gebe
  1. handanca

    handanca Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    1 Nisan 2008
    Mesajlar:
    4.684
    Beğenilen Mesajlar:
    106
    Ödül Puanları:
    63

    Bayram için baklava yapımı ve çeşitleri

    Konu, 'Tatlılar' kısmında handanca tarafından paylaşıldı.

    baklava yapımı baklava çeşitleri cesitleri yapimi en güzel tarifleri [​IMG]
    Meleklerimiz için özel baklava tariflerini tek tek paylaşıyorum. Umarım faydalanma imkanı bulursunuz..


    Baklava hamurunun hazırlanması ve açılması:

    Burada tarifleri verilen tatlıların hepsi yufka esaslıdır. Baklava ve benzeri yufka esaslı tatlıların yapımında en önemli husus, hamurun hazırlanması ve açılmasıdır.
    Yufka ne kadar ince açılırsa, baklava damağa o kadar hoş gelir. Evlerde yapılan baklavalarda yufkaların sigara kâğıdı inceliğinde açılması idealdir.
    Üst üste 8-10 yufka açılabilir. Ancak, yufkaların birbirine yapışmaması için, aralarına nişasta serpmek gerekir. Nişasta miktarı iyi ayarlanmalıdır. Fazla nişasta, hamuru kurutur. Yufkalar oklavaya ilk kez sarılırken bolca nişastalanmalıdır. Daha sonraki sarışlarda, çok az nişasta ile yetinilmelidir.
    Yufkaların aynı incelikte olması için, hepsini birden oklavaya sarıp açarken, arada bir alt ve ortadakilerini üste çıkarmak gerekir. Aksi halde, en üstteki yufka en ince, en alttaki yufka en kalın olur.
    Tariflerin hepsinde hamur hazırlama ve açma işlemi aynıdır. Gereksiz tekrarlardan kaçınmak için, bu işlemler aşağıda bir kez anlatılacaktır.
    Ölçüler 40 cm. çapında yuvarlak tepsi veya 35x45 cm. dikdörtgen tepsiye göredir. Bu da, yaklaşık 20-25 kişilik demektir.

    Hamurun hazırlanması:
    Mermer mutfak tezgâhı veya pürüzsüz tahta masa üzerine 800 gr. ekstra unu tepeleme döküp ortasını havuz gibi açın. İçine 300 gr. (yaklaşık 1.5 su bardağı) su, 15 gr. tuz ve 3 adet yumurtayı koyun; karışımı içten dışa doğru yoğurarak hamur tutun.
    Hamur sert gelirse, biraz daha su katılarak yumuşatılabilir,fakat sert hamurun baklavası daha makbuldür biraz açımda zorlanırsınız fakat daha gevrek ve lezzetli olur. Yoğurma sırasında arada bir elinizi ıslatarak hamurun kurumasına meydan vermeyin.
    Ellerinizin içi ile hamuru bir ileri bir geri bastırarak yayın; yaklaşık 50-60 cm. boyunda uzunca ovale yakın bir şekle sokun.
    Hamuru iki ucundan içe doğru katlayın; üzerini nemli bir bez ile kapatıp 15 dakika kadar dinlendirin.
    Dinlendirdiğiniz hamuru, iki elinizin avuç içleri ile, sürekli uzunlamasına, çok kuvveti ve hızlı olarak bastıra bastıra yoğurup tekrar aynı şekilde katlayın; nemli bez altında 15 dakika kadar daha dinlenmeye bırakın.
    İki kez daha bu işlemi tekrarladıktan sonra, hamuru yuvarlaya yuvarlaya düzgün, ince uzun bir silindir şekline sokup bıçak ile ikişer parmak boyunda 15-20 eşit parça halinde kesinyaklaşık 50-55gr.

