gebe
  1. SadmiN

    SadmiN ♥ Ölürüm Sana Mavimm ♥ Yetkili Kişi

    Kayıt:
    29 Mayıs 2007
    Mesajlar:
    15.409
    Beğenilen Mesajlar:
    970
    Ödül Puanları:
    113

    Besin Piramidi Nedir

    Konu, 'Bunları Biliyor musunuz ?' kısmında SadmiN tarafından paylaşıldı.

    besin piramidi nedir besin pramidinde neler vardır besin pramidi nedir, besin pramidi Sevgili meleklerim hiç besin pramidi nedir diye merak ettiniz mi :D:D Bu pramit mısırda bulunur çok iyi ve çok eski bir yapıdır :D:D Tabi yerseniz. Şaka şaka şimdi işte size besin pramidi nedir anlatayım.
    [​IMG]
    Yenilenen besin piramidi egzersiz ile beslenme alışkanlıklarımız arasın ciddi bir koordinasyon kurmamız gerektirdiğini vurgulamakta.. özellikle piramide tırmanan insane figürü egzersizi hayatımıza yavaş yavaş adapte etmemiz gerektiğinin göstergesi.

    Yeni pramide gore tüm besin gruplarında değişikliklere gidilmiş ve pyramid eskisi gibi çok tüketilen besinler üstünde daha az tüketilen ve en üstte en az tüketilmesi gerekenler olarak değ il, yelpaze şeklinde ve değişik renklerle ifade edilen besin grupları, şeritlerin genişliğiyle orantılı olarak tüketilmesi istenmektedir. Bu değişiklikler gore besin grupları

    tahıl grubu
    Tiamin, demir, niasin, çinko, folik asit gibi B grubu vitaminlerden ve magnezyum, posa yönünden zengin olan tahıl grubu besinler 1 porsiyonu ile 15 gram karboh Hidrat ve 2 gram protein içerir ve 68 kalori sağlar.

    bu gruptaki besinler günlük tüketilen miktarların yarısının kepekli olması gerekmekte. Günlük 75 gram kepekli ürün tüketilmesi posa alımına büyük katkısı olmaktadır.

    sebze grubu
    A, C B2 vitaminleri, Folik asit, demir magnezyum, potasyum yönünden zengin olan bu grup 6 gram karbon hidrat 2 gram protein sağlar ve 28 kalori enerji verir. Günlük sebze tüketiminde dikkat edilmesi gereken ise brokoli ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin daha çok tüketilmesi. Günlük 34 porsiyon sebze tüketilmelidir.

    meyve grubu
    A, C B2 Folik asit, demir magnezyum, potasyum yönünden zengin olan bu grup 12 gram karbonhidrat sağlar ve 48 kalori enerji verir. Meyve tüketiminin günlük 45 porsiyon olmalı ve tüketilen meyvelerin çeşitli olması gerekmektedir. kurutulmuş, dondurulmuş, konserve meyvler yerine taze meyve tüketilmeli ve meyve suları azaltılmalıdır.

    süt grubu
    protein, A, B6 B2 vitamini, potasyum ve çinko yönünden zengin olan bu grup

    1 porsiyonu (240 ml) 9 gram karbonhidrat, 6 gram protein, 3 gram yağ içerir toplamda 87 kalori enerji sağlar. Süt tüketiminde yağsız yada yarım yağlı süt kullanılmalıdır

    Süt içtikten sonra mide ağrısı çekenler laktozsuz, süt yoğurdu hiç tüketmeyenlerde kalsiyumdan zenginleştirilmiş içecekler tüketmelidir.

    Et Bakliyat grubu
    Protein, a, b6, b12 niasin, demir çinko, tiamin yönünden zengin olan bu grup 1 porsiyonu 6 gram protein, 5 gram yağ içerir ve 69 kalori enerji sağlar. kırmızı et tüketimi azaltılıp balık ve kanatlı eti tüketimine yönelinmelidir. Ayrıca etler, fırın, ızgara ve haşlama olarak tüketilmelidir. Protein kaynağı olarak kurubaklagiller ile desteklenmelidir.

    Yağ
    Piramit de sarı çizgi ile gösterilen bölüm yağların tüketiminde son derece dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir. Yağlarla ilgi yenilen özellik ise süt gibi besinlerden alınan yağların bu grupta değerlendirilmemesidir.

    sağlıklı beslenme nedir
    Beslenme vücudun büyümesi, kendini yenilemesi, çalışması gereken tüm besin öğelerinin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivite durumları göz önüne alınark yeterli miktarda ve belirli zaman aralıklarıyla alınmasıtüketilmesidir. Yeterli ve dengeli beslenme kurallarla uygulanamaz ancak alışkanlık ve yaşam biçimi haline getirilirse sürekli olur(yav bir türlü toplayamadım)

    Besin öğelerini Tanıyalım
    besinlerin içerisinde bulunan ve yaşamımız açısından son derece elzem olan besin öğeleri vücut çalışmasındaki yerlerine gore 6 grupta incelenmektedir.

    Karbonhidratlar (CHO)
    Bir çok besinde farklı formlarda bulunan şekerlerdir. En önemli özelliği enerji sağlamadır. Normalde günlük enerji gereksinmemimzin %5560 ını karbonhidratlardan sağlamaktayız.

    Karbonhidrat kaynakları
    Şeker, çikolata, reçel, bal, pekmez, şekerlemeler, şekerli yiyecekler ve içecekler.

    Taze ve kuru meyveler, meyve suları.

    Unlu(nişastalı besinler.

    Kurubaklagiller( nohut, mercimek, kurufasulye) patates gibi yumru sebzeler, bezelye, havuç ve diğer sebzeler

    Karbonhidrat alımında dikkat edilmesi gerekenler

    Şekerve nişastalı besinlerin aşırı tüketimi obeziteye yol açmaktadır.

    Tam bugday unu ve bu undan yapılan ekmek(kepekli) kurubaklagiller, sebze ve meyveler karbonhidrat kaynağı olarak tercih edilmelidir. Bu besinler posa yönünden zengindir. Ve günlük posa alımı 25 gr olarak önerilmektedir.

    Posalı pesinler
    sindirime yardımcı olarak kabızlığı önler

    Barsaktan şekerlerin emilimini azaltarak, şeker hastalarında kan şekerinin kontrolünü ve düzenlenmesini sağlar.

    safra asitlerini bağlayarak kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.

    posa enerjiye dönüşmediğinden kilo yapmaz.

    Karsinojen bakterilerin hızla vücuttan atılmasını sağlayarak, kanser oluşumunu önler.

    Posa alımında dikkat edilmesi gerekenler:

    Posayı besinler ile alınmalıdır. Tabletler besinlerin yerini hiçbirzaman tuttmaz.

    Tahıllar, sebzeler, meyveler ve kurubaklagiller gibi boll if içeren besinlerin günlük diyetinizde yer almasına dikkat edilmelidir.

    Meyve suyu yerine meyve yemeyi tercih ediniz ve kabuğuyla yenilebilen meyveleri soymadan tüketiniz.

    Posanın tablerler yada besinlere gelişigüzel eklenmesi aşırı alımına neden olabilir, aşırı posa tüketimi demir kalsiyum gibi minerallerin vücutta kullanılamamasına neden olmaktadır.

    lifli besinlerle birlikte süt yoğurt tüketilmesi önerilmektedir..

    Yağlar
    Bir çok besinde bulunan yağlar en çok enerji veren besin ögesidir. 1 gram karbonhidrat 4 kalori sağlarken 1 gram yağ 9 kalori enerji sağlamaktadır. Besin piramidindeki yeri bu nedenle çok dar bir alandır. Yetişkin insane vücudunun yaklaşık %1520 si yağdır, bu yağ insanın temel enerji deposudur..

    Yeterli ve dengeli bir beslenmede günlük eğerji gereksinmemizin %30 unu yağlardan karşılanmalıdır. Vücuda alının yağların genellikle yarısı yiyeceklerin bileşimindedir ve görünmez, kalanı ise saf yani görünür yağdı.

    Yağ tüketimi konusunda dikkat edilmesi gerekenler
    Türü ne olursa olsun aşırı yağ tüketimi yüksek enerji alımına neden olur. Bu uzun dönemde obeziteye yol açabilir.

    Kanda kolesterolleri ve diğer yağların yüksekliği tespit edilirse, toplam yağ alımı azaltılmalıdır.

    Kan yağlarının yükselmesini önlemek ve buna bağlı olarak dammar sertliğiniden korunmak için alınan yağların 1/3’ü doymuş, 1/3 ü’ tekli 1/3’ü de Çoklu doymamış yağlardan sağlanmalıdır.

    Besinlerdeki Yağ Türleri
    Doymuş yağlar
    Tekli doymamış Yağlar
    Çoklu doymamış yağlar

    Tereyağı

    Katı Margarin

    iç yağı

    Kuyruk yağı

    Görünmez yağ
    zeytin yağı

    fındık yağı
    Ay çiçek Yağı

    Mısırözü Yağı

    SoyaYağı

    Balık Yağı

    Proteinler
    Hücrelerimizin esas yapısını oluşturan proteinler, büyüme ve gelişme için ilk başta gelen besin ögesidir. Yetişkin bir insan vücudunun %16’sı proteinlerden oluşur. Yeterli ve dengelir bir diyetlerde enerjinin %1015’i proteinlerden karşılanır.

    Yetersiz protein alımı büyümeyi gelişmeyi engeller

    besinlerle Yeterince protein alınamadığında hücreler yenilenemez.

    Aşırı protein tüketimi ise böbrekleri ve karaciğerin yükünü arttırır.

    Mineraller
    hayvansal ve bitkisel doluradan değişik oranlardan bulunan minerallerin çoğu hçre çalışması için elzemdir. insan vücudunun ortalama %4ü minerallerden oluşmaktadır. Tüm organların çalışmasınad ve vücudun sağlıklı olarak büyümesi gelişmesi ve varlığını sürdürmesi için elzem olduğu bilinen mineraller; D emir, bakır, çinko, iyot, kükürt, kalsiyum, klor, fosfor, sodium, potasyum dur. Kobalt, krom, selenium, magnezyum manganez, de vücut çalışması için önemlidir.

    Vitaminler
    vitaminlerin vücut çalışmasındaki en öğnemli görevleri büyüme, sinir ve sindirim sistemlerimizin nor mal çalışmasını, besin ögelerinin vücutta enerjiye dönüştürülmesi, vücut için enerji olarak kullanılmasında ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesinden önemli rolleri vardır.

    vitaminler Yarğda eriyen (A D e K ) ve suda eriyen (B grubu ve C vit) olmak üzere 2 ye ayrılmaktadır. Yağda eriyen vitaminlerin emilimi için mutlaka yağla birlikte tüketilmeleri gerekir. vitamin yönünden zengin olan salataya bu nedenle biraz yağ eklenmesi istenmektedir.

    Su
    insan yaşamı için oksijenden sonar gelen en önemli öğedir. Yetişkin insane vücudunun ortalama %59’u sudur.

    Günlük sıvı ihtiyacı yetişkinlerde 22,5 litre dir. Bu miktarın %7080’i su ile karşılanmalıdır.

    Günlük protein ve tuz tüketimi fazla ise su ihtiyacı artar. Böyle günlerde daha çok su içilmelidir.

    Günlük karbonhidrat tüketimi fazla ise su ihtiyacı azalmaktadır.

     
  2. Cennet-ul Meva

    Cennet-ul Meva Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    12 Ağustos 2009
    Mesajlar:
    1.230
    Beğenilen Mesajlar:
    159
    Ödül Puanları:
    63
    Şehir:
    ❀⊱╮ ѦчЄπ
    biz bunu okulda yabmisdik :D Hic göresim gelmiyor :D
     
  3. ßeLeN

    ßeLeN Daimi Üye Üye

    Kayıt:
    14 Haziran 2009
    Mesajlar:
    5.973
    Beğenilen Mesajlar:
    1.316
    Ödül Puanları:
    113
    lise zamanlarımda baya bır takılı kalmıştık bu konuda ... Tşk admınım ödevleri olanlar için gayet güzeldi..
     
Besin Piramidi Nedir konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Besin Piramidi

    Besin Piramidi

    Yaş grubunuza, yaşam tarzınıza göre ihtiyacınız olan kalori grubunu seçerek hangi ana gruplardan ne kadar günlük tüketimde bulunmanız gerektiğine ilişkin size fikir verecektir.Ana gruplardaki yiyecekleri çeşitlendirmek sizin elinizdedir. GÜNLÜK BESLENME PROGRAMI (GÜNLÜK PORSİYON SAYILARI) Hareketsiz bayanlar ve yaşlılar 1,600 Kalori Çocuklar,genç kızlar,aktif bayanlar ve hareketsiz...
  2. Besin Piramidi Değişiyor

    Besin Piramidi Değişiyor

    besin piramidi besin piramidi resmi nedir 10 yıl önceki beslenme programı ABD’lileri şişmanlatınca, sağlıklı beslenme piramidi de değişti. Amerikan Newsweek dergisi, sağlıklı yeni diyeti son sayısında kapak yaptı. 1992’de hükümet, Amerikan halkını yağ tüketimi konusunda uyardı. Ancak bu uyarı karbonhidratların zararsız olduğu şeklinde yorumlandı. Hazırlanan yeni beslenme piramidinde, kırmızı...
  3. Keops Piramidi

    Keops Piramidi

    (Dünyanın Yedi Harikası) Mısır’ da Giza’ da ki bu üç piramit bugün de görülebilecek durumdadır. Bunlar, İÖ yaklaşık 2613-2494 yılları arasında Mısır kralları için mezar olarak yapılmıştı. Dünyanın yedi harikası arasında günümüze kadar gelebileni Mısır piramitleridir. Mısırın çeşitli bölgelerinde onlarca piramit vardır. Piramitlerin nasıl ve niye yapıldığı hakkında çeşitli görüşler olmasına...
  4. keops piramidi

    keops piramidi

    keopsun mezarı keops piramidi ölçüleri keops piramidi neden yapılmıştır piramit mucizeleri Keops Piramidi ya da diğer adıyla Büyük Piramit, Giza Platosu'ndaki diğer sekiz piramidin arasında yaklaşık 30'uncu enlemde Nil Nehri'nin deltası üzerinde bulunmaktadır. Mısırlılar'ın mimari başarısında yüksek bir noktayı göstermektedir. Ancak nasıl inşa edildiği ya da hangi firavunun inşa ettirdiği...
  5. Kukulkan Piramidi

    Kukulkan Piramidi

    kukulkan İspanyol tarihçisi Diego Garcia de Palacio, 1576 yılında Maya şehirlerinden biri olan Copan hakkında: "Burada bir zamanlar büyük bir şehrin varlığını kanıtlayan harikulade tapınak kalıntıları bulunuyor. İnsan, böylesine ilkel insanların geçmişte bu denli güzel yapıları nasıl inşa ettiklerim anlayamıyor" diye yazmıştı. Copan, öylesine çok sayıda piramit, saray, yol ve...

Sayfayı Paylaş