gebe
  1. BöğüRTLen

    BöğüRTLen Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    26 Nisan 2008
    Mesajlar:
    1.473
    Beğenilen Mesajlar:
    1
    Ödül Puanları:
    0

    besin satın alma ve saklama

    Konu, 'Herşeyin başı sağlık !' kısmında BöğüRTLen tarafından paylaşıldı.

    SÜT VE ÜRÜNLERİ Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan korunmak için iyi kaynatılmış, pastörize/sterilize edilmiş süt ve ürünleri kullanılmalıdır.

    Pastörize veya sterilize edilmemiş sütler, kabardıktan sonra 5 dakika kaynatılıp hemen soğutulmalıdır.

    Kaynatılmış ve pastörize sütler cam kavanozda buzdolabında 12 gün, kutusu açılmış sterilize sütler en fazla 3 gün saklanabilir.

    Sütlü tatlı yaparken, süt, un ve şeker birlikte pişirildiğinde sütün besin değeri (protein) azalır. Şeker, sütlü tatlı indirilmesine yakın eklenmelidir.

    Ülkemizde peynir, genellikle kaynatılmamış veya pastörize edilmemiş sütten yapılmaktadır. Bu tür peynirler taze olarak tüketildiğinde hastalık etkeni (BRUSELLA) olabilir.

    Çiğ sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir.

    Yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur. Yoğurt suyu çorba ve hamur işlerinde kullanılarak değerlendirilmelidir.

    ET, YUMURTA, KURUBAKLAGİL

    Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanmadığından, buzdolabında saklamak koşuluyla 1-2 gün içerisinde tüketilmelidir

    Etler hemen tüketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 3-4 ay süre ile dondurularak saklanabilir.

    Dondurulmuş besinler, özellikle etler buzu çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmamalıdır.

    Çözülme işi, oda sıcaklığında, soba/radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde yapılmamalıdır.

    Çözülme işlemi, buzdolabının alt raflarında bekletilerek yapılmalıdır.

    Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir.

    Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır.

    Yumurta buzdolabında saklanmalı, kullanmadan önce mutlaka yıkanmalıdır.

    Çiğ yumurta tüketimi hastalık etkeni olabildiği gibi bazı vitaminlerin kullanımını da engeller.

    Yumurta en fazla 8-10 dakika süreyle haşlanmalıdır

    Uzun süre haşlanmış yumurtanın sarısı etrafında oluşan yeşil renk, besin değerinin azaldığını gösterir.

    Kurubaklagiler, pişirilmeden önce pestisit (böcek ilacı) kalıntılarından arındırmak için iyice yıkanmalıdır.

    Kurubaklagillerin iyi pişmelerini sağlamak için 8-10 saat ön ıslatma işlemi uygulanmalıdır. Islatma suyu dökülebilir.

    Kurubaklagilllerin haşlama sularının dökülmesi besin değerim azaltır.

    TAZE SEBZE VE MEYVELER

    Taze sebzeler önce ayıklanmalı, yıkanmalı, sonra doğranmalı ve yeteri kadar su ile pişirilmelidir.

    Sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse ve haşlama, pişirme suları atılırsa, vitamin ve mineralleri azalır.

    Salatalar önceden hazırlanıp bekletilirse vitaminleri azalır.

    Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse C vitamini değeri azalır.

    Konservelerin suyu dökülürse vitamin değeri azalır.

    Kapakları dışa dönük (bombelenmiş) konserveler sağlık için son derece tehlikelidir. Zehirlenmelere yol açabilir.

    TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİ

    Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması besin değerini arttırır.

    Dış kepeği biraz ayrılmış fakat özü ve iç kepeği ayrılmamış undan mayalandırılarak yapılan ekmeğin besleyîci değeri beyaz undan yapılan ekmekten daha fazladır.

    Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besin değeri azalır.

    Tarhana güneşte kurutulursa vitamin değeri azalır.

    Makarna, erişte vb. besinlerin haşlama sularının dökülmesi besin değerini azaltır

    kaynak:mutluyasam.com


     
besin satın alma ve saklama konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Mor Ve Ötesi - Saklama

    Mor Ve Ötesi - Saklama

    beton ormanın avcı ruhLarı kapıLar ardında açLık kodLarının şifresini daha çözememiş ama sürtünüyor birbirine, yağmaLıyorLar hayat bizi büyüttüğü gibi budayabiLir de yarımız toprağın içinde örtüneLim biraz bir kiLit bize az unutmak koLay, karta on taksit sakLama çürüyor kaLbin burada beton ormanın avcı ruhLarı kapıLar ardında açmış koLLarını hikmetini daha çözememiş ama yasLanıyor...
  2. Araba satin alma diyaloglari

    Araba satin alma diyaloglari

    Abi bunda ayir-bag var mı? -var -neresinde? -alla alla -Abi araba çok temiz bayandan? -Abi bayanı görebilirmiyim -hönk -Abi bu arabanın tamponu boyanmış -o baktığın çamurluk yanlız. - -Ya abi bunda klima varmı? -var tabi olmaz mı -o zaman bu araba olmaz? -neden kine? -klima beni çarpıyoo - -Abi bu kaç beygir. -185 beygir. -ohaa beygirr. - -bu arabanın şaftı kaymış -biraz...
  3. Beni İhbar Etme,Sende Saklandım

    Beni İhbar Etme,Sende Saklandım

    I. ..vedaları oyalayın, saklanacağım.. serseri bir kızın güncesinden kaçtım kadınım..! ..Arkama döndüm ve baktım göğüslerimde emzirdiğim gençlik dirileşmiş sütü kesilen asiliğim hayatla birleşmiş Korkma! Dilimde bütün haylazlığım büyüdüğümü sevişirken anlıyorum yoksa inan hala sokakların oyun hırsızıyım en berbat ayrılığın mektubunu da okudu yüreğim ama bana sevda gerek avuçlarımı öp,...
  4. Avea Dakika Satın Alma Nasıl Yapılır ?

    Avea Dakika Satın Alma Nasıl Yapılır ?

    avea dakika satın alma avea dakika satın almak Sevgili melekler, avea kullanıcısı iseniz bu sayfamızda paylaşacağımız avea dakika satın alma bilgileri de sizi ilgilendiriyor demektir. Avea dakika satın almak ve bilgi edinmek istiyorsanız vereceğimiz bilgilere göz atmanızı tavsiye ederiz. ( Ringa iptali için bir önce ki konumuza göz atınız) Avea'nın dakika paketlerini öğrenmek için...

Sayfayı Paylaş