Bebek hareketlerini kolay hissetmek için ipuçları

Uzman SühaN

Administrator
Bebek hareketlerini kolay hissetmek için ipuçları
bebek hareketleri nasıl hissedilir,bebeğin hareketlerini hissetmek için ne yapmalı,bebeğin hareketlerini hissetmiyorum ne yapmalıyım,anne karnında bebeğin hareketlerini hissetmenin yolları



Bebek hareketlerinin sayılması basit, ücretsiz ve herkesin yapabilir olması nedeniyle bebeğin izlenmesinde yaygın kullanılan bir yoldur. Hareketleri saymaya başlamak için bebeğin en aktif olduğu zamanı seçmelisiniz. Kaydetmeye başlarken hareketi ve saatini yazın. Her harekette kağıda bir işaret koyun. 10 harekete ulaştığınızda saati yeniden not edin. Bu testi her gün hemen hemen aynı saatlerde yapın. Normalde bebeğinizin 4 saatte en az 10 kez hareket etmesi gerekir. Eğer bu sayı 10'dan az ise doktorunuzu arayın. Bu sırada bebeğin her hareketinin anne adayı tarafından hissedilemeyeceğini bebeklerin hareketlerinin annenin yemesi, aktivitesi ve uyku-uyanıklık hallerinden etkilenmekte olduğunu unutmayın. Çok hareketli olan bebeğin ileride hiperaktif olması gibi bir durum söz konusu değildir. Bebek hareketleri ile bebeğin cinsiyetinin de herhangi bir bağlantısı yoktur.



bb.jpg






Bebek hareketlerini daha kolay hissetmek için ipuçları

• Yatağa sol - yan vaziyette uzanın ve rahatlayın
• Şekerli bir şeyler için
• Yüzükoyun yatın
• Bebek 28 haftadan büyükse sırt üstü yatın
• Karnınıza walkman dayayın ve müzik çalın. İşe yarayacaktır.
• Bebeğinizle konuşun ve karnınızı okşayarak onu uyandırmaya çalışın

Haftalara Göre Bebeğin Hareket Gelişimi

7 hafta
Kollar ve bacaklar gelişir ancak el ve ayaklar daha gelişmemiştir.

8 hafta
Omuz, ön kol kalça ve dizler gelişmeye başlar, kollar ve bacaklar oluşur. Omurga tamemen gelişmiştir. Ultrasonongrafi ile bakıldığında bebek hafif kol bacak ve gövde hareketleri yapar ancak anne bunları hissedemez.

12 hafta
Bebek kol ve bacakları ile gerilme ve kasılma hareketleri yapar.

16 hafta
Bebek çok hızlı gelişmektedir. Kol ve bacaklar tamamıyla oluşmuştur ve bütün eklemler hareket edebilmektedir. Bebeğiniz sizin sesinizi duyabilir.

20 hafta
Amniyon sıvısı bu dönemde bebeğin dönmesine, kol ve bacakları ile egzersiz yapabilmesine izin verecek kadar fazladır. Bebek parmağını emmeye başlar. Bebek bu dönemde oldukça güçlü kaslara sahip olduğundan bazen sizin uyumanıza izin vermeyecek düzeyde hareketler yapabilir.

24 hafta
5 – 6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar, anne sesini yabancılardan ayırt eder ve anne sesi ile sakinleşir. Sevdiği müzik parçasını duyduğunda hareketlerinde artış saptayabilirsiniz. Kapı sesi veya araba kornası gibi seslerde ana rahmindeki bebeklerde irkilme olur. Anne karnındaki bebeğin gülümsemesi ve bazı davranış şekilleri 4 boyutlu ultrasonografi gibi modern görüntüleme âletleri sayesinde daha iyi anlaşılmaktadır.

Bebek parmağını emer ve sizinde hissedeceğiniz hıçkırık nöbetlerine tutulabilir. Artık uyuduğu ve uyanık olduğu vakitleri saptayabilirsiniz.

28 hafta
Bu ayda gözler açılıp kapanmaya başlar. Güçlü kasları olan bebeğinizin tekme ve yumruklarını oldukça yoğun hissedersiniz.

32 hafta
Bebek bu ayda doğum için uygun pozisyonunu almaya başlar. Hareketleri oldukça aktiftir. Rahim içi bebek için daraldığı için bu hareketler bazen çok iyi hissedilmeyebilir.

36–40 hafta
Bebek artık iyice büyüyüp rahim içini iyice doldurmuştur, hareket edebileceği alan çok daralmıştır. Hareketlerin sayısı azalmamakla birlikte karakteri değişmiş ve daha küçük ve yavaş olmaya başlamıştır. Gebeliğin sonlarına doğru bebeğin "tekmelemesi" rahimde gerginliğe neden olarak annede ağrı ve acı yaratabilir. Bebeğin tırnakları uzadığı için anne karnında kendi cildinde çiziklere neden olabilir.
 
Geri
Üst