Bebek ultrasonu ne işe yarar?

Uzman SühaN

Administrator
Bebek ultrasonu ne işe yarar?
3D (üç boyutlu) bebek ultrasonu yada diğer tabirle fetal ultrasonlar anne rahmindeki bir bebekten fotoğraf kalitesinde detaylı görüntüler sağlayabilir. Fetal dönem fetüs kelimesini ifade eder ve fetüs ise doktorlar tarafından anne rahmindeki 9-40 haftalık bebeği ifade etmek için kullanılır. Bebeğin bu döneminde yavaş yavaş organları gelişmeye başlar. Bu nedenle bu tür ultrasonlar çoğunlukla bebeğin büyüme ve gelişmesini değerlendirmek için kullanılmaktadır.


Fetal ultrason ile ebeveynler bebek hakkında erken belirtiler ve bilgi sahibi olma imkanı elde ederler fakat annenin fazla heyecan yapmaması için erken safhada kullanılmaz. Sağlık kuruluşlarının kontrole gelen anne adaylarına bebeklerinin büyüme ve gelişim durumlarını değerlendirmek için kullandıkları önemli görüntüleme testlerinden biridir.



4.jpg






Ebeveynler bebeklerinin nasıl olduğunu ve nasıl göründüğünü doğal olarak merak eder. Fetal ultrason görüntülerini elde etmek için birkaç adım izlenmektedir.

Ultrason görüntüleri iki yolla elde edilebilir: Birincisi anne karnının üzerinde dönüştürücü adı verilen aygıtın gezdirilmesi suretiyle, ikincisi ise vajina içine yerleştirilen bir sonda yardımıyla elde edilir. Yüksek frekanslı ses dalgalarını karnın iç bölgelerine gönderen dönüştürücü ile elde edilen görüntüler monitörde izlenir.

Gebeliğin yaklaşık 9. Haftası ile 11. haftası arasında bebeğin kafası toplam uzunluğunun yarısı kadar görünür.

Anne karnındaki bir bebeğin kardiyovasküler sistemi gebeliğin ilk üç veya beş haftası içinde gelişmeye başlar. Kısa bir süre sonra da kalp atışları başlar.

Görüntülerde görülen kısımlardan biri de beyinciktir. Beyincik, beynin kas koordinasyonu ve dengeyi kontrol eden kısmıdır. Nöral tüp defektlerinin tespitinde önemli yere sahiptir.

Nöral tüp hamileliğin ilk birkaç haftası içinde gelişir. Bu tüpün üst kısmı bebeğin beyni, alt kısmı ise omurilik olur. Nöral tüp gelişiminde yaşanan sorunlar “spina bifida” gibi omuriliğin omurgadaki bir açıklıktan dışarı çıktığı durumlara yol açar.

Ultrason görüntülerinde kalın beyaz çizgilerle bebeğin kafatası görülür. Bebeğinizin başının ölçümleri sağlık kuruluşunun bebeğinizin yaşını ve kaç aylık olduğunu belirlemesine yardımcı olur.

Bebeğin açık el ve parmaklar ise bebeğin normal büyüme ve gelişmesinin başka bir işaretidir. Açık elin görüntüleri Edwards sendromu (trizomi 18) gibi bazı kromozomal koşulların ekarte edilmesine yardımcı olur.

Gebeliğin yaklaşık yirmi bir ile yirmi üçüncü haftasından sonra bebekte göz hareketleri hızlanmaya başlar. 26 ila 28. haftada ise göz kapaklarını açmaya başlar.

Bebek Ultrasonu Ne İşe YararUltrason görüntülerinden biri olan boyun omurgası da kafatasının dibinden başlayarak omuriliği korur ve kafatasını destekler. Bebeğin omurga eğrisi de görünür.

Kalça veya uyluk kemiği adı verilen kemik ise bebek vücudundaki en geniş ve en sağlam kemiktir. Kalçadan dize kadar uzanır. Çeşitli ölçümler ile birlikte uyluk kemiğinin uzunluğu da bebeğin yaşı hakkında önemli bilgiler sağlar.

Fetal ultrasonda görülen noktalardan biri de göbek kordonunun nereye bağlı olduğudur.
Bu bölgenin incelenmesi ile karın duvarını oluşturan dokuda bir çıkıntı veya açıklık olup olmadığı ekarte edilir.

Ebeveynler için tüm ultrason görüntülerinin en etkileyici olanı ise bebeğin ellerini dizlerine koyup dinlendiği profilidir.
 
Geri
Üst