    Hamurun açılması:
    Bundan sonraki aşamalarda, yani hamur açma işlemlerinde size buğday nişastası gerekecek. 400 gr. nişasta yeterlidir.
    Kesik kısımları alt ve üste getirerek, hamur parçalarını hafifçe nişastalayın. Sonra tezgâhtan kaldırmadan iki avucunuzun içi ile okşar gibi hafifçe yuvarlayıp bolca nişasta serpin.
    Hamurlar ikişer ikişer üst üste koyup avuçlarınızın içi ile bastırın; alttaki hamuru üste çıkarıp tekrar bastırın.
    Hepsini bastırdıktan sonra, hamurların kenarlarındaki nişastaları fırça ile süpürür üzerilerine nemli kalınca bir bez kapatın.
    20 dakika kadar daha dinlendirdiğiniz hamurları, merdane ile, teker teker, sürekli kenarlara bastırarak, 20 cm. çapında açın.
    Açtığınız hamurları, üzerine nişasta serpip 8-10’ar istifleyin. Kenarlarındaki nişastaları fırça ile alıp hamurların üzerine yine nemli bir bez örtün. Hamurlar bu kez 45 dakika kadar dinlenecek.
    Dinlenen hamurların her birini tezgâhın üzerine alıp nişasta serptikten sonra avuçlarınızın içi ile kenarlarına bastıra bastıra yassılaştırın. Daha sonra merdane ile, yine kenarlara bastırarak 60 cm. çapında açın.
    Hazırlanan yufkaları teker teker oklavaya sarın. Bu ilk sarma sırasında yufkaların arasına bolca nişasta serpmeyi ihmal etmeyin.
    Oklavayı iki kenarından çok sıkı tutup kuvvetlice ileri-geri silindir gibi yuvarlayın.
    Yufkaları tezgâhın üstüne teker teker serin; bu arada yufkaların üzerine püskürtürcesine nişasta serpin.
    Sonra yufkaların hepsini birden oklavaya sarın; yine oklavayı kuvvetlice ileri-geri yuvarlayıp yufkaları büyütmeye çalışın.
    Yufkaların hepsini birden oklavaya sarıp yuvarlama ve aralarına püskürtürcesine nişasta serpip teker teker tezgâha serme işlemini iki kez daha tekrarlayın. Her sarışta en alttaki üç yufkayı en üste getirerek yufkaların hepsinin aynı incelikte olmasını sağlayın.
    Böylece yaklaşık 80-90 cm. çapında sigara kâğıdı inceliğinde yufkalar elde edebilirseniz, damağa hoş gelecek bir baklava için en önemli malzemeyi hazırlamış olursunuz.

    Şimdiii gelelim tariflereee;
    Cevizli baklava ve Fıstıklı baklava:
    [​IMG]
    Malzemesi:
    Hazırlanmış olan yufkalar,
    300 gr. öğütülmüş ceviz içi,veya fıstık içi 350 gr.
    500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).
    Şerbet için
    1200 gr. toz şeker,
    800 gr. su,
    Yarım limonun suyu.

    Yapılışı:
    Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.
    Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın.
    Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın.
    Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş ceviz içini veya fıstık içini serpin. Kalan kenar yufkaları da, cevizin veya fıstığın üzerine aynı şekilde kat kat atın.
    Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.
    Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek,çok keskin bir bıçak ile, baklavayı dilimleyin.
    Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün.
    Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.
    Not: Ceviz yerine harç olarak aynı miktarda öğütülmüş antepfıstığı içi kullanırsanız, fıstıklı baklava yapmış olursunuz.


    Fıstıklı Kuru baklava :
    [​IMG]


    Malzemesi:
    Hazırlanmış olan yufkalar,
    400 gr. öğütülmüş antepfıstığı içi,
    500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).
    Şerbet için
    1400 gr. toz şeker,
    600 gr. su.

    Yapılışı:
    Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.
    Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın.
    Tepsinin içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkaların yarısını, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde kat kat atın.
    Bu yufka katlarının üzerine öğütülmüş fıstık içini serpin. Kalan kenar yufkaları da, fıstığın üzerine aynı şekilde kat kat atın.
    Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.
    Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek, keskin bir bıçak ile, baklavayı dilimleyin.
    Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün.
    Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.

    Ev baklavası

    [​IMG]

    Malzemesi:
    Hazırlanmış olan yufkalar,
    500 gr. öğütülmüş ceviz içi,
    500 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).
    Şerbet için
    1 kg. toz şeker,
    1000 gr. su,
    Yarım limonun suyu.

    Yapılışı:
    Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin. Bunun tam ortasına tepsinizi kalıp gibi kapatın. Tepsinin dışında kalan kısımları kesip iki el büyüklüğünde parçalara ayırın.
    Tepsi boyutunda kesilmiş yufkaları ince oklavaya tek tek sarın.
    Tepsi içini hafif yağlayın. Tabanına oklavaya sarılmış yufkaların iki tanesini düzgünce serin. Sonra kesilen kenar yufkalardan, üç kat oluşturacak kadar, tepsinin içini tamamen kaplayacak şekilde atın.
    Bu yufka katlarının üzerine ceviz içini serpin. Kenar yufkalardan üç kat daha atın. Üzerine yine ceviz içi serpin. Bu işlemi iki kez daha tekrarlayın.
    Daha sonra oklavaya sarılı diğer yufkaları, tek tek, aralarına ılık yağ serpiştirerek ve her katın arasına ( son üç kat hariç) ceviz içi serperek, tepsiye çarşaf gibi üst üste döşeyin.
    Tepsinin dışına taşan yufkaların kenarlarını bıçak ile düzeltin. Yufkaların yüzeyini bozmamaya dikkat ederek, keskin bir bıçak ile, baklavayı dilimleyin.
    Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün.
    Tepsiyi 200 derecedeki fırına sürün; 40-45 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarınca, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.

    Fıstıklı saray sarması
    (namı diğer Padişah)
    [​IMG]
    Malzemesi:
    Hazırlanmış olan yufkalar,
    600 gr. öğütülmüş antepfıstığı içi,
    400 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).
    Şerbet için
    1100 gr. toz şeker,
    800 gr. su,
    Yarım limonun suyu

    Yapılışı:
    Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin; tam ortasından enine keserek iki parçaya bölün. İki parça yufka istifini üst üste koyup 30x30 cm.’lik kare şeklinde kesin.
    İnce oklavayı yufkaların uç tarafına koyun; dört kat yufkanın ucunu oklavanın üzerinden iki parmak kadar aşırtın. Yufkanın üzerine fıstık serpin; sonra dört kat yufkayı oklavaya rulo gibi sarın. Oklavayı tekrar yufka istifinin ucuna koyup bir kat daha yufka sarın.
    Oklavanın iki ucundan hafifçe bastırıp ruloyu sıkıştırın. Sonra yufka rulosunu iki tarafından hafifçe büzüştürüp tezgâh üzerine sıyırarak oklavadan çıkarın. Aynı işlemi, yufkalar bitene kadar tekrarlayın.
    Rulo haline getirdiğiniz yufkaları, tezgâh üstünde, bıçak ile, birer santimetre boyunda dilimleyin.
    Dilimleri, kesik taraflar yukarı bakacak şekilde tepsiye dizin. Tepsi içine girebilecek başka bir düz tepsi ile hafifçe bastırarak dilimleri yassılaştırın.
    Erimiş yağı, tepside kuru yer kalmayacak şekilde gezdirerek dökün.
    Tepsiyi 190 derecedeki fırına sürün; 20 dakika kadar pişirip çıkarın. Yağını bir kaba süzdükten sonra, tekrar fırına verin, 20 dakika daha pişirin.
    Fırından çıkarınca, yağı tamamen süzüp, soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.

    Fıstıklı Sarma:

    [​IMG]
    Malzemesi:
    Hazırlanmış olan yufkalar,
    1 kg. öğütülmüş antepfıstığı içi,
    300 gr. erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta).
    Şerbet için
    1200 gr. toz şeker,
    800 gr. su,
    Yarım limonun suyu.

    Yapılışı:
    Hazırlanmış yufkaları tezgâha üst üste serin; tam ortasından enine keserek iki parçaya bölün. İki parça yufka istifini üst üste koyun. Dikdörtgen bir tepsinin uzun kenarını ölçü alıp yufkaların iki yanından fazla kısımları kesip ayırın.
    İnce oklavayı bir yufkanın ucuna koyun. Yufkanın üzerine fıstık serpin; sonra yufkayı oklavaya rulo gibi sarın. Tezgâhtan kaldırmadan yufka rulosunu iki ucundan hafifçe büzüştürüp bir daha yuvarlayın. Sonra tepsinin içine enlemesine oklavadan sıyırın. Bu işlemi tepsi dolana kadar tekrarlayın.
    Tepsiye dizilen ruloları dilimledikten sonra, erimiş yağdan, kuru yer kalmayacak şekilde serpiştirin.
    Tepsiyi, kasap kâğıdı * ile örtüp 150 derecedeki fırına sürün; 20 dakika kadar pişirdikten sonra çıkarıp soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.

    * Fıstıklı Sarmanın özelliği, yaprak sarması gibi yeşil görünmesidir. Kasap kağıdı, tatlının fırında kızarmayıp bu özelliğini koruyabilmesi için kullanılmaktadır










     
  2. Vijdan

    Vijdan Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    22 Mart 2008
    Mesajlar:
    1.140
    Beğenilen Mesajlar:
    3
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: Bayram için baklava yapımı ve çeşitleri
    Teşekkürler canım bu güzel bilgiler için..Şu hamur açma derdi olmasa..Ben hazır baklavalık hamur kullanıyorum açıkçası,hem daha pratik hemde aynı lezzeti alıyorum..
     
  3. handanca

    handanca Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    1 Nisan 2008
    Mesajlar:
    4.684
    Beğenilen Mesajlar:
    106
    Ödül Puanları:
    63
    Cevap: Bayram için baklava yapımı ve çeşitleri

    Biz biraz gerideyiz hala canım:)
     
  4. zuzu65

    zuzu65 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    21 Nisan 2008
    Mesajlar:
    2.976
    Beğenilen Mesajlar:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: Bayram için baklava yapımı ve çeşitleri

    ellerine sağlık canım anneniz şimdi bayramda yapar bunlardan dimi...ahh ahh.gelipde yemek vardı ama:hungry:
     
  5. handanca

    handanca Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    1 Nisan 2008
    Mesajlar:
    4.684
    Beğenilen Mesajlar:
    106
    Ödül Puanları:
    63
    Cevap: Bayram için baklava yapımı ve çeşitleri
    zuzucum Ankaraya yolun düşerse beklerim canım:)
     
  6. zuzu65

    zuzu65 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    21 Nisan 2008
    Mesajlar:
    2.976
    Beğenilen Mesajlar:
    19
    Ödül Puanları:
    0
    Cevap: Bayram için baklava yapımı ve çeşitleri

    Allah razı olsun canım çok incesin inşallah diyelim
     
  7. Dj Aşık

    Dj Aşık Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    1 Aralık 2009
    Mesajlar:
    539
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    periler ülkesi
    [​IMG]ben bundan istiyorum handanca ablam
     
  8. $ul€

    $ul€ Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    27 Ocak 2009
    Mesajlar:
    7.205
    Beğenilen Mesajlar:
    424
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    iڪے†∂ηßﺙℓ
    off off off çok fena yaa :D
     
  9. gamselim

    gamselim Mekanın en şık Meleği Üye

    Kayıt:
    6 Ekim 2009
    Mesajlar:
    3.849
    Beğenilen Mesajlar:
    185
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    SAMSUN
    aayyyy cokk canım cektii ahhh ablamm her yerimi şişirdinn burada....
     
  10. Baklavacı GÜzeli

    Baklavacı GÜzeli Forum Okuru

    Baklava yapımı

    Oh bee mis gibi koktu ha baklava burnuma, dur eşimi arayım da akşama getirsin bana acayip canım çekti iyimi. Çok kötüsünüz melekler çoook :) Napim yapamam ben eşime söylerim getirsin.
     
Bayram için baklava yapımı ve çeşitleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Baklava Desenli Kazak ve Kombinasyonları

    Baklava Desenli Kazak ve Kombinasyonları

    baklava desenli kazak baklava desenli örgü modelleri baklavalı kazak deseni örgüde deseni Kazağınızı spor veya klasik kullanabileceğinize dair ipuçları veren kombinasyonlar
  2. Baklava

    Baklava

    Ramazan aylarinda cok yaygin olan tatli cesiti Bayramlarda cevizli baklava baklava cesitleri...
  3. Ev Yapımı Cevizli Baklava Tarifi

    Ev Yapımı Cevizli Baklava Tarifi

    Bu konu; ev yapımı cevizli baklava hakkında bilgiler vermektedir. Sevgili melekler, kurban hayramına 2 gün kaldı ve hemen her evde bayram temizliği ve bayram ikramlıkları ile ilgili koşturmacalar devam ediyor. Bayram tatlıları içinde özel bir yeri olan ev yapımı baklavalar ilk sırada yer alıyor. Bilmeyenler ve denemek isteyenler için bu sayfamızda ev yapımı cevizli baklava tarifi...
  4. Bayrama Özel Cevizli Baklava Tarifi

    Bayrama Özel Cevizli Baklava Tarifi

    bayram tatlıları cevizli baklava tarifi cevizli baklava nasıl yapılır Milli tatlılarımızdan biri olan ve birçok kişinin hayır diyemiyeceği bayramların vazgeçilmezi cevizli baklava tarifini sizler için paylaşıyoruz. Önümüzde ki Ramazan bayramında misafirleriniz için en güzel ve lezzetli ikramlarda bulunmak isteyen hamarat hanımların üstesinden kolaylıkla gelecği cevizli baklava tarifi ve...
  5. Ramazan Bayramı İçin Ev Yapımı Ekmek Kadayıfı

    Ramazan Bayramı İçin Ev Yapımı Ekmek Kadayıfı

    ev yapımı ekmek kadayıfı ramazan bayramı tatlı tarifleri bayram tatlıları Sevgili melekler, ramazan bayramı için evlerimizde yapılan en büyük hazırlık tatlı çeşitleridir. Gelecek misafirler için gün evvelinden başlanarak yapılan bu tariflerin içinde ev yapımı ekmek kadayıfı da bulunur. Eğer siz de bu tarifi evinizde uygulamak isterseniz, işte ev yapımı ekmek kadayıfı tarifi burada......

Sayfayı Paylaş