hazırlık olarak haşlanır. Ya da kaynar su içerisinde bekletilir. Her iki durumda da bamyanın suyuna limon suyu veya sirke ilave edilir. Şimdiden Afiyet olsun.
 
Geri
Üst