Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi

Uzman SühaN

Administrator
Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi
bebeğin aşağıya inmesi ve yerleşmesi,bebeğin doğum kanalına geçmesi nedir,bebeğin doğum kanalına geçtiğini nasıl anlarız,doğumun belirtileri,yalancı doğum,suni sancıyla doğum,bebeğim doğum kanalına geçmesi doğumun başladığınımı gösterir,doğum hakkında bilgiler

d.jpg



Doğum, her anne adayının endişe duyduğu bir olaydır. Bu olağanüstü olayın yaşanacak olması kaygıları da beraberinde getirmektedir. Doğumun başlangıç belirtileri standart değildir. Doğum öncesi bedensel değişiklikler bir saat öncesinde ortaya çıkabildiği gibi bir kaç hafta önceden de yaşanabilir. Doğumun yaklaştığını gösteren belirtiler her anne adayında yaşanmayabilir ya da fark edilmeyebilir. Bu da normaldir. Bazılarında doğum öncesi şiddetli ağrılar olurken, bazılarında önce su ve kanlı akıntı gelebilir. Doğumun yaklaştığını gösteren değişiklikler genellikle şunlardır:

Doğum belirtileri çeşitlidir. Hamilelik süresince rahmin kasılmasından dolayı yalancı doğum ağrıları yaşanabilir. Bu yalancı doğum ağrılarına aldanmamak ve işi şansa bırakmamak için, yalancı ve gerçek doğum belirtilerini öğrenmek korku ve endişeleri biraz da olsa gidermektedir.

Bebeğin aşağıya inmesi ve yerleşmesi:
Doğum yaklaşırken bebeğin başı doğum kanalına iner. Böylece hamile olan anne göğüs kafesine olan baskı azaldığından, daha rahat nefes alıp vermeye başlar. Mide ve bağırsak şikayetleri azalır. Ayrıca mesane üzerinde baskı arttığından, sık sık idrara çıkılır.

Kasılmalar:
Genellikle hamileliğin 20. haftasından sonra başlayan kasılmalar, doğum esnasında bebeği dışarı itecek gerçek kasılmaların provası niteliğindedir. Sancısız ve çok kısa süren bu kasılmalar hamileliğin sonlarına doğru sıklaşır ve şiddetlenir. Kasılmalar pozisyon değişmekle azalmaz. Doğumun başladığını anlamak için kasılmaları saymak ve sürelerinden emin olmak önemlidir.

Yalancı doğum ağrıları (Braxton-Hicks Kasılmaları):
Genelde son 3 ayda görülmekte olan bu ağrılara hazırlık ağrıları da denilmektedir. İki kasılma arası çok kısa olmayıp, kasılmaların şiddeti de sabit değildir. Genelde bu ağrılar düzenli ve ritmik değildir. 30-60 saniye sürer, yaklaşık 2 dakikaya kadar da uzayabilir. Sıklık ve şiddeti giderek artmaz ve genellikle dinlenme ile azalır. Rahim ağzında herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Vücut susuz kaldığında bu ağrılar artabilir bu nedenle günde 6-8 bardak su içilmelidir.

Gerçek doğum Ağrıları:
Karında, kasıklarda ve belde ağrılar başlar. Bu ağrılar düzenlidir. Karında sertleşme ile birlikte ağrının hissedilmesi doğumun yaklaştığının habercisidir. Başlangıçta hafif olan, kısa süren ve seyrek olan bu ağrılar gittikçe daha uzun, şiddetli ve sık hale gelir. Her durumda devam eder, geçmez. Doğum sancıları başladığında bebeğinizin hareketleri normalse hemen hastaneye gitmenize gerek yoktur. Ancak sancılarınız 4-5 dakikada bir geliyorsa mutlaka hastaneye gitmeniz gerekir. Kasılmaların etkisiyle rahim ağzı silinir, öne doğru gelir, yumuşar ve açılmaya başlar.

