Bebeğiniz Uyumuyorsa Bu Önerilere Kulak Verin!

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Bebeğiniz Uyumuyorsa Bu Önerilere Kulak Verin!
bebeğin uyku düzeni, bebeğim uyumuyor, bebek uykusu nasıl olmalı

Özellikle yenidoğan bebeklerin birçoğun da uyku sorunu ve düzensizlikleri görülür. yeni anne olan bayanlar için bu durum bazen aylarca süren bir eziyet halini alır. Bebeğin uyumaması demek anne için de halsizlik, yorgunluk ve sinir durumu demektir. Bunu en iyi bilenler ise bebeği uyumayanlar bilir. Bebeğinizin uyku düzeninin oluşması ve kaliteli bir uyku uyuması için uzmanların annelere önermiş olduğu tavsiyeleri sizler için paylaşıyoruz.

Bebek-Uykusu.jpg

Yenidoğan bebeğinizi gece uykularına alıştırmak için elinizden geleni yapıyorsunuz ancak istediğiniz gibi olmuyor. En kötüsü de bunun sorumlusu olarak ‘yeni anne’ olmanız gösteriliyor olabilir. İşte yenidoğan bebeğinizin düzenli gece uykusuna geçişini kolaylaştırılacak öneriler.



Gerçekçi beklentiler gece yarısı krizlerinden sizi alıkoyar. Çoğu bebeğin ilk 1 ay gece uykuları düzensizdir. Yeni doğanlar günde 15-18 saat uyur. Uyku düzenleri 4-7 periyoduna yayılır. Bu durum 2 ila 6 arasında devam edebilir. Çocuğunuz zamanla düzenli olarak yaptığınız uyku periyoduna uyum sağlar. Eğer bebeğiniz belirtilen süreleri geçtiğiniz halde hala düzenli uyumuyorsa stres yapmayın. Bazı bebekler gece boyunca ağlaya ağlaya uyuyabilir bazısı da 2-3 kez emmek için uyanır. Yani her ikisi de çok normal. Sizin bebeğiniz geceleri hala uyanması kötü bir anne olduğunuzu göstermez.



Yapılan en büyük yanlışlardan biri bebekler uyurken odanın tamamen sessiz olmasıdır. Çoğu bebek aslında ‘beyaz gürültü’ dediğimiz sesleri tercih eder. Anne karnındaki sesler bir elektrik süpürgesinden daha yüksektir. Dolayısıyla yenidoğan bebek çevresel seslere alışkın olarak dünyaya gelir. Bazı aileler bebeğe okyanus sesi dinletiyor. İsterseniz radyonun sesini hafifçe de açabilirsiniz. Seyahate giderken yanınızda dinlemeyi sevdiği şeyleri götürebilirsiniz.



Birkaç saate bir yatağınızdan kalkıp bebeğinizi emzirmekten yoruldunuz mu? Baze anneler bebeklerini ‘rüyada emzirmek’ adını verdikleri yöntemle bebekleri uyurken emzirirler. Uyuyan bebeğinizi gece 11 gibi yavaşça kucağınıza alıp emzirin, gazını çıkarın ve yerine yatırın. Bu durumda bebeğiniz uyansa bile tok olduğu için ağlamayabilir. Böyle yaptığınız halde gece 3′te yine uyanıyorsa sizin bebeğinize uygun bir yöntem olmayabilir. Ama denemeye değer.



Bebeği sıkıca kundaklamak bazı anneleri rahatsız edebilir. Uzmanlar, bebeklerin kendi hareketlerinin de gece onları uyandırabildiğini belirtiyor. Rahat bir kundaklama onların daha iyi uyumalarını sağlayabilir. Yapılan araştırmalarda rahatça kundaklanan bebeklerin kundaklanmayanlara göre daha iyi uyuduğunu göstermiş. Bazı bebekler kundaklandıklarında kollarının hareket etmesinden hoşlanabilir. Bazıları ise kollarınında sarılmasından rahatsız olmazlar.


