Bebekler Ve Sicak

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Bebekler Ve Sicak
Bebek ağladığı zaman “Yoruldum”, “karnım aç” veya “Niye benimle ilgilenmiyorsunuz ?” gibisinden gereksinimlerini bize söylemeye çalışmaktadır. Bebeğin ağladığı zaman ne istediğini bulup çıkarmak ana babasının, büyük anne veya büyük babasının veya ona bakan diğer kişilerin işidir. Ancak sıcak yaz aylarında bebeğin ağlayıp huysuzlaşması belki de bebeğin sıcaktan şikayetinin bir belirtisi olabilir.
Havanın sıcaklığına bakarak, siz üstünüze ne giyiyorsanız veya yatakta üstünüze ne örtüyorsanız bebeği de ona göre giydiriniz ve üstünü örtünüz. Siz 28 derece sıcaklıkta battaniyelere sarılmayı ve başınıza da yünlü bir başlık takılmasını istemezseniz, bebek de istemez. Bebeği fazla sarıp sarmalamak onu salt rahatsız etmez; kaşıntılı pişiklere de neden olur. Sıcak günlerde siz susuyorsanız bebek de susamış demektir. Bebeğin sıcakta daha çok sıvıya gereksinimi olacağından sık sık emzirilmelidir. Sütle beslenen bebeklere bundan ayrı olarak kaynatıldıktan sonra soğutulmuş su da veriniz.
Sıcak günlerde bebeğin yattığı odaya vantilatör koyabilirsiniz ama havayı bebeğin üstüne doğru üfürüp onu üşütmemesine dikkat ediniz. Ayrıca vantilatörü bebeğin uzanıp yetişemeyeceği bir yere koymayı da unutmayınız. Vantilatörün önüne ıslak bir çarşaf asarsanız havayı biraz daha serinletebilirsiniz.
Fazla sıcak veya soğuk Ani Bebek Ölümü Sendromu tehlikesini arttırır mı?
Günümüzdeki araştırmalar bunu doğrulamaktadır. Bu nedenle bebeğin ne çok terlemesi ne de çok üşümesi iyi değildir. Ani Bebek Ölümü Sendromu tehlikesini azaltmak için bilinen diğer önlemler şunlardır: Bebekleri sırt üstü yatırarak uyutunuz; bebeğin başının uyurken çarşafların altında kalmaması için örtülerini başını açık bırakacak biçimde şiltenin altına sokunuz; bebeğin yatağına nevresimli yorganlar, yastıklar, yumuşak ve içi doldurulmuş oyuncaklar ve destekler koymayınız; gebeyken sigara içmeyiniz (bebeğin hem annesinin hem de babasının sigara içmemesi gereklidir); bebek doğduktan sonra yanında sigara içmeyiniz. Sigarayı bırakmakta zorluk çeken ana babalar tehlikeleri azaltmak için sigarayı azaltmayı denemelidirler.
Bebeğin ateşi çıkarsa neler yapabilirsiniz ?
Bebeğin vücut ısısı normal vücut ısısı olan 37.5 derecenin üstüne çıktığı zaman ateşi var demektir ve bu da virüse bağlı bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bebeğin ateşi olup olmadığını anlamak için koltuğunun altına termometre koyup iki dakika sonra çıkartıp okuyunuz. Çocuğun ateşi olup olmadığını alnına elinizi koyarak belirlemeye çalışmak her zaman doğru sonuç vermez. Çocuğun alnı soğuk olduğu halde yine de ateşi olabilir. Vücut ısısının gerçekten kaç derece olduğunu ancak koltuk altına termometre koyarak belirleyebiliriz. Ana baba içgüdüyle hasta çocuğu her zamankinden daha fazla sarıp sarmalamaya çalışır ama bu bebeğin daha da fazla rahatsız olmasına neden olur. Bebeğin ateşi varsa ya üstünü biraz açınız ya da hiç örtmeyiniz.
Bebeğe bol bol su vermeyi unutmayınız. Bebeğe ilaç şişesinin üstünde belirtilen miktarlarda Parasetamol verebilirsiniz ve ateşini düşürmek için ılık suyla banyo yapabilirsiniz. Banyo suyunun bebeği titretecek kadar soğuk olmamasına dikkat ediniz. Bebeğin durumu iyi değilse, ateşlenen bebek altı aylıktan küçükse, bebeğin ateşi 39 dereceden daha fazlaysa veya ateşi 48 saat geçtiği halde hala düşmemişse bebeği doktora götürünüz. Ateşi olan çocuklarda baş veya boyun ağrısı da varsa veya boyunları tutulmuşsa doktora götürmeniz gereklidir.
 
Geri
Üst