Kasılmalar düzenli değilse ve sıklığı ile şiddeti artmıyorsa,
Ağrı bel yerine karnın aşağısında hissediliyorsa,
Yürümekle ve duruşunuzu değiştirmekle kasılmalar geçiyorsa ,
Kasılmalarla bebeğin hareketleri kısa süreli olarak artıyorsa gerçek doğum henüz başlamamış demektir.
Kasılmalar daha güçlü, daha sık hale gelmişse,
Kasılmalar uyarıyla artıyorsa ve duruş değiştirmenize rağmen azalmıyorsa,
Sancı belde başlayıp karın, kasıklar ve bacaklara kadar yayılıyorsa,
Kasılmalar düzenli ve çok kısa aralarla geliyor ve dinlenmekle geçmiyorsa,
Pembe veya kanlı nişan gelmişse,
Su kesesi yırtılmışsa,
Bebeğin başı doğum yoluna girmişse,
Kasılmaların etkisiyle rahim ağzı yumuşayıp açılmışsa doğum yaklaşmış demektir.
Nişan gelmesi:
Vajinadan gelen kanlı sıvıya, halk arasında nişan denir. Gebelik boyunca kapalı olan rahim ağzında rahmi ve bebeği enfeksiyonlardan korumak amacıyla pelteye benzer sümükümsü bir tıkaç oluşur. Rahimdeki kasılmaların sonucunda rahim ağzı genişler ve bu tıkaç düşer. Anne adayı bunu kanlı ya da pembemsi bir akıntı şeklinde fark eder. Nişanın gelmesi doğumun çok yaklaştığını bugün yarın doğumun gerçekleşeceğini gösterir.

Suyun gelmesi:
Anne karnında bebeği saran ve koruyan su kesesinin, kasılmalar ya da gerilmeler nedeniyle yırtılarak rahimden dışarı akmasıdır. Suyun gelmesi doğum başlangıç belirtisidir ve ağrıların ya da diğer belirtilerin başlayıp başlamadığına bakılmaksızın doktora haber verilmelidir. Suyun gelmesi genellikle bol miktarda olduğundan kıyafetleri ıslatacak şekildedir. Koyu ve kıvamlı değil, su gibi akışkandır. Kesedeki yırtık küçük ve sıyrık şeklinde olabilir, bu nedenle sıvı sızıntı şeklinde akacağından idrar ile karıştırılmamalıdır. Sıvının kendine has tatlı bir kokusu ve çok açık sarı rengi vardır. Sıvı koyu yeşil veya kahverenginde ise mekonyum (bebeğin kakası) varlığını gösterir. Bu da bebeğin sıkıntı da olduğunu işaret edebilir. Burada önemli olan , kese yırtıldıktan sonra bebeğin ve anne rahminin mikrop almasının kolaylaştığıdır. Anne ve bebeğin sağlığı için su geldiğinde hemen hastaneye gitmek gerekir. Doğum eylemi suyun gelmesinden sonra yaklaşık 12-24 saat içinde başlar.

SUNİ SANCI NEDİR?
Normal doğum doğal bir süreç olduğu için doğum eyleminin doğal olarak başlamasını beklemek gerekir. Zamanı geldiği halde başlamayan doğum sancılarını başlatmak ya da var olan kasılmaları desteklemek amacıyla damardan serum içinde oksitosin hormonu verilmesi işlemine suni sancı denilmektedir. Her iki kullanımında da son derece dikkatli olunması gerekir.

Oksitosin normalde beyinin hipofiz adı verilen bölgesinden salgılanan bir hormondur. Görevi rahim kasılmaları ile sütün memeden dışarı atılmasını sağlamaktır. Sentetik olarak üretilen oksitosin hormonu damardan serum içersinde düşük dozlarda verildiğinde rahimde kasılmalara neden olmaktadır.