Gece yarısı sık uyanmaları azaltın. Tüm bebekler geceleri uyanır ancak sizin isteğiniz kendi kendine yeniden uykuya dalmasıdır. Gece uyandığında hemen yatağından almayın, ışıkları açmayın. Daha çok uyanmasına neden olmayın. Gece altını ıslatsa bile hemen altını değiştirmeyin. Tecrübeli anneler altlarını ıslatsa bile bebeğin bu şekilde uyumasına izin veriyor. Gece altını değiştirmiyorsanız idrar yanmasından cildini korumak için kalın bezlerken cilt kremi uygulayabilirsiniz. Bebeğinizin gazı varsa gece lambası eşliğinde gazını çıkarmasına yardımcı olun.



Anne karnında bebekler sürekli hareket eder. Hamile olduğunuzda gün içinde bebeğin iz uyur, gece siz hareketsizken uyanık olabilir. Yani bebeğiniz uyumuyorsa hereket etmeyi deneyin. Arabayla gezdirirken, ayakta dolaşırken uyutabilirsiniz.



Yenidoğan bebekler annelerini kokularından ayırt ederler. Bazıları annelerini emmek için ihtiyaç duymasalarda annelerinin yanlarında olduğunu bilmek isterler. Örneğin gün boyunca bebeğinizin çarşafını, kundağını üzerinizde taşıyın. Gece yatarken bu çarşaf veya kundak ile sarıp yatırın. Eğer bebeğiniz 1 yaşından büyükse yumuşak oyuncaklarla uyuyabilir. Gün boyu giydiğiniz tişörtü çocuğunuz yatmadan 1 saat önce oyuncağa giydirin ve çocuğunuzu yatarken tişörtü çıkartıp oyuncağı yanına koyun. Eğer her gece aynı oyuncağı verirseniz ilk yardım aracı olabilir.



Bebeğinizin uyku saatlerinin düzenli olmasına özen gösterin. Banyo, hikaye, yatak geleneğini sürdürün. Örneğin bebeğinize sıcak pijamalarını giydirin, hikaye okuyun ve uyutun. Odasının lambasının ayarlanabilir olmasına özen gösterin. Uykuya dalarken ışığıda kısın. Her gece bu şekilde yaparsanız uyku saatinin geldiğini anlayacaktır. Bebeğinbiz büyüdükçe ihtiyaçları rutinleri değiştirebilir.



Bebeğinizin başına telsiz koyduysanız her burun çekişinde, homurdanışında ve hareketinde hemen başına dikilmeyin. Başındaysanız bile dokunmayın. Duyduğunuz her sese koşmanıza gerek yok. Bazı bebek telsizleri sesleri büyütür. Sesini biraz kısın. Zaten bebeğinizin size ihtiyacı varsa sesini size duyuracaktır.



Yenidoğanlar düzensiz uyurlar ancak ikinci aydan sonra uykularını düzenleyebilirsiniz. Çoğu iki aylık bebek günde 3-4 kez kısa şekerlemeler yapar. Kesitmeler bebeğin dinlenmesine, enerjisini toplamasına yardımcı olur. Eğer bebeğiniz yorgunken uyursa normalden fazla ve daha kolay uyur. Bebeğinizin hangi saatlerke şekerleme yaptığını takip edin ve o saatlere yakın onu yoracak şeyler yaptırın.


Bebeğiniz büyüdükçe, yoruldukça, seyahat edince geceleri daha çok uyur. Düzenli uyusa bile bazı geceler uyumadığı zamanlar olabilir. Bebeğiniz henüz çok küçük. Önerilerimizden veya kendi deneyimlerinizden işe yarayanları düzenli olarak yapın. Uykusuz zamanlarınızın bir gün geçeceğini, bu yeni yaşamına alışacağını unutmayın.
 
Geri
Üst