"BARİ" Esmaül Hüsnası anlamı ve fazileti

handanca

Daimi Üye
Yönetici
"BARİ" Esmaül Hüsnası anlamı ve fazileti
ya bari fazileti ya bari anlamı bariu anlamı bariu
1bari-7707.gif




Yüce Allah'ın bu ismi Kur'an-ı Kerim'de şöyle geçer:
" O, yaratan, var eden, şekil veren Allah'tır. En güzel isimler O'nundur. Göklerde ve yerde olanlar O'nun şânını yüceltmektedirler. O, galiptir, hikmet sahibidir.. "
(Haşr, 24)


Bâri : Var eden ve yaratan anlamına gelmektedir. Bir örnek ve emsale ihtiyaç duymadan yaratan, varlıkları yokluktan varlığa çıkaran, takdir ettiğini ve kararlaştırdığını varlık sahasında ortaya koyan.


O, varlıkları, onlar hakkındaki bilgisine göre var eder.
Yaratma anında O'na "Bedî" adı verildiği gibi "Bârî" adı da verilmektedir.
"Yeryüzünde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta yazılmış olmasın. Şüphesiz bu, Allah'a göre kolaydır." (Hadid,22)

O, eşyayı ve her şeyin aza ve cihazını birbirine uygun ve mülayim halde yaratandır. Eşyayı şekle, kalıba, modele sokandır. O, suyu, toprağı, ateşi ve havayı yoktan yaratttı.

"... her canlı şeyi sudan yarattığımızı görüp düşünmediler mi?" (Enbiya, 30)

"Sizi topraktan yaratması, O'nun delillerindendir." (Rum, 20)"

"Rabbin meleklere demişti ki: Ben muhakkak çamurdan bir insan yaratacağım. (Sad, 71)

"Andolsun biz insanı, çamurdan bir özden yarattık. Sonra onu sağlam bir karargâhta nutfe haline getirdik. Sonra aşılanmış yumurta yaptık. Peşinden, bir parçacık et haline soktuk; bu bir parçacık eti kemiklere çevirdik; bu kemikleri etle kapladık. Sonra onu başka bir yaratışla insan haline getirdik. Yapıp yaratanların en güzeli olan Allah pek yücedir.
" (Müminun, 12-14)

"Allah insanı, pişmiş çamura benzeyen bir balçıktan yarattı. Cinleri öz ateşten yarattı." (Rahman, 14-15)

Her şeyin azası, hayat cihazları ve anâsırı keyfiyet ve kemiyet itibariyle birbirine uygun ve yaraşır olarak yaratıldığı gibi herşeyin hizmeti ve faydası umumi ahenge uygun yaratılmıştır.

O, bütün bu bedenleri, cisimleri yokluktan varlığa çıkarmıştır.

O, öyle Allah'tır ki, Bâri'dir. Yani öyle temiz yaratıcı ki yarattıklarını temiz ve sağlam bir nizam üzere seçip düzenleyerek ve tamamlayarak birbirinden farklı özelliklerle yaratır.

İhlasla "Yâ Bâri" diye bir müslüman bu isme devam etse, sıkıntı ve stresden kurtulur, işlerinde başarılı olur.

Bâri ismini bilmenin faydaları nelerdir?
Allah'ın yaratıcı olduğunu kabul etmek, O'nun aynı zamanda Bâri olduğunu da kabul etmektir. Allah'ın yaratıcı ve Bâri olduğunu kabul eden, kendisinini daima bir halden bir hale geçtiğini ve sonuçta bu varlığının mutlaka son bulacağına inanır. Bu inanç ona, Allah'a tam bir teslimiyetle teslim olmasını sağlar.


Olayların gerçek yaratıcısının Allah olduğunu bilen kimse, meydana gelen olaylardan derinden etkilenmez, kalbini derin üzüntüler sarmaz, sırlarının bilinmesinden korkmaz. O'nun yasaklarından şiddetle kaçınır ve daima O'na sığınarak korunur.

Bu ismi bilen, her şeyin Allah elinde olduğunu ve O'nun emriyle gerçekleştiini bilir. O'ndan başka yaratıcının olmadığını anlar. O'nun bütün emir ve yasaklarını samimiyetle uygular.


Kaynaklar:
1) Elmalı Tefsiri
2) Esma-ül Hüsna, Karınca Yayınları, Nisan 2004,
3) Kur'an-ı Kerim

 
Geri
Üst