Hangi durumlarda suni sancı uygulanır?
Bebeğin beklenen doğum tarihi geldiği halde doğmadığı durumlarda kullanır. Ayrıca doğum eyleminin uzaması durumunda çocuğun sıkıntıya gireceği fetal distress sendromu,.mekonyum gelmesi gibi durumlarda da kontrollü olarak verilebilir. Annenin doğum eyleminin uzamasına dayanamadığı durumlar ve annenin bazı rahatsızlıklarında da yine kısa zamanda doğum yapabilmesi için sıklıkla başvurulan bir yoldur. Sularının doğum sancıları başlamadan gelmesi durumunda da doğum başlatmak için kullanılır. Oksitosinin bir diğer kullanım alanı da doğum sonrası kanama kontrolüdür. Doğumdan sonra yüksek dozlarda verilen oksitosin rahimde kasılmaya neden olmakta ve dolayısı ile kanamanın azalmasını sağlamaktadır.

Oksitosin nasıl uygulanır?
Çok düşük miktarlarda oksitosin hormonu yaklaşık yarım litre serum içinde sulandırılıp hazırlanır ve dakikada gönderdiği sıvı miktarı ayarlanabilen bir pompaya bağlanır. Oksitosin verilmesi başladıktan sonra doz her 15-20 dakikada bir yavaş yavaş arttırılır. Burada hedeflenen her 2-4 dakikada bir gelen ve 40-50 saniye kadar süren düzenli rahim kasılmaları elde etmektir.

Monitörde bu tür kasılmalar saptanıncaya kadar dakikada verilen damla sayısı giderek arttırılır ancak belirli bir dozun üzerine çıkılmaz. Ayrıca oksitosin ile suni sancı oluşturulurken hem anne hem de bebek çok dikkatli bir şekilde takip edilmelidir.

Suni sancı uygulanacak hastanın normal doğum yapmasına engel bir durumunun olmaması gerekir. Örneğin bebeğin geliş anomalileri, baş pelvis uygunsuzluğu, önceden geçirilmiş rahim ameliyatları (sezaryen, myomektomi, rahim anomalilerini düzelme ameliyatları gibi) Aksi takdirde hiç suni sancıya başvurmadan doğrudan sezaryen kararı vermek en doğrusudur.

Suni sancı ile oluşan kasılmalar doğal kasılmalardan daha sık, daha düzenli ve daha şiddetlidir. Suni sancı ile doğum yapmış anne adaylarının %80'inden fazlası bu şekilde elde edilen kasılmaların daha fazla ağrıya neden olduğunu bildirmektedirler.

Doğum Çantası - Hastane Çantası Hazırlama
Doğum çantası bir anne adayı için çok önemlidir. Çünkü doğum çantası anne adayının ihtiyacı olan her şeyin elinin altında olmasını sağlayacaktır. Erken doğum ihtimaline karşı doğuma birkaç ay kala hazır olması gereken bu çanta sayesinde anne adayı kendisini daha rahat hissedecektir.

Doğum Çantası - Anne İçin Gerekenler
Doktor kontrollerinizin bulunduğu dosyanız, son yaptırdığınız kan ve idrar tahlilleriniz, sigorta kartınız, sağlık karneniz ve hamilelik ve doğum takip kartınız,
Yakınlarınızın telefon numaraları,
Nakit para,
2 adet önden açılan gecelik
1 adet sabahlık,
Deodorant, diş macunu ve fırçası, tarak, şampuan, sabun, ıslak temizleme mendilleri, kulak pamuğu vb kişisel eşyalarınız,
Saçlarınızı rahatça toplayabileceğiniz toka ya da bant,
2-3 adet özellikle önden kopcalı emzirme sütyeni ve pedleri,
Meme uçları için krem, göğüs kalkanı,
Göğüs pompası (özellikle meme başı olmayan hanımlar için),
İhtiyacı kadar pamuklu iç çamaşırları,
1-2 adet atlet,
1 paket hijyenik kadın pedi,
Kağıt peçete ve havlu,
Eve dönerken giyebileceğiniz rahat kıyafetler,
Ayağınızı sıcak tutacak kalın çoraplar,
kolay giyilebilen bir çift terlik,
Doğum Çantası - Bebek İçin Gerekenler
2 tane bady (Mevsime göre kısa veya uzun kollu),
2 tane tulum,
2 tane çorap,
2 takım kıyafet (zıbın takımı, pijama takımı, patiği, başlığı vs),
2 tane ağız mendili,
2 tane pijama altı,
2 tane şapka ve eldiven,
Yelek ve hırka,
Battaniye,
Bebek bezi,
Araba koltuğu/ana kucağı veya portbebe,
Havlu, ıslak mendil,
Kirli çamaşır torbası,
Bebek yatağı için çarşaf ,
Ayrıca fotoğraf makinesi ve varsa kameranızı yanınızda bulundurun. Doğum yapacağınız kliniği daha önceden gidip görün. Böylece nasıl karşılanacağınızı ve nasıl bir yerde doğum yapacağınızla ilgili endişelerinizi azaltmış olacaksınız. Bütün hazırlıklarınız tamamsa doğum başladığında neler yapacağınızı eşinizle planlamayı unutmayın. Kiminle doğuma gideceğinizi, hastaneye nasıl gideceğinizi planlayın.

