Bebeginizle Konusun

merve_69

Üye
Üye
Bebeginizle Konusun
Bebeğiniz daha karnınızdayken bile, konuşarak ve müzik dinleterek onunla iletişim kurmaya başlayabilirsiniz. Bu nedenle doğduktan sonra konuşma ve hareketler yoluyla onunla iletişim kurmaya çalışmanız ilişkiniz için iyi olacaktır.

Bebeğiniz doğuduğu andan itibaren, konuşamasa bile sizinle iletişim kurmaya başlar. İletişime dair ailk adımları sizinle göz teması kurmak şeklinde olur: Uzun uzun yüzünüze bakar. Daha sonra bunu ufak sesler ve gülümsemeler izler.

Bebeğinizin gözlerine 20-25 cm mesafeden bakın.

Bu, bebeklerin odaklanabildiğ ideal mesafedir. Ona nazik ve sevecen bir şekilde dokunun. Onu okşayın, onunla konuşun ya da ona şarkı söyleyin. Bunların hepsi iletişim için harika yollardır.

Bebeğinizle konuşun.

Tepkilerini izleyin ve cevap vermesi için bekleyin. Vücut dilini yakından izleyin. Bebeğinizin size doğru sallayarak yaptığı kol ve bacak hareketleri, onun size olan cevabıdır.

Bebeğinizin hareketlerine bakın.

Çıkardığı en ufak sesleri bile dinleyip, tüm dikkatinizi ona verin. Size tepki vereceğini göreceksiniz. Erken yaşlarında yapı*** bu iletişim yöntemleriyle bebeğinizin dünyayı yavaş yavaş algılamasını sağlamış olursunuz. Çoğu zaman iletişim kurmak için en iyi zaman, bebeğinizi besledikten sonraki zamandır. Böylece hem halinden memnun, hem de rahatlamış olur. Öte yandan böyle planlamalar yapmanıza da gerek yok; çünkü çoğu anne-baba bunları içgüdüsel olarak zaten yapar.

Ağlamanın da bebeğinizin konuştuğu dilin önemli bir kısmı ve konuşmaya başlamadan önce ihtiyaçlarını duyurmanın bir yolu olduğunu unutmayın. Bebeğiniz ağladığında, ona hemen cevap vermeniz, kendisini güvende hissetmesini sağlar.

Erken dinleme ve konuşma

Yıllar önce yenidoğanların iyi görüp duyamadıkları düşünülürdü ama şimdi biliyoruz ki, dinlemeye ve konuşmaya erkenden başlamanın bebeğinizle aranızdaki sevgi bağını güçlendirmede önemli bir adım olduğunu biliyoruz.

İyi bir dinleyici olmak, bebeğinizle ilerleyen ilişkinizde son derece önemlidir. "Konuşmayı bilmeyen bir bebeğin nesini dinleyeceğim?" diye düşünmeyin. Bebeğinizin ağlamaları bile farklı olacak. İletişiminiz geliştikçe, hangi ağlamanın "Açım" anlamına, hangi ağlamanın "Yalnızım ve kucaklanmak istiyorum" anlamına geldiğini öğreneceksiniz. Yavaş yavaş bu iyi bir ilişkinin ve bebeğinizin bazı ihtiyaçlarını karşılayabilmenizin temellerini oluşturacak.

Aklınızda bulunsun

Sevgi dolu sözcükler kullanın. Bebeğiniz sesinizin tonundan olumlu mu olumsuz mu konuştuğunuzu anlar. Bebeğinizle sakin bir biçimde ve yüz yüze konuşun.


Bebek gibi konuşun. Bu konuşma daha tizden bir konuşma şeklidir ve tüm dünyada bebeklerce tercih edilir. Zaten bunu otomatik olarak yaptığınızı da fark edeceksiniz.


Detaylardan bahsedin. "Şimdi arabanı itiyorum, altını değiştiriyorum." gibi yaptığınız her işi ona söyleyin. Onun yaptığı şeyler ona anlatın. "Kollarını sallıyorsun, minik minik sesler çıkarıyorsun." gibi. Bebeğinizle bu türden konuşmalar yapmayı alışkanlık haline getirin.

Her şey hakkında konuşun. Bebeğiniz biraz büyüdüğünde, dil gelişimine yardımcı olması açısından her şey hakkında konuşun. "Şimdi pantalonumuzu giyiyoruz.", "Yemeğimi yiyorum." ya da "Bugün hava çok soğuk." gibi.

Nesneleri isimleriyle söyleyin. Özellijkle daha büyük bebekler için, her gün gördüğü kullandığı nesnelerin isimleri söyleyin. Özellikle de bebeğiniz bunlara işaret ediyorsa. Mesela "Bu senin oyuncak ayın", "Bu senin fincanın" gibi tanımlamalar yapabilirsiniz. Bebeğiniz konuştuğu dilin çoğunu sizden öğrenecek. İlk yılın sonunda, ona söyleyeceğiniz pek çok şeyi anlar hale gelecek ve muhtemelen basit talimatları yerine getirebilecek; "Fincanı bana ver." ya da "Hadi el salla." gibi.

Bebeğinizin girişimlerini destekleyin. Kelimeleri yanlış söylediğinde asla dalga geçmeyin; çünkü bu tekrar denemesini engelleyebilir. Sizinle konuşmaya dair gösterdiği tüm girişimleri cesaretlendirin.

Birlikte okuyun. Bebekler için özel olarak yapılmış resimli kitaplarla başlayın. Bu kitaplar, kelime haznesi, dil ve dinleme yeteneklerini geliştirir.

Birbirinizle konuşun. 8 ila 12 aylıkken bazı sesleri çıkarmaya ve 'anne', 'baba' gibi basit sözleri söylemeye başlarlar. Doğrudan onunla konuşun. Bu, konuşma yeteneğinin gelişmesi açısından önemlidir. Dil konusunda gösterdiği her yeni başarı için onu bol bol övün - bebeğiniz söylediğiniz her şeyi anlamasa bile.
 
Geri
Üst