Bebeğiniz Kucağa mı Alıştı?

T

TİTAN

Forum Okuru
Bebeğiniz Kucağa mı Alıştı?
bebeğiniz kucağa mı alıştı, ne yapmak lazım, öneriler, tavsiyeler, dikkat edilmesi gereken noktalar, ile ilgili bilgileri burada bulabilirsiniz



kucak bebegi-205.jpg


Sevgili melekler,
Bebeklerimizi sevelim,öpelim,koklayalım derken, bazen dozu aşıp çok fazla kucağa almaya başlarız.Eh,bebekler bunu kaçırır mı,yerine koyar koymaz ağlamaya başlarlar.Sonrası malum,kucaktan inmeyen bir bebek!..

Gelin konuyla ilgili olarak Pedagog Dr. Melda Alantar'ın sorulan sorulara verdiği cevaplara bir göz atalım...

* Bebekler kucağa alışır mı?
Her ağladığında bunun nedenini araştırmadan, sürekli olarak bebeklerini kucaklarına alarak sakinleştirmeye çalışan anne-babaların bebekleri kucağa alışır.


* Sürekli kucağa alınmak bebekleri şımartır mı?
Bebeklerin yaşama güvenle sarılabilmeleri için kucaklanmaya, ten temasına gereksinimleri vardır. Ancak her durumda ağlayan bebeği kucağa almak bebeklerin düzenini bozan, onları tamamıyla yetişkinlere bağımlı duruma getiren, var olan kaynaklarını kullanmaktan alıkoyan bir tutumdur. Örneğin pek çok bebek gece uyanır ve tekrar uykuya dalar. Ancak her uyanıp ağladığında onu kucağa alıp, evin içinde dolaştıran ebeveynler bebeğin kendisini rahatlatarak yeniden uykuya dalma gizli gücünü kullanmasına fırsat vermedikleri için, bebekleri kendi başlarına uykuya dalmayı öğrenemezler.


* Kucağa alınmadığı takdirde sürekli ağlayan bebeği susturmak için neler yapılabilir?
Bu durumda öncelikle bebeğin niçin ağladığını anlamak gerekir. Ağlama bebeğin konuşma dilidir. Bebekler konuşamadıkları için ağlayarak isteklerini, sıkıntılarını dile getirmeye çalışırlar. Bebeklerin ağlamalarının pek çok nedeni vardır. Açlık, kulak enfeksiyonları, karın ağrıları, gaz sancıları, altını kirletmiş olması, diş çıkarması, bebeğin fazla yorgun olması ve kolik bebek olması gibi.


Bebekler günde ortalama farklı zaman dilimlerinde 3 saat ağlarlar, bu durum olağandır. Kolikli bir bebek ise üç hafta boyunca haftanın üç günü üç saat süreyle ağlar. Diğer bebeklerden farklı olarak ağlamanın hepsi bir seferde ve aynı zaman diliminde gerçekleşir.
Ağlayan bir bebek karşısında çaresizliğe kapılmak yerine, öncelikle ağlamaya yol açabilecek fiziksel bir neden olup, olmadığından emin olun.


* Kucağa almanın olumsuz etkileri var ise başka öneriler ne olabilir?
Bebeğin fiziksel herhangi rahatsızlığı söz konusu değilse bir süre ağlamasına izin vermek,

Oyalanması için karyolasının üzerine asılabilen sesli, müzikli, hareket eden oyuncağını kurarak izlemesini sağlamak,

Ağlamadığı zaman bebeği kucağa alarak sevmek,

Bebeğin dikkatini farklı bir noktaya çekerek onu sakinleştirmek, örneğin müzik dinleterek sakinleşmesini sağlamak,

Bebeği kucağa almadan yattığı yerde sırtını okşayarak, bebek masajı yaparak rahatlatmaya çalışmak v.b.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bu tatlı belalar yokmu istediğimiz kadar alıştırmayalım dediysekte yeğenimi kucağa, olmadı gitti :)
insan mıncırıp sevmeden duramıyor zaten bizim bahanemiz bu oldu ablama karşı :D
 
Geri
Üst