DOĞUMHANEYE YATIŞ
Vaginal muayene ve monitör incelemesi ile doğum eyleminin başlayıp başlamadığına karar verilir. Eğer NST’de düzenli kasılmalar gözüküyorsa bu durum doğum eyleminin başladığını gösterir. Ayrıca rahim ağzında açıklık ve incelme oranını saptamak için vajinal muayene yapılmalıdır.

Doğum eylemi başladığında hastaneye yatış işlemi yapılır.Gebe odaya alınır,ilgili yatış dosyası doldurulur,yatış imzası alınır.

Karına 2 prob yerleştirilerek monitörize edilir.İlk prob bebeğin kalp atım hızını,ikinci prob rahim kasılmalarının şiddet ve sıklığını gösterir. Bebeğin iyilik halinin saptanması önemlidir.

Bağırsakların son kısmında birikmiş olan dışkı Lavman yapılarak boşaltılır. Lavman sonrası kan örneği alınıp doğum öncesi kan sayımı ,kanama zamanı ve pıhtılaşma zamanı değerlendirilir.
Ardından damar yolu açılıp serum takılır. Serum takılması acil bir müdahale durumu söz konusu olduğunda müdahale imkanı tanımaktadır.

Doğum eylemi belirli aralıklarla yapılan vaginal muayene ile takip edilir. Kasılmaların sıklık ve şiddeti yeterli değilse suni sancı verilebilir.
Doktorunuz vaginal muyene esnasında su kesesini eğer kendiliğinden açılmamışsa açabilir. Bunun sebebi hem eylemi etkinleştirmek hem de amnios sıvısında bebeğin dışkısının olup olmadığını tespit etmektir. Bu işlem kasılma ile eş zamanlı olarak özel plastik , ucu kanca şeklinde steril bir alet ile yapılır ve ağrısızdır. Bu sıvı vaginadan dışarı akarken hafif bir ılıklık hissedilir.Amnios kesesinin açılması rahim kasılmalarının sıklığı ve şiddetini arttırır.Su kesinin açılması için rahim ağzında belirli bir açıklık olmalı (genellikle 4-5 cm ) ve bebeğin başı çok yukarıda olmamalıdır.
Belirli aralıklarla vaginal muayene yapılarak rahim ağzının açıklığı, silinme oranı , başın aşağı doğru inip inmediği de değerlendirilir. Eğer epidural kateter takılacak ve ağrısız doğum yapılacaksa rahim ağzı açıklığı 4 cm’e ulaştığı zaman uygulama yapılmalıdır.
Doğum eylemi esnasında sürekli monitör ile takip yapılmalıdır. Sadece bazı zamanlarda monitör çıkarılarak gebenin odada dolaşmasına izin verilir. Çorba , komposto gibi sulu yiyecekler ağrıların tam oturmadığı dönemde verilebilir. Katı yiyeceklerin verilmesi sakıncalıdır.
 
Geri
Üst