Bebeklerde Orta Kulak İltihabı ve İşitme Kaybı

Uzman SühaN

Administrator
Bebeklerde Orta Kulak İltihabı ve İşitme Kaybı
orta kulak iltihabı nedir,orta kulak iltihabı belirtileri,orta kulak iltihabı nedenleri,orta kulak iltihabı tedavisi,orta kulak iltihabı hakkında bilgiler


o.jpg






Çocuklarda sık görülen hastalıklardan biride orta kulak enfeksiyonudur. Eğer zamanında tedavi edilmezse enfeksiyon ilerleyerek işitme kaybına sebep olabilir. En sık görüldüğü yaş aralığı 6 ay ile 7 yaş arasındaki dönemdir.
Belirtiler vermeye başlayan orta kulak enfeksiyonu tespit edilemezse orta kulak zarında yırtılma meydana gelir ve iltihap dışarıya akmaya başlar ve bu durumda bile hala tedavi edilmezse kalıcı işitme kaybına neden olur.


Bebeklerde ve çocuklarda östaki borusu kısa olduğu için burundan yada ağızdan da bakteriler kolayca orta kulak iltihaplanmasına sebep olabilirler. Bu konuda her türlü hastalıkta olduğu gibi anne sütü orta kulak enfeksiyonunda da çok faydalı bir besindir. En az iki sene anne sütü ile beslenen bebeklerin ve çocukların orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma olasılığının çok düşük olduğu belirlenmiştir.


Bebeğin çene gelişimine bağlı olarak östaki borusu ve orta kulak yapılarının geliştiği bilinmektedir. Buna bağlı olarak bebeklerin çene gelişimi en iyi anne sütü emerken gelişir. Düzenli anne sütü emen bebeklerde orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma riski daha azdır. Çünkü östaki borusu ve orta kulak yapıları anne sütü içen bebeklerde tam gelişmiştir.
Geniz eti olan yada geniz eti büyümüş çocuklarda da orta kulak enfeksiyonu görülme olasılığı fazladır çünkü büyüyen geniz etinde daha çok bakteri toplanacak ve bunlar diğer organlara bulaşacaktır. Bunlardan biride orta kulaktır.
Sigara içilen ortamda da orta kulak enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı fazladır. Çünkü sigara dumanı orta kulakta biriken sıvının dışarı atılmasını sağlayan saçlı hücrelerin çalışmasını engeller ve böylece biriken sıvı orta kulak enfeksiyon riskini arttırır.
Orta kulak enfeksiyonlarının en belirgin özellikleri; huzursuzluk, kulak ağrısı, elini kulağa götürüp ağlama, uyku bozukluğu, iştahsızlık, sarı veya yeşil ishal görülebilir. Bu durumlarla karşılaşıldığında en yakın sağlık kuruluşuna gidip bir an önce tedaviye başlamanız gerekir.
 
Geri
Üst