Bebeğim ne zaman yürümeye başlar?

Uzman SühaN

Administrator
Bebeğim ne zaman yürümeye başlar?
bebeklerde yürüme,bebekler ne zaman yürür,bebekler kaç aylıkken yürür,bebeklerin yürümesinde ebeveynin rolü hakkında bilgiler

İlk yıl boyunca bebekler vücutlarındaki kasları güçlendirmek ve koordinasyonlarını sağlamakla meşguldürler. Önce oturmayı, yerde yuvarlanmayı ve emeklemeyi öğrenirler. 9 aylık olduklarında genelde bu tür şeyleri yapabilirler. Sonrasında denge ve güvenli hareket becerilerini geliştirirler. Kimi bebekler ilk adımlarını 9 – 12 aylık olduklarında atabilirler ve özellikle 14 – 15 olduklarında iyi bir şekilde yürümeye başlayabilirler.
Eğer bebek bu süre zarfında yürüyemiyorsa üzülmeye gerek yoktur. Çünkü bazı sağlıklı ve normal bebekler ise 16 – 17 aylık olduklarında bile henüz iyi bir şekilde yürüyemiyor olabilir.

bb.jpg






Yeni doğan bebeklerin bacakları henüz güçlü değildir. Fakat zaman içinde bacaklarını hareket ettirdikçe ve kas-kemik gelişimi ile birlikte güçlenecektir. Zaten yeni doğan bebeklerin yaptıkları refleks hareketler de bu gelişimi destekleyecektir. 6 aylık olduktan sonra kalçaları üzerinde daha fazla hareket etmeye başlayacaklardır. Bu süreç bebeğin bacak kaslarının gelişmesine de yardımcı olacaktır.
Çoğu bebek 12 aylık olduklarında tam denge kuramasalar bile kendi kendilerine yürüyebilirler. Kimi bebeklerin ise kendi kendilerine yürümeleri biraz daha uzun sürebilir.
14 aylık olduklarında artık bebeğin kendi başına ayakta durması beklenir. Kimi bebekler yere çömelebilir ve geri geri yürüyebilir.
15 aylık olduklarında iyi bir yürüyüşe sahip olmalıdırlar. Kimi bebekler yürürken oyuncaklarını çekebilir veya itebilir.
16 aylık olduklarında merdivenlerden aşağı inme veya çıkma konusunda daha fazla ilgi duymaya başlayacaktır. Fakat bu konuda daha yolun başındadır ve yardıma ihtiyacı vardır. 2 yaşına kadar bu konuda yardım alacaktır.
18 aylık olduklarında artık yürüme konusunda uzmandırlar. Eşyalara tırmanmaya veya hatta merdivenlere tırmanmaya çalışırlar. Topa vurmaya çalışabilir. Müzik eşliğinde dans etmekten hoşlanabilir.
3 yaşında olduklarında merdivenleri çıkabilir veya aşağı inebilir. Artık çok hareketli birisidir. Yürür, koşar, zıplar….. ve bu da daha fazla enerji harcamasına yol açar.
Bebeklerin yürümesi konusunda ebeveynlerin rolü
Bebeklerin zaman içinde görerek hareketleri gerçekleştirmeleri oldukça önemli bir konudur. İlk zamanlar yardımla bir takım şeyleri yapacakken daha sonrasında yardımsız olarak bazı hareketleri yapabilmelidir. Bu konuda ebeveynleri hareketi gösterici olmalıdır.
Ebeveynler bebeği oturması, ayağa kalkması, diz çökmesi gibi hareketler konusunda cesaretlendirmeliler ve teşvik etmelidirler. Bebeğin yürümesi konusunda ilk zamanlar her iki elinden de tutarak anne veya babasına doğru gitmesi ve yürümesi sağlanır. Sonrasında dengesini ve koordinasyonunu geliştirdikçe, kasları güçlendikçe yavaş yavaş kendi başına yürümesi teşvik edilir.
Güvenlik açısında bebeğin etrafında sivri ve keskin şeyler bulundurmamalıdır. Yutabileceği veya zehirli maddeleri uzak tutmak gerekir.
Evde mümkün olduğunca ayakkabı giyindirmemeli. Yalın ayak olmalıdır. Fakat ıslak zeminler hususunda da dikkatli olunmalıdır. Islak zeminler daima kuru tutulmalı. Kaymaya sebebiyet verecek şeyler yere serilmemelidir.
Ne zaman hekime danışmak gerekir?
Bebek eğer 12 aylık olduğunda yardımsız ayakta duramıyorsa
18 aylık olduğunda yürüyemiyorsa
2 yaşına geldiğinde dengeli bir şekilde yürüyemiyorsa bir hekime göstermek gerekecektir.
Fakat bebeklerin gelişim sürelerinin birbirinden farklılık gösterebileceğini unutmamak gerekir. Örneğin erken doğan ( prematüre ) bebeklerin gelişimleri emsallerine göre daha uzundur.
 
Geri
Üst