Bebekler İçin Tehlikeli Gıdalar

*MeleK*

♥Ben Aşık Olduğum Adamın Aşık Olduğu Kadınım♥
Bebekler İçin Tehlikeli Gıdalar
Bu konu bebeklere verilmemesi gereken tehlikeli yiyecekler hakkında bilgiler içermektedir.

Yenidoğan bebekler için en sağlıklı besin anne sütüdür. Uzmanlar ilk altı ay boyunca bebeğinize sadece anne sütü vermeniz konusun da uyarırken, bebekler 1 yaşına gelmeden önce mutlaka uzak tutmanız gereken besinler hakkında da açıklamalar da bulundular.

Bebeklere 1 yaşından önce verilmesi tehlikeli olan besinler hakkında sizlere önemli bilgileri paylaşıyoruz. Bu uyarıları dikkate almanız bebeğinizin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
bebek besinleri-158.jpg

Bal, yumurta akı, inek sütü, çikolata, kakao, çilek, domates, kivi gibi alerji potansiyeli yüksek gıdalar, şarküteri ürünleri (salam, sucuk, sosis), konserve ve dondurulmuş veya katkılı, salçalı, tuzlu, baharatlı hazır gıdalar, kuruyemiş, patlamış mısır, pastil, sakız gibi boğulmaya neden olabilecek taneli ya da yapışkan besinler.

İnek sütünün bebeklere verilmemesi gerekir. Nedeni; bebekte oluşabilecek hem süt alerjisi riski hem de yeterince sindirilemeyen süt proteinlerinin bağırsaktan gizli kanamaya yol açma riskidir. Bu durumlarla çok sık karşılaşılmasa da dikkatli olmak ve zaten anne sütü alan, böylece süt proteinini alabilen sağlıklı bir bebek için süte hemen doğrudan başlamamak gerekir. Bu süre 9 ay, 1 yaş gibi çok kesin olmayan bir süredir. Ama 6 aydan itibaren eklenen ek gıdalar arasında, süt proteini içeren peynir, yoğurt gibi gıdalar bulunmalıdır. Eğer inek sütü alerjisi varsa, anne sütünü olabilecek en uzun süre devam ettirmekte fayda vardır. Bu durumda süt ürünleri, hazır normal mamalar dahil verilmez. Hangi mamanın, hangi ek gıdanın başlanacağı, mutlaka uzmanının kontrolünde ayarlanır.

Bazı sebzeler bebeğe verilmemelidir. Nikotin içeren patlıcan, gaz yapma riski olan karnabahar, lahana gibi sebzeler, püre haline getirildiği zaman yenmesi sorun olabilecek bamya, pırasa gibi sebzelerin verilmemesi daha uygun olur.

Kabak, ıspanak, patates, havuç gibi kolayca ve lezzetli püre olacak sebzeler öncelikle seçilmelidir.

Anne Bebek dergisi
 
Geri
Üst