Bebekler ne zaman oturmaya başlar?

Uzman SühaN

Administrator
Bebekler ne zaman oturmaya başlar?
bebeğim ne zaman oturmaya başlar,bebekler oturmaya kaç aylıkken oturmaya başlar,bebeklerde oturma yaşı,bebeklerin fiziksel gelişşimi hakkında bilgiler


Bebeklerin oturmaya başlamaları onların gelişimlerinin en önemli evrelerinden birisidir. Bebekler genelde 6 aylık civarlarında kendi kendilerine oturmaya başlarlar. Fakat bundan önce genelde emekleme gibi evreleri geçirirler.

Bebekler omuzlarını, bacaklarını ve bel kısımlarını kontrol etmeye çalıştıkları gibi boyunlarını da sabit tutabilmeleri gerekir. Bebekler sabit bir şekilde oturmaya çalışırken ilk olarak ellerliye yerden destek alarak bunu yapmaya çalışırlar.


b.jpg







Genelde 7 aylık civarlarında elleriyle destek almadan oturabilmelidirler ve bu ayda bir oyuncağı, kaşığı veya biberonu yardımsız tutabilme yeteneklerinin olması gerekir. Elbette ki her bebeğin gelişim düzeyi bir birinden farklıdır. 9 aylıkken kendi kendine oturmayı başaran bebekler de vardır. Bu konuda ebeveynlerin çok da endişelenmelerine gerek yoktur.

Fakat bebekler 7 aylık civarlarında kendi kendilerine yardımsız oturmaya cesaretlendirmek konusunda ebeveynler de yardımcı olmalıdır. Örneğin bebek henüz bu yeteneği tam kazanmadıysa bebeğin yanlarına yastıklar yerleştirerek tek başına yardımsız oturma pozisyonunda durması sağlanabilir. Bebek zamanla kendi kendine oturmaya alışır.

Bebeklerin mama sandalyesinde, arabada bebek koltuğunda oturmaları zaten bu hedefi destekleyen şeylerdir. Yani bebek bu şekilde zamanı gelince kendi kendine oturmayı başaracaktır.

Şu da unutulmamalıdır ki bebeklerin bebek koltuğunda veya herhangi bir koltukta uzun süre sürekli sırt üstü uzanır şekilde tutulması kendi kendine oturmasını geciktirebilir. Bu nedenle bebeği ara ara oturur vaziyette tutmaya çalışmak ve özellikle 6 aylık civarlarında bunu hızlandırmak daha kolaylaştırıcı olur.

Yinede bebeğiniz 9 aylık olmasına rağmen yine kendi kendine otrmada sorunlar yaşıyorsa veya bebeğinizin gelişmiyle ilgili srunlar olduundan şüphe ediyoersanız bebeğinizin hekimine danışın.
 
Geri